Național

VIDEO | Tot mai mulți români pleacă din România să muncească în străinătate. „Nesiguranța este un factor care pune lumea în mișcare”

Ziarul de Vrancea
25 sep 2022 1160 vizualizări

Munca în afara țării rămâne o soluție pentru foarte mulți români. Speriați de situaţia economică incertă, războiul de la graniţă sau lipsa oportunităţilor profesionale, tot mai mulți români pleacă din România. Numai în primele două săptămâni ale lunii septembrie, peste 10 mii de români au aplicat pentru un job în străinătate, arată datele unei platforme de recrutare online.

VIDEO:Stirile TVR Online

 

La nici 30 de ani, Andrei știe că dupã ce terminã rezidențiatul va pleca să muncească în Germania.

Andrei, medic rezident: Condițiile mai bune de lucru în străinătate, ăsta ar fi primul lucru, nu neapărat partea financiară. Măcar pentru experiență și apoi, în funcție de ce condiții sunt în țară, aș reveni.

Și Antonia are planuri să emigreze: Aș schimba mai multe țări ca sã vãd unde îmi e mai bine.

În ultimele săptămâni, platformele de recrutare online înregistreazã o creștere a numărului de CV-uri depuse pentru locuri de muncã în străinătate.

La fiecare 5 minute, 1 român își depune un CV ca să plece la muncă în strãinătate. Germania este țara aleasă de cei mai mulți dintre cei care vor să lucreze peste hotare, urmată Olanda, Franța, Belgia și Marea Britanie.

Cele mai căutate posturi sunt cele cu nivel mediu de experiență și cele pentru debutanți.

Ana Cãlugãru - reprezentant platforma de recrutare online: Vorbim despre job-uri și domenii care aduc o diferențã destul de mare salarială între ce primesc românii aici în țarã și banii din afarã. Vorbim de diferențe poate de 3 sau de 4 ori mai mari.

Dincolo de venituri mai mari, românii care aleg sã munceascã în strãinãtate o fac pentru cã au nevoie de stabilitate și siguranțã. Iar contextul economic incert și rãzboiul de la graniță nu fac decât să crească numãrul celor care își vor cãuta și în perioada urmãtoare, un loc de muncã peste hotare.

Alina Botezat, cercetãtor pe economie: Nesiguranța este un factor care pune lumea în mișcare.  Ne putem aștepta ca în viitorul apropiat la o creștere numãrului celor cu studii superioare care își caută locuri de muncă în afara țării. Singurul lucru pe care putem sã îl facem este să creștem atractivitatea vieții în România printr-o calitate a vieții mai bune.

Datele Eurostat aratã cã România are printre cele mai mici salarii minime din Europa - un pic peste 500 euro pe lună. Asta în timp ce țări precum Luxemburg, Belgia, Germania și Irlanda au salarii și de trei ori mai mari.

Text informații + VIDEO stiri.tvr.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.