Național

Un elev din Galați a descoperit patru noi stele

Ziarul de Vrancea
16 feb 2018 1048 vizualizări

Tânărul vrea să le “boteze” cu numele comunei natale n descoperirea stelelor de tipul EA reprezintă o premieră națională în astronomie

Un elev de la Seminarul Teologic din Galați, pasionat de astronomie, a descoperit patru noi stele variabile care vor purta numele comunei Schela, de unde este orginar, după ce și anul trecut el a mai descoperit o astfel de stea, denumită "Schela V1".

Andrei-Marian Stoian, în vârstă de 17 ani, este elev în clasa a XI-a la Seminarul Teologic din Galați, dar și membru al Astroclubului “Călin Popovici”, care funcționează pe lângă Observatorul Astronomic al Complexului Muzeal de științele Naturii „Răsvan Angheluță” Galați, el fiind pasionat de astronomie.

De curând, tânărul a descoperit patru noi stele variabile, care vor purta numele Schela V2, Schela V3, Schela V4 și Schela V5, după ce anul trecut el a mai descoperit o astfel de stea. Astfel, în perioada ianuarie 2017-ianuarie 2018, Andrei  a continuat observațiile fotometrice pentru a descoperi noi stele variabile, cu ajutorul telescopului principal al observatorului astronomic din Schela. 

"Prima mea descoperire de stele variabile a fost făcută întâi la Observatorul de la Complexul Muzeal de Științele Naturii din Galați cu domnul Ovidiu Tercu (n.r. - coordonatorul Observatorului Astronomic Galați). Am descoperit stelele variabile Galați V8 și V9, reanalizând baza de date. A fost ceva extraordinar; am știut că am găsit ceva acolo pe cer, iar după aceea a urmat descoperirea stelei Schela V1, în noaptea de 2 spre 3 ianuarie 2017. Ulterior am reușit să descopăr și aceste patru noi stele variabile. Am vrut să pun numele stelei Schela deoarece este comuna din care provin pentru că așa am considerat. Decât să poarte numele meu, mai bine pe cel al comunei din care provin", a spus Andrei. 

După analiza datelor, s-a stabilit că cele patru noi stele din zonele observate variază în strălucire. Schela V3 și Schela V5 sunt stele variabile de tipul EW (W Ursae Majoris) numite și binare în contact. Cele două stele au perioada de 9, respectiv 7 ore. Stelele variabile de tip W Ursae Majoris sunt un sistem format din două stele care orbitează în jurul centrului comun de masă. Aceste stele ale sistemului binar au suprafețele în contact și se deformează reciproc, având forme elipsoidale datorită atracției gravitaționale și a rotației rapide. În același timp aceste stele se eclipsează reciproc, ceea ce face să existe o variație a strălucirii sistemului binar. Schela V2 și Schela V4 sunt stele variabile de tipul EA (β Persei/Algol). Aceste stele au perioada de aproximativ 21 de ore, respectiv 2 zile și 21 de ore. Stelele variabile de tipul EA sunt sisteme formate din două stelele care orbitează în jurul centrului comun de masă. Aceste stele ale sistemului binar nu au suprafețele în contact, dar se deformează reciproc, având forme elipsoidale datorită atracției gravitaționale dar și a rotației rapide.

În același timp, aceste stele se eclipsează reciproc, ceea ce face să existe o variație a strălucirii sistemului binar. De altfel, descoperirea stelelor Schela V2 și Schela V4, de tipul EA, reprezintă o premieră națională în astronomie.  Toate datele au fost raportate către Asociația Americană a Observatorilor de Stele Variabile (AAVSO - American Association of Variable Stars Observers), unde au fost incluse în baza de date internațională a stelelor variabile, confirmându-se astfel aceste descoperiri.

Patru din cele cinci stele variabile descoperite de către Andrei-Marian Stoian se află în zona circumpolară din România și pot fi observate pe tot parcursul anului.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.