Național

USR la răscruce : La dreapta, spre centru sau pe loc ?

Ziarul de Vrancea
9 iul 2017 705 vizualizări

Membrii USR, împărțiți în trei tabere - susținătorii lui Cristian Ghinea, cei ai lui Clotilde Armand și cei ai lui Nicușor Dan - au depus la partid trei platforme pentru a-și stabili ideologia formațiunii. Primii se consideră liberali, ceilalți se definesc a fi "latura conservatoare”, iar Nicușor Dan - susținătorul "unității în diversitate”.

Astfel, liberalii din USR au reiterat că vor milita pentru poziționare împotriva modificării Constituției pe tema familiei la referendumul intern al partidului, în timp ce latura conservatoare a susținut "întărirea căsătoriei și a familiei, principalul fundament al societății”. La polul opus, Nicușor Dan i-a rugat pe colegii săi să ia în calcul "sensibilitățile” celor care nu împărtășesc în întregime aceste valori și caracteristicile societății românești în momentul în care își aleg "bătăliile și pozițiile”. Toate cele trei platforme se află în discuția internă a partidului, urmând că membrii USR să își aleagă ideologia politică.

Platforma "USR liberal”

Platforma "USR liberal”, susținută de majoritatea din partid, printre care deputatul Cristian Ghinea și purtătorul de cuvânt Dan Barna, evidențiază faptul că formațiunea pierde multă vreme pe subiecte minore, criza organizatorică din formațiune având atât efecte interne, cât și externe, în condițiile în care numărul celor care s-au înscris în partid "a scăzut dramatic”. Autointitulații liberali susțin că "adevărații conservatori și progresiști sunt două grupuri minore în cadrul USR”. "Centrul USR este liberal. Majoritatea tăcută este liberală. Majoritatea useriștilor sunt moderați care doresc și economie de piață și toleranță. Mai mult, în contextul politic actual, doar USR poate fi vocea reală și legitimă a liberalismului modern european. PSD este un partid naționalist socialist organizat ca să căpușeze statul. PNL a devenit, acum și oficial sub noua conducere, un partid conservator. USR are masa critică de liberali adevărați din România”, susțin aceștia. Ei au adus în discuție și poziționarea USR legat de modificarea Constituției pe tema familiei, fapt ce a stârnit o amplă controversă în partid, care s-a finalizat cu demisia din formațiune a fostului lider Nicușor Dan. "De fapt, a exprima poziții oficiale ale partidului nu înseamnă a lua dreptul membrilor de a exprima poziții personale. O poziție oficială exprimă linia majoritară în partid, asumată ca atare. USR a avut șansa să fie partidul care avea o poziție oficială care să reprezinte majoritatea membrilor și a electoratului său - fără a interzice opțiuni personale. Un partid trebuie să decidă”, se arată în textul platformei USR liberal. Potrivit documentului, Uniunea Salvați România "va rămâne cel mai credibil partid care apără statul de drept”.

În încheiere, liberalii din USR au reiterat că vor milita pentru poziționare împotriva schimbării Constituției la referendumul intern al partidului. "Credem că fiecare cetățean este liber să aleagă să trăiască așa cum crede el de cuviință, atât timp cât nu încalcă legile statului. Orice limitare a libertăților civile este o interferență și un abuz la care ne împotrivim”, a conchis aripa liberală din USR.

 

Platfoma "USR popular”

Potrivit platfomei "USR popular”, susținută de Clotilde Armand, "curentul popular din politica europeană este o orientare inspirată de viziunea creștină asupra omului și de concepția creștin-democrată asupra societății”.

"El urmărește să aplice în politică principiile moralei creștine și ale democrației liberale, în scopul moralizării vieții publice și al punerii statului în serviciul cetățenilor. Proiectul creștin-democrat este deschis pentru oricine recunoaște demnitatea și drepturile tuturor oamenilor și acceptă principiile fundamentale ale politicii rezultând de aici”, se arată în textul documentului. Susținătorii acestuia precizează că "pentru a servi democrația și interesele fundamentale ale României, USR trebuie să evite atât accentele populiste, cât și excesele utopiste, punând în centrul acțiunii sale combaterea celor două probleme majore ale României actuale: sărăcia (adâncită și agravată de corupție) și lipsa generală de educație”.

Totodată, aceștia susțin independența justiției și continuarea luptei anticorupție la toate nivelurile. Latura conservatoare mai evidențiază "întărirea căsătoriei și a familiei, principalul fundament al societății și cadrul optim pentru creșterea și educarea copiilor”.

 

Platforma lui Nicușor Dan

Fostul președinte al USR Nicușor Dan a transmis o scrisoare internă în care lansează un apel "pentru unitate în diversitate” și afirmă că poziția partidului față de referendumul de modificare a Constituției pe tema familiei este cea care crează diviziune în interiorul formațiunii. "Există o chestiune care aparent ne divizează: luarea unei poziții față de referendumul pentru familie. Ceea ce nu ne-a împiedicat să lucrăm în continuare împreună – dovadă sunt rapoartele de activitate pe plan local și parlamentar ale USR. Mai mult, la Congres am agreat împreună în statut că USR va respecta în activitatea sa, în orice direcție, jurisprudența CEDO asupra drepturilor omului. Am decis tot împreună că susținem necondiționat parteneriatul civil și suntem unicul partid din România care a anunțat public și are o astfel de prioritate”, a afirmat deputatul în documentul care definește, practic, platforma sa. "Pentru a nu lăsa loc de interpretări”, Nicușor Dan a ținut să precizeze că, dincolo de referendumul pentru modificarea Constituției, "nu va ezita să se opună Coalitiei pentru Familie în cazul în care această entitate va încerca să impună pe agenda politică proiecte care ar încerca să restrângă drepturi sau libertăți consacrate de tratate internationale sau de decizii CEDO sau dacă ar pune în pericol traseul de integrare europeana a țării”. El a mai spus că "îndelungata dezbatere internă le-a ocupat timp și resurse, dar nu a făcut pe niciunul dintre ei să-și schimbe opinia”. "Înțelegem faptul că USR este un partid format, în cea mai mare parte, din oameni cu afinități liberale și care trebuie să își asume direcția pe care și-o dorește majoritatea membrilor, dar va rugăm să luați în calcul sensibilitățile colegilor noștri care nu împărtășesc în întregime aceste valori și, de asemenea, caracteristicile societății românești în momentul în care alegeți bătăliile și pozițiile”, a conchis fostul președinte USR.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.