Național

Un partid în dezmembrare vrea salarii unitare

Ziarul de Vrancea
7 iun 2017 648 vizualizări
Tensiunile dintre Dragnea și Grindeanu se acutizează
Tensiunile dintre Dragnea și Grindeanu se acutizează

Zilele lui Viorel Ștefan la minsterul Finanțelor - unul dintre cei doi moldoveni din Guvern -, sunt numărate după ce Liviu Dragnea i-a criticat absența din plen la votul pe legea salarizării n liderul PSD n-a privit cu ochi buni nici lipsa la dezbateri a premierului n potrivit unor surse, Grindeanu nu a venit pentru că nu a fost invitat

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, ieri, că nu își dorește demiterea întregului Guvern și că partidul pe care îl conduce nu va depune o moțiune de cenzură în Parlament. ”Nu iau în calcul (depunerea unei moțiuni de cenzură – n. r.). Moțiune de cenzură PSD nu va depune. Eu nu iau în calcul demiterea întregului Guvern, eu iau în calcul finalizarea evaluării care trebuie să ne arate dacă programul de guvernare va fi pus în practică în totalitate”, a declarat Liviu Dragnea. Întrebat dacă se va opune în cazul în care s-ar contura în partid o majoritate favorabilă schimbării lui Sorin Grindeanu din funcția de prim-ministru, Dragnea a spus că nu crede că se va ajunge acolo și că el este interesat să existe o coerență în actul de guvernare. Chestionat ce nu îi convine la Sorin Grindeanu, liderul PSD a replicat: ”Tocmai am spus că îl iubesc foarte mult. De ce mă întrebați ce nu-mi convine? Totuși”.

Anterior, președintele executiv al PSD, Nicolae Bădălău, a declarat că formațiunea politică are mulți membri capabili să-i înlocuiască pe actualii miniștrii, inclusiv pe premier. El a precizat că social-democrații sunt nemulțumiți de ritmul de implementare a unor măsuri din programul de guvernare.

Dragnea, “ofensat” de Ștefan

Pe de altă parte, ministrul Finanțelor pare să aibă zilele numărate în Guvern. Liviu Dragnea le-a spus jurnaliștilor că absența lui Viorel Ștefan de la dezbaterea Legii salarizării în Camera Depjutaților reprezintă ”o ofensă”. El a făcut această declarație după ce în plen și-a cerut scuze pentru absența lui Viorel Ștefan. ”N-a fost o poziție foarte confortabilă pentru mine și pentru colegii mei faptul că ministrul de Finanțe azi nu a fost prezent să spună ceea ce nouă ne-a spus în permanență, și anume faptul că această lege este sustenabilă. Eu, personal, nu am nevoie de această garanție pentru că noi nu am făcut legea în parcul Cișmigiu și acum încercăm să căutăm bani. Faptul că ministrul de Finanțe n-a fost prezent azi, cu toate că liderul de grup se angajase, a fost un lucru care pentru noi, repet, nu a fost în regulă”,  a spus Liviu Dragnea. Întrebat ce riscă Viorel Ștefan pentru această absență, liderul PSD a răspuns: ”Nu știu ce riscă. Până la riscuri, vorbim de o certitudine: a procedat incorect”. Întrebat dacă ministrul de Finanțe a procedat ofensator, Liviu Dragnea a replicat: ”Cred că este o ofensă. Putem vorbi de o ofensă”.  El l-a criticat și pe premierul Grindeanu, care a fost într-o altă sală din Palatul Parlamentului la dezbaterea legii. “Aș vrea să nu folosim cuvinte grele, dar pe mine m-a întristat foarte mult această atitudine. Foarte mult. Pentru că vorbim de o lege care schimbă complet istoria României. M-aș fi bucurat ca azi să fi fost prezent tot Guvernul în Parlament, dar probabil că au fost alte evenimente mai importante decât legea salarizării unitare”, a afirmat Liviu Dragnea. Totuși, potrivit unor surse din PSD citate de hotnews.ro, Sorin Grindeanu nu ar fi fost invitat de partid să participe la dezbaterea legii.

Grindeanu: Încep să nu mai înțeleg aceste tensiuni

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, ieri, întrebat despre criticile care i-au fost aduse de unii membri ai partidului, că este membru al PSD de 21 de ani, nu "de azi, de ieri" și începe să nu mai înțeleagă aceste tensiuni. "Nu spun mai multe. Eu chiar discut foarte mult cu domnul președinte Dragnea și cred că dânsul a clarificat aseară toate aceste aspecte. Nu vreau decât să spun ce am mai spus, că adversarii PSD sunt în afara partidului, nu în interior. Sunt membru PSD de 21 de ani, nu sunt venit de azi, de ieri. Subliniez, aceste tensiuni încep să nu le mai înteleg, dar cred că au fost spulberate prin declarațiile pe care domnul președinte Dragnea le-a dat", a declarat Sorin Grindeanu.

