Național

Uniunea Europeană se reinventează la Sibiu (nu la Teleorman)

Ziarul de Vrancea
13 sep 2017 613 vizualizări

Seful executivului european propune ca, în 2019, la o zi după Brexit, liderii UE să se întâlnească într-o reuninune extraordinară la Sibiu n la întâlnire ar urma să se discute viitorul Uniunii n totodată, Juncker a somat guvernele UE să primească “imediat” România în Spațiul Schengen

Președintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker i-a îndemnat ieri - la Strasbourg, în discursul despre ”starea Uniunii” - pe liderii europeni să se reunească în România, la Sibiu, pe 30 martie 2019. Marea Britanie ar urma să iasă din Uniune cu o zi înainte. "UE va merge mai departe după plecarea Marii Britanii”, a subliniat Juncker. ”Brexitul nu este totul. Nu este viitorul Europei”, a adăugat el. Parlamentarilor britanici care au aclamat plecarea țării lor din Uniunii, Juncker le-a spus: "Cred că veți regreta asta destul de curând”.

Juncker a susținut ieri al treilea discurs despre ”starea Uniunii”, în care a spus că UE ”se redresează” după un deceniu dur, în care “Cei 28” au fost afectați de o criză economică și de votul britanicilor în favoarea ieșirii din blocul european, însă încrederea revine. ”Vântul a revenit în pânzele Europei”, a spus el.

Cu aceeași ocazie, președintele CE a cerut ca România și Bulgaria să fie primite “imediat” în Spațiul Schengen. “Dacă vrem să consolidăm protecția granițelor noastre externe, atunci trebuie să deschiden Spațiul Schengen pentru Bulgaria și România imediat. De asemenea, ar trebui să îi permitem Croației să devină membru cu drepturi depline al Schengen, după ce îndeplinește toate criteriile”, a spus Juncker. România și Bulgaria au îndeplinit criteriile tehnice de apartenență la Spațiul Schengen încă din urmă cu câțiva ani, însă candidatura lor a fost blocată, de-a lungul anilor, de mai multe țări. În cursul unei vizite la București de luna trecută, președintele francez Emmanuel Macron a declarat că este total deschis în dosarul aderării României la Spațiul Schengen, dar a avertizat că acesta nu funcționează în prezent bine.

“Europa va face planeta măreață din nou”

Tot ieri, Juncker a atras atenția că “Uniunea trebuie să facă un salt democratic în față” și a îndemnat la o dezbatere în acest sens, precizând că urmează să îi acorde o importanță deosebită României anul viitor. “Cred că, în lunile următoare, ar trebi să implicăm Parlamentele naționale și societatea civilă, la nivel național, regional și local, mai mult în munca privind viitorul Europei”, a precizat el. “Însă putem face mai mult. De aceea susțin ineea președintelui Macron de a organiza convenții democratice în Europa, în 2018. Pe măsură ce dezbaterea se intensifică, voi da personal o atenție deosebită Estoniei, Letoniei, Lituaniei și României, în 2018. Aceste țări vor sărbători a 100-a lor aniversare”, a declarat președintele CE. El a insistat că, “cei care vor să modeleze viitorul continentului nostru, ar trebui să înțeleagă bine și să onoreze istoria noastră comună. Aceasta include cele patru țări – Europa nu ar fi întreagă fără ele”.

Discursul despre ”starea Uniunii” Europene a fost instaurat prin Tratatul de la Lisabona. Cu această ocazie, începând din 2010 încoace, președintele în funcție al Comisiei Europene se adresează eurodeputaților, în fața cărora prezintă bilanțul anului trecut și liniile directoare ale acțiunii sale în anul următor. Această reuniune, stabilită în septembrie, marchează totodată începerea sesiunii parlamentare europene.

În încheierea discursului său, Jean-Claude Juncker l-a ironizat pe președintele american Donald Trump, subliniind asupra rolului de lider al Europei în lupta împotriva modificărilor climatice. ”Contrar ambițiilor Statelor Unite, Europa se va asigura că noi vom face planeta măreață din nou”, a declarat șeful Comisiei.

Președintele Klaus Iohannis a salutat ieri propunerea lui Juncker, privind organizarea Summitului Consiliului European la Sibiu. Președinția a subliniat că țara noastră rămâne un partener profund atașat ideii europene și pe deplin implicat în eforturile de avansare a integrării.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.