Național

Tudose se spală pe mâini: Bruxelles-ul nu vrea miniștri penali

Ziarul de Vrancea
11 oct 2017 681 vizualizări

Premierul a lăsat de înțeles că el nu are nicio problemă cu Sevil Shhaideh sau Viorel Ilie, dar oficialii europeni sunt mai sensibili la problemele penale ale miniștrilor și e necesară o remaniere n vicepremierul Shhaideh susține că pe ea doar partidul are dreptul să o schimbe din funcție

Prim-ministrul Mihai Tudose a explicat ieri, la Parlament, de ce a cerut demisia din Guvern a miniștrilor cu probleme penale Sevil Shhaideh și Rovana Plumb: pentru că cele două sunt în relație directă cu Bruxelles-ul, iar percepția acolo este cu totul alta decât realitatea de la București. ”Trebuie să înțeleagă toată lumea că cea mai mare problemă pe care o avem acum este ca actul de guvernare să se desfășoare în mod normal, să ducem programul de guvernare la capăt, iar un element important în acest program este atragerea de fonduri europene și cele două colege, știți foarte bine, avem o realitate și o percepție. Realitatea este că este prezumția de nevinovăție. Au fost o mulțime de cazuri în care cei care au fost puși sub acuzare în diverse etape ale procesului penal s-au dovedit a fi nevinovați, cu viețile distruse sau oricum schimbate total. Dar avem și o percepție, și percepția la Bruxelles este cu totul alta decât realitatea de aici”, a declarat Mihai Tudose. El a precizat că cele două doamne ministru sunt în directă relație cu Bruxelles-ul și ”de aici apare problema”.

Pe de altă parte, liderul PSD, Liviu Dragnea a negat ieri că s-ar fi discutat despre demisiile miniștrilor Dezvoltării Regionale, Sevin Shhaideh, și al Fondurilor Europene, Rovana Plumb. "Dar nu eu trebuie să demisionez", a adăugat el, întrebat dacă ia în calcul această discuție.

 

Sevil Shhaideh, despre demisie: Cel care m-a pus în funcție este CEx

 

Vicepremierul Sevil Shhaideh a declarat ieri că cel care a pus-o în funcția de ministru este Comitetul Executiv al PSD, unde de altfel își va face cunoscută decizia în legătură cu poziția ei în Guvern, decizie care este luată. "Eu cred că sunt același om, am respectat întotdeauna partidul și cel care m-a pus în funcția de ministru este CEx, iar decizia mea, care este luată, o voi transmite maine în CEx", a declarat Sevil Shhaideh la ieșirea de la DNA, unde a stat aproximativ o oră. Ea a refuzat să facă alte precizări cu privire la acest subiect. În ceea ce privește convocarea ei la DNA, în dosarul Belina,  Shhaideh a spus că i-a fost comunicată posibilitatea de a recuza un expert și că va decide împreună cu avocatul, în condițiile în care termenul pentru a furniza un răspuns este joi. Referindu-se la dosarul său, Sevil Shhaideh a afirmat că acesta abia i-a fost predat și că va avea posibilitatea să îl studieze. În același dosar, s-au aflat miercuri la DNA, Eugen Teodorovici, care a declarat că a venit în calitate de martor, precum și Adrian Ionuț Gâdea, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării și fost președinte al Consiliului Județean Teleorman, urmărit penal de procurorii anticorupție pentru abuz în serviciu în acest caz. Avocatul Maria Vasii a declarat că au fost făcute percheziții și au fost ridicate documente de la instituții publice. Sevil Shhaideh și Rovana Plumb sunt suspectate că au avizat ilegal, în 2013, trecerea unor părți din Insula Belina și Brațul Pavel din proprietatea statului în proprietatea județului Teleorman. Câteva zile mai târziu, terenurile respective au fost închiriate tot ilegal către Tel Drum, firmă controlată de Dragnea.

Comitetul Executiv al PSD se reunește joi, la ora 17.00, pentru a decide și valida lista miniștrilor care vor fi înlocuiți.

 

Un ministru ALDE, dispus să renunțe la protofoliu

 

Ministrul pentru Relația cu Parlamentul, Viorel Ilie, a declarat ieri, răspunzând întrebărilor jurnaliștilor, că este dispus să renunțe la mandatul de membru al Guvernului, precizând că ALDE va lua o decizie în privința sa în această seară. ”Nu am văzut nicio listă și nu fac comentarii la comentarii. Aveți destui comentatori. Vom lua o decizie, cum am stabilit, când se va întoarce domnul președinte Tăriceanu, adică în seara aceasta”, a spus Ilie, întrebat dacă se află pe lista cu miniștrii remaniabili a premierului Mihai Tudose. Chestionat în continuare dacă este dispus să renunțe la protofoliu, Ilie a răspuns: ”Desigur!”. DNA îl acuză pe Viorel Ilie că a participat la "aranjarea" unui concurs pentru angajarea de funcționari publici pe funcții în ministerul pe care-l conduce.

 

Ponta: Tudose să preia conducerea PSD și să guverneze bine

 

Fostul premier Victor Ponta afirmă, într-o postare pe Facebook, că este bine că premierul Mihai Tudose rămâne în funcție, dar consideră că acesta ar trebui să preia conducerea PSD. "Tudose s-a decis să fie prim-ministru - asta este o veste bună! Cât ne costă însă pe toți această decizie și mai ales ce șanse are? După ce din noiembrie 2015 am avut doar Guverne Dragnea ascunse în diverse forme, se poate schimba ceva sau nu? Ce ne așteaptă în România?", spune Ponta la începutul postării în care îi sugerează lui Mihai Tudose pașii de urmat. Primul ar fi să scape în 24 de ore "de oamenii prin care Liviu Dragnea și «Cartelul de la Teldrum» controlau banii și activitatea Guvernului: Sevil Shaideh si Mihai Busuioc", precizând că Dragnea va rămâne doar cu “secretara” Carmen Dan și cu o puzderie de “soldați” prin eșaloanele doi și trei. "Dosarul de la DNA și promovarea lui Busuioc la Curtea de Conturi pentru a bloca timp de 9 ani orice control privind banii cheltuiți de Elena Udrea, Liviu Dragnea și Sevil Shaideh la MDRAP îi oferă această șansă (las la o parte faptul că Busuioc să controleze contractele contrasemnate tot de Busuioc reprezintă nu doar un conflict de interese ci direct mafiotizarea unei instituții atât de importante cum este CC - dar așa e în «Republica Dragnea»)!", notează Ponta. "Există o singură soluție