Legea salarizării, adoptată cu sprijinul unor liberali

Camera Deputaților a adoptat, ieri, în calitate de for decizional, proiectul de Lege a salarizării, cu 188 de voturi ”pentru”, 28 de voturi ”împotrivă” și 47 de abțineri. Proiectul de lege va merge la președintele României pentru promulgare în cazul în care nu va fi atacat la Curtea Constituțională, însă USR a anunțat de marți seara că intenționează să sesizeze CCR în privința Legii salarizării, despre care a spus că nici acum nu se cunoaște impactul bugetar, iar membrii Guvernului ”improvizează” pentru că nu știu acest lucru.

Președintele Klaus Iohannis a apreciat, pe 29 mai, ca ”puțin deplasată” speranța că ar putea cere modificarea Legii salarizării în sectorul public, în condițiile în care legea este un proiect asumat de către PSD, care va răspunde ”integral și definitiv” pentru această lege.

Pe de altă parte, deputații liberali Roberta Anastase, George Ionescu, Dumitru Oprea, Răzvan Prișcă și Glad Aurel Varga au votat în favoarea proiectului legii salarizării bugetarilor, în timp ce ceilalți liberali prezenți la ședința de plen s-au abținut sau au votat împotrivă.

Și peședintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu (ALDE), a afirmat ieri că Legea salarizării este “foarte generoasă”, iar unele majorări nu se justifică.

El a exemplificat prin sporul de solicitare neuropsihică. "Am văzut, de exemplu, la educație, spor de solicitare neuropsihică. Iertați-mă, am lucrat și eu în învățământ, programul nu e de opt ore pe zi, în învățământul preuniversitar, dacă pui la cap toate vacanțele, ai patru luni de vacanță pe an. Patru luni de vacanță. Eu nu găsesc că sunt justificate unele din aceste majorări. (…) Acum pot și cetățenii, în mod logic și natural, să emită pretenții”, a declarat președintele Senatului.

Dragnea, despre abuzul în serviciu: Nu va fi ordonanță de urgență

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, ieri, la Parlament că după decizia Curții Constituționale referitoare la abuzul în serviciu specialiștii trebuie să stabilească valoarea pragului pentru această infracțiune și a precizat că modificarea Codului penal se va face prin lege, nu prin ordonanță de urgență. ”Ce să fac, să contest decizia Curții Constituționale? Nu înțeleg întrebarea. Un prag anume? Habar n-am. Aia ține chiar numai de specialitate. Ideea de prag care a fost întărită după decizia de ieri este o idee care nu mai poate fi neluată în seamă. Cât va fi pragul, că va fi un leu, că va fi 5 lei, că va fi 100 de lei, nu mă pricep eu la asta, aici cei care sunt de specialitate cred că trebuie să spună lucrul ăsta”, a declarat Liviu Dragnea întrebat dacă el crede că ar trebui stabilit un prag anume pentru abuzul în serviciu. Întrebat cum se va face modificarea Codului penal pentru a-l pune în acord cu decizia CCR, Dragnea a spus că se va merge pe varianta dezbaterii parlamentare. ”Eu așa am înțeles din acel comunicat (al Ministerului Justiției – n. r.), că va veni un proiect în Parlament și, sigur, că cei de specialitate să-și spună un punct de vedere într-un timp rezonabil”, a spus liderul PSD. ”Se exclude varianta unei ordonanțe?”, au insistat jurnaliștii. ”Cred că da. Nu sunt acte normative care să poată să fie adoptate prin ordonanță. Vorbim de legile justiției în ansamblu, totuși trebuie o dezbatere serioasă”, a replicat Liviu Dragnea.

Curtea Constituțională a explicat marți, în minuta deciziei referitoare la excepția de neconstituționalitate ridicată de fosta soție a lui Liviu Dragnea, Bombonica Prodana, că legiuitorul are obligația de a stabili un prag valoric pentru abuzul în serviciu. Guvernul Grindeanu a încercat impunerea unui prag valoric, sub care abuzul în serviciu să nu fie considerat infracțiune, în cuantum de 200.000 prin OUG 13. În urma protestelor masive de stradă, ordonanța a fost abrogată câteva zile mai târziu, înainte de a fi intrat în vigoare. Liviu Dragnea a fost trimis în judecată pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu, procurorii stabilind prejudiciul la suma de 108.000 lei.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.