Național

Un britanic de origine japoneză, laureatul premiului Nobel pentru Literatură

Ziarul de Vrancea
5 oct 2017 547 vizualizări

Scriitorul britanic de origine japoneză Kazuo Ishiguro este laureatul premiului Nobel pentru Literatură pe 2017 pentru romanele "de mare forță emoțională în care a dezvăluit abisul din spatele simțului iluzoriu al conectării noastre cu lumea", a anunțat ieri Academia Suedeză.

Kazuo Ishiguro s-a născut pe 8 noiembrie 1954 la Nagasaki, în Japonia. Familia s-a mutat în Marea Britanie când avea 5 ani. El s-a întors să-și vadă țara natală ca adult. În anii 1970, Ishiguro a absolvit Universitatea din Kent, unde a studiat limba engleză și filosofia, după care a studiat scrisul creativ la University of East Anglia.  Ishiguro a fost nominalizat de patru ori la Premiul Booker Man, pe care l-a câștigat în 1989, cu romanul "The Remains of the Day". În 2008, The Times l-a clasat pe locul al 32-lea în lista "celor mai mari 50 de scriitori britanici din 1945 încoace”. În afară de cele opt cărți ale sale, Ishiguro a scris și scenarii de film și televiziune.

Printre scriitorii favoriți anul acesta la premiul Nobel s-au aflat Ngugi wa Thiong’o din Kenya, japonezul Haruki Murakami, romaniera canadiană Margaret Atwood, poetul sud-corean Ko Un, israelianul Amos Oz, scriitorul și traducătorul italian Claudio Magris și romancierul spaniol Javier Marías.

Urmând dorința lui Alfred Nobel, premiul pentru Literatură recompensează "persoana care a adus literaturii cea mai remarcabilă lucrare într-o direcție ideală".

Urmărirea meciurilor, un risc pentru persoanele cu boli de inimă

Urmărirea competițiilor sportive la televizor ''stresează'' inima la fel de mult ca o alergare scurtă, conform concluziilor unui studiu recent, citat ieri de The Telegraph. Cercetarea realizată în Canada a descoperit că pulsul poate crește de peste două ori în momentul ocaziilor de înscriere a unui punct în meci sau în ultimele minute ale competiției, indiferent de gradul de pasiune pe care îl resimte o persoană față de echipa pe care o urmărește.

Oamenii de știință au utilizat sisteme de monitorizare a activității cardiace conectate la persoanele care vizionau meciuri de hochei, atât la televizor cât și în arena sportivă. Pulsul celor care au vizionat live competițiile a crescut cu 110% în timp ce ritmul bătăilor inimii în cazul persoanelor care au urmărit meciurile de la distanță a crescut cu 75%. Studiul, publicat în ''Canadian Journal of Cardiology'', cuprinde și recomandări adresate medicilor. Potrivit acestora, pacienții împătimiți de evenimente sportive care prezintă un risc de boli cardiovasculare trebuie să fie conștienți de simptomele pe care le pot experimenta în timpul meciurilor.

''Analiza noastră efectuată asupra elementelor din meciul de hochei asociate cu nivelurile cele mai ridicate ale pulsului susțin ideea că nu rezultatul competiției este principalul factor care determină intensitatea răspunsului emoțional la stres, ci mai degrabă entuziasmul trăit în timpul momentelor cu mize ridicate sau foarte intense'', a explicat profesor Paul Khairy, din cadrul Montreal Heart Institute. Anterior efectuării analizei, participanților li s-a cerut să completeze un chestionar privind starea generală de sănătate și să indice gradul de pasiune pe care îl manifestau față de echipa cu care țineau și care urma să joace. În urma cercetării, s-a descoperit că ''scorul pasiunii'' nu a relevat o corelație semnificativă cu schimbările observate la nivelul pulsului. Într-un articol care însoțește studiul, experții au menționat că riscul de evenimente cardiovasculare a fost ''foarte înalt în arenă și în momentele dramatice, precum perioadele de prelungiri''.

O cercetare anterioară a identificat o creștere a cazurilor de infarct și de accidente vasculare cerebrale în rândul olandezilor în ziua în care echipa națională de fotbal a Olandei a fost eliminată de la Campionatul European de Fotbal din 1996.

Theresa May nu intenționează să demisioneze după discursul ratat de la Manchester

Premierul britanic Theresa May nu intenționează să demisioneze, a anunțat ieri biroul ei de pe Downing Street. Încercarea Theresei May de a-și reafirma autoritatea a fost ruinată miercuri, când un discurs pe care l-a susținut la Congresul anual al conservatorilor, la Manchester, a fost întrerupt din cauza unor accese repetate de tuse, de un farsor și de căderea, în spatele ei, a un teanc de scrisori cu sloganul său. ”Un coșmar”, scria presa britanică ieri despre discursul ratat al al premierului despre ”visul britanic”, menit să o relanseze, dar care ar putea ca până la urmă să-i fragilizeze poziția și mai mult, scrie AFP. Apariția unui actor de comedie care i-a întins o scrisoare de concediere, a fost punctul culminant. Șefa Guvernului britanic a trăit un ”calvar”, potrivit cotidianului economic The Financial Times (FT), în alocuțiunea sa de la închiderea Congresului Partidului ei Conservator. Ghinioul i-a eclipsat total tentativa de a da pagina înfrângerii electorale în alegerile legislative din iunie și de a-și reafirma autoritatea asupra miniștrilor săi care au poziții împărțite pe tema Brexitului. ”Discursul premierului era menit să-i expună viziunea națiunii. Însă s-a transformat într-un dezastru”, rezumă tabloidul The Sun, pe prima pagină, la fel ca titlurile restului presei britanice despre ”ghinionistă”, cum îi spune Daily Telegraph. Nici pahare de apă - din care a vărsat puțin pe pupitru -, nici pastila pe care i-a întins-o ministrul Finanțelor Philip Hammond nu au făcut mare lucru. ”După asta, Brexitul va fi o floare la ureche”, scrie alt tabloid, Daily Mail, care publică un caleidoscop al ghinioanelor.

Angajat al Consulatului SUA la Istanbul, arestat pentru legături cu rețeaua lui Gulen

Autoritățile turce au arestat un angajat al Consulatului Statelor Unite la Istanbul din cauza unor presupuse legături cu rețeaua predicatorului Fethullah Gulen, exilat în Statele Unite. Potrivit agenției Anadolu, arestarea bărbatului, un cetățean turc identificat cu inițialele M.T., a fost dispusă miercuri. El este acuzat de spionaj și tentativă de ”distrugere” a ordinii constituționale și a Guvernului turc. Bărbatul este acuzat de legături cu un fost procuror și patru foști șefi de poliție, inculpați în urma unei anchete de corupție în 2013, despre care Guvernul afirmă că a fost orchestrată de Gulen într-o încercare de a-l înlătura de la putere. Gulen este acuzat, de asemenea, că a plănuit tenttativa de lovitură de stat de la 15 iulie 2016. El respinge aceste acuzații.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.