Național

VIDEO | Operațiune de salvare a unei berze care nu vrea să plece spre ţările calde

Ziarul de Vrancea
21 nov 2018 963 vizualizări

Locuitorii din Codlea au sărit în ajutorul unei berze, care a ratat startul spre ţările calde. În primăvară, pasărea s-a aşezat confortabil în cuib, pe un coş de fum la aproximativ 10 metri înălţime, iar când a venit toamna nu a dat niciun semn că ar vrea să plece. În zonă, temperaturile au scăzut chiar şi până la minus 10 grade, aşa că oamenii au început să-şi facă griji pentru barză. Au apelat la ajutorul unui alpinist utilitar, care a coborât-o din cuib.

-Nu s-a mai întâmplat până acum să nu plece.

Cuibul este amenajat pe coşul de fum al centralei unui fost internat de liceu, în care locuiesc în prezent mai multe familii. De când a venit frigul, localnicii îşi fac griji pentru barză.

-Mi se rupe sufletul. În fiecare zi mă uit dacă mai trăieşte.

Barza şi-a făcut cuib pe un coş de fum. Temperatura atmosferică acum este de minus 7 grade Celsius în Codlea, dar pasărea nu dă semne că ar suferi din cauza gerului.

-Are cuibul mai bun aici, făcut. Stă în hornul ăla, acolo, fac foc dedesubt şi acolo e cald.

-Săraca, poate să moară. Vine frigul. Ne e frig nouă, d-apăi ei.

După o primă încercare eşuată, barza a fost prinsă de un alpinist utilitar şi dusă la un centru din Cristian, unde o asociaţie va avea grijă de ea peste iarnă.

În ultimii ani, asociaţiile de protecţie a păsărilor au înregistrat zeci de cazuri de păsări migratoare care îşi prelungesc până foarte târziu în toamnă şederea în ţară sau chiar rămân aici întreaga iarnă. Din cele 70 de berze monitorizate de una dintre asociaţii, 11 păsări nu au plecat, încă, spre ţările calde.

Dan Ionescu, expert ornitolog: Sunt cazuri, în ţară şi în Europa, de berze care rămân tot mai frecvent, în perioada de iarnă. Una din cauze ar fi faptul că, poate, iernile sunt ceva mai blânde, să zicem. Pe anumite perioade de timp şi găsesc hrană.

În mod normal, berzele albe migrează în luna august şi se stabilesc în Africa tropicală subsahariană, Africa de Sud și în India.

Text informaíi + foto+ VIDEO:digi24.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.