Național

Unul din zece români în vârstă suferă de demență

Ziarul de Vrancea
22 feb 2018 657 vizualizări

Cam una din zece persoane de peste 65 de ani suferă de o anumită formă de demență, a declarat joi președintele Societății Române de Gerontologie și Geriatrie, Gabriel Prada.

"Peste 65 de ani cam una din zece persoane suferă de o anumită formă de demență, ajungând ca la peste 85 de ani circa jumătate dintre persoanele vârstnice să sufere de o astfel de problemă", a afirmat Prada, într-o conferință de presă. El a spus că peste 17% din populație sunt persoane vârstnice. În opinia sa, este foarte important să fie descoperite din timp aceste probleme, pentru a se putea interveni. Gabriel Prada a arătat că este foarte importantă înființarea rețelei de geriatrie la nivel național, pentru că aceasta va putea schimba modul de abordare a problematicii pacientului. "Acum avem o abordare de tip pasiv. Sistemul de sănătate așteaptă ca pacientul, când se simte rău între ghilimele, să se prezinte la consultul medical. Se pierd foarte mulți pacienți în faze incipiente de boală. Această rețea de geriatrie, cum a conceput-o și doamna profesor Ana Aslan, avea rol profilactic în primul rând, adică să evalueze screening persoanele în vârstă pentru a identifica problemele, inclusiv cele legate de fragilitate, și a sugera intervenții într-o echipă multidisciplinară", a susținut Gabriel Prada. Directorul Centrului Național de Sănătate Mintală, Ileana Mihaela Botezat Antonescu, a spus că în România accesul la diagnostic în cazul persoanelor care sunt bănuite de a avea o deteriorare cognitivă este relativ facil. "Din păcate, vă spun din experiență personală, multe cazuri vin la prima diagnosticare pur și simplu pentru a obține certificatul de handicap, indemnizația de handicap. Familia solicită certificatul și nu se preocupă de ce să mai facă, cum să mai abordeze, cum să fie consiliată. Accesul la diagnostic, accesul la tratament este facil, medicamentele sunt la prețuri mici, sunt compensate integral. Perioada post diagnostic - aici intervin dificultățile", a menționat ea. Potrivit acesteia, depresia ca tulburare psihică reprezintă un factor de vulnerabilitate pentru instalarea demenței. "Depistând, putem și interveni probabil cu o anumită eficiență", a mai spus aceasta.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.