Național

Un antropolog la Apărare, un inginer la Economie

Ziarul de Vrancea
12 sep 2017 514 vizualizări

PSD a impus la cele două ministere cu greutate doi politruci, fără experiență în domeniul pe care urmează să-l conducă n până acum, ei s-au făcut remarcați prin fidelitatea pentru partid

Noii miniștri de la Apărare și Economie, Mihai Fifor și Gheorghe Șimon, au depus jurământul, ieri, la Palatul Cotroceni, în cadrul unei ceremonii foarte scurte. La ceremonia de la Palatul Cotroceni au asistat președinții Senatului și Camerei Deputaților, Călin Popescu Tăriceanu și, respectiv, Liviu Dragnea, premierul Mihai Tudose, și miniștrii cabinetului său. Ceremonia a durat doar câteva minute, fără ca șeful statului, Klaus Iohannis, să facă declarații.

Propunerile pentru cele două ministere au fost făcute de către liderul PSD, Liviu Dragnea,  la finalul ședinței BPN al partidului. Dragnea a precizat că l-a sunat luni seară pe Iohannis pentru a-l informa despre aceste propuneri, iar ”în principiu” președintele Iohannis a agreat aceste propuneri.

Gheorghe Șimon, noul ministru al Economiei, este membru PSD din anul 1992 și este deputat de Maramureș, la al doilea mandat, el fiind și vicepreședinte al organizației Maramureș a PSD. Gheorghe Șimon are 56 de ani și este absolvent al Institutului Politehnic din Cluj-Napoca (Facultatea de Mecanică). El este membru PSD din 1992, iar de atunci a fost, timp de opt ani, consilier local la Vișeu de Sus, localitate în care s-a născut. În perioada 2000-2012, el a fost consilier în Consiliul Județean Maramureș, iar din anul 2012 este deputat, fiind vicepreședinte al Comisiei pentru politici economice, reforme și privatizare. Până în 2012, timp de patru ani, el a fost director general al SC Angred SRL Baia Mare.

 

Refuzat de Iohannis

 

Social-democratul Mihai Fifor, noul ministru al Apărării, s-a născut într-o familie de profesori, în municipiul Drobeta Turnu Severin, pe data de 10 mai 1970. El este licențiat în Filosofie, doctor în Antropologie Socială și a urmat cursurile Colegiului Național de Apărare și Colegiului Național de Afaceri Interne. În 2015, a fost refuzat de președintele Klaus Iohannis pentru a prelua ministerul Transporturilor. În anul 1994, Fifor a absolvit Facultatea de Litere și Istorie, specializare Filosofie, la Universitatea Craiova, iar în 1995 a urmat Masterul în "Literatura română".

În 2009 a devenit secretar de stat în Ministerul Administrației și Internelor, post pe care l-a mai avut și în 2012. De asemenea, timp de trei ani, între 2009-2012, a  fost manager la Muzeul Olteniei. Începând din 2012, Mihai Fifor este senator.  În 2014, el a fost ales președintele Comisiei parlamentare de anchetă privind terenurile achiziționate de familia fostului președinte Traian Băsescu la Nana.

Mihai Fifor a mai fost propus pentru funcția de ministru al Transporturilor în 2015, de premierul de la acea vreme, Victor Ponta. Președintele Klaus Iohannis a respins ulterior această desemnare, invocând faptul ca acesta "nu are expertiza și experiența managerială necesare gestionării domeniului complex al transporturilor". Întrebat la începtul verii despre ce l-a recomandat pe Fifor pentru postul de ministru al Economiei, având în vedere că nu are studii economice, premierul Mihai Tudose a explicat că nu este nevoie de ele pentru acest portofoliu.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.