Național

VIDEO | A murit filosoful și eseistul Mihai Șora. Avea 106 ani

Ziarul de Vrancea
26 feb 2023 781 vizualizări

Filosoful Mihai Șora s-a stins sâmbătă, 25 februarie 2023. Vestea a fost postată pe contul său de Facebook, de soția lui, Luiza.

 

"Iubitule, ai fost fericire pură: nu doar un om frumos, ci Frumusețea însăși, credința, nădejdea și dragostea, cum spune cuvântul apostolic. Și niciodată nu-ți voi fi îndeajuns de recunoscătoare pentru tot ce mi-ai dăruit timp de aproape două decenii. Tu m-ai scos de pe șinele destinului meu și m-ai legat ireversibil și armonios de al tău, cu o grație de care numai tu erai capabil și pe care nu mulți pământeni o pot cuprinde cu mintea sau cu inima. Încă nu știu cum va arăta ziua de mâine, nici toate cele care vor urma. E dincolo de puterea mea de acceptare. Unii oameni ar trebui să trăiască veșnic – nu numai în Rai, unde, negreșit, tu vei sta, ci și pe punctul acesta albastru, boțul de apă și humă care plutește în spațiu și pe care opt miliarde de alte făpturi omenești – dar niciuna ca tine – conviețuiesc, se ceartă sau se iubesc, se războiesc ori își sunt – unele, altora – sprijin. E frig fără tine, iubitule", este mesajul postat pe pagina de Facebook.

"Dumnezeu să-l odihnească pe Mihai Șora! Colecția BPT și revenirea orelor de religie în școală, plus câteva cărți mai curând socratice și o conștiință de român european, supraviețuitor al comunismului - iată suficiente motive pentru a-i aprecia lunga mărturie terestră", a transmis Teodor Baconschi, fost ministru de Externe.

Printre primii care au transmis un mesaj de condoleanțe se numără și președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

"Mihai Șora ne-a spus să fim buni și ne-a lăsat atâta înțelepciune, încât va fi mereu parte din noi", a scris ea.

Mihai Șora nu mai este printre noi. Mihai Șora ne-a spus să fim buni și ne-a lăsat atâta înțelepciune, încât va fi mereu parte din noi.

„Dragi copii, vă doresc să intrați în noul an cu voioșie și înțelepciune (cele două merg mereu împreună). Sunt dintre cei care cred în forța binelui: binele discret, dar sigur, autentic și statornic, fără trâmbițe de la catedră; binele care nu este nici medalie de agățat pe piept, nici coroniță ori prilej de trufie: binele comun. Fiți buni.” (Mihai Șora, 31 decembrie 2021)

Mihai Șora s-a născut pe 7 noiembrie 1916, la Remetea Mare, Timiș.

După studii de filosofie la Universitatea din București (1934-1938), unde l-a avut profesor, printre alții, pe Nae Ionescu, a plecat la Paris, unde a obținut titlul de Doctor în filosofie, devenind pentru o vreme cercetător la Centre National de la Recherche Scientifique.

Revenit în țară, se dedică unei vaste activități editoriale, regândind din temelii colecția "Biblioteca pentru toți", în care vor apărea în deceniile șapte, opt și nouă cele mai importante cărți ale culturii universale.

Din anii '70 a început să publice dialoguri filosofice în revistele literare, care mai târziu vor alcătui cărți de referință în filosofia românească.

După 1990, a fost membru fondator al Grupului pentru Dialog Social și a ocupat fotoliul de ministru al Învățământului în primul guvern de după Revoluție.

În 2018, Mihai Șora a fost ales de prestigioasa publicație Politico în topul persoanelor care vor influența Europa.

Opere: Du dialogue interieur (Gallimard, 1947 -- Despre dialogul interior, trad. rom. Humanitas, 1995; 2006); Sarea pamantului (1978; Humanitas, 2006); A fi, a face, a avea (1985; Humanitas, 2006); eu&tu&el&ea sau dialogul generalizat (1990; Humanitas, 2007).

Text informații + VIDEO:stiri.tvr.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.