Național

USR Timișoara face publică cererea prin care Herta Müller a solicitat intrarea în Uniunea Scriitorilor din România

Ziarul de Vrancea
19 apr 2018 779 vizualizări

Hârtia a fost semnată pe 30 mai 1985

Filiala Timișoara a USR a furnizat pentru News.ro cererea prin care Herta Müller, premiată cu Nobel pentru Literatură pe 2009, solicita pe 30 mai 1985 intrarea în Uniune, precizând că există în dosar și cele trei recomandări conform cutumelor, semnate de Daniela Crăsnaru, Nora Iuga și Grete Tartler.Potrivit reprezentanților Filialei Timișoara, cererea scriitoarei, aflată în dosar, contrazice afirmațiile Herta Müller prin care a transmis presei că nu a cerut să fie membră a Uniunii. "Tovarășe secretar, subsemnata Müller Herta, născută în comuna Nichișoara, jud. Timișoara în 17 august 1953, absolventă a Facultății de Filologie (secția germană-română) din Timișoara lucrez pe tărîm literar din anul 1979 cu volumul "Niederungen" publicat în revista Neue Literatur. Am publicat texte în diferite ziare, cîteva au fost traduse în lb.română și au apărut în publicații în lb. română.Am publicat volumele "Niederungen", editura Kriterior 1982, preluată în 1984 de editura Rorbuer din Berlinul de Vest cu același titlu. În anul 1984 a apărut tot la editura Kriterior volumul de proză scurtă „Drückender Tango” (Tango apăsător).Rog a fi primită în Uniunea Scriitorilor din R.S. România - Asociația Scriitorilor din Timișoara”, este cererea olografă a semnată la 30 mai 1985.Anul 1985 este cel în care operele sale au fost interzise în România. Presiunile tot mai puternice din partea Securității au forțat-o să emigreze în Germania în 1987, iar de atunci trăiește la Berlin.Scriitoarea Herta Müller a transmis recent în presă că nu știa că este membră a Uniunii Scriitorilor din România, prin urmare nici că are de plătit o cotizație și se întreabă cui folosește acest "teatru absurd", făcând referire la faptul că nu și-a exprimat vreodată intenția de a deveni membru al Uniunii.

“Și când să se fi întâmplat asta?”

"Nici măcar nu știam că sunt membră a Uniunii Scriitorilor din România. Pe mine nu m-a întrebat nimeni dacă vreau să intru în Uniune și nimeni nu mi-a comunicat că am fost admisă - indiferent din ce motiv. Și când să se fi întâmplat asta? Niciodată nu am primit vreo solicitare de-a plăti cotizația", a spus Herta Müller, suspendată recent din USR.  Ea precizează: "Pe vremea când mai trăiam în România, în 1985 sau 1986, s-a pus problema să fiu primită în Uniunea Scriitorilor. Atunci am condiționat primirea mea de primirea lui William Totok (din Aktionsgruppe Banat, n.r). Dar cum el nu a fost admis, nu am intrat nici eu. De atunci nu am mai avut nici un contact cu aceasta organizație. și nici ulterior nu mi-am exprimat vreodată intenția de-a deveni membru al Uniunii. Ce înseamnă tot acest teatru absurd? Un fel de cooptare ca pe vremuri? Cineva decide peste capul meu și apoi mă trage și la răspundere. Asta nu este în niciun caz o procedură democratică", a afirmat Herta Müller.Criticul literar Vasile Popovici, profesor la Universitatea de Vest din Timișoara și membru al Filialei Timișoara a USR, explică pe pagina de Facebook care este legătura dintre Herta Müller și Uniunea Scriitorilor din România."În 1985, cu un an adică înainte de a pleca definitiv în Germania, Herta Müller a depus un dosar de înscriere în Uniunea Scriitorilor. Atunci ea avea o carte publicată și premiată. Însă partidul decisese că porțile Uniunii Scriitorilor sunt definitiv închise - și așa au rămas până în 1990. Acest lucru îl știam cu toții, toți cei care debutaserăm în acei ani, fuseserăm premiați și cărora ni se comunicase faptul că nu are rost să facem cereri de înscrieri. Drept pentru care nici n-am făcut. Totuși, Herta Müller a făcut", precizează criticul.Potrivit lui Vasile Popovici, "în ianuarie 1990, adică imediat după Revoluție, toate cererile adunate în anii 80 și nerezolvate au fost aprobate de Consiliul Uniunii, inclusiv a Hertei Müller. Însă ea era deja de patru ani în Germania. În anii de după Revoluție au existat schimburi de mesaje între secretariatul Asociației Scriitorilor din Timișoara și scriitorii germani din Banat plecați în Germania. Nimeni - nici Herta Müller - n-a mai fost însă interesat de statutul de membru al Uniunii Scriitorilor din România".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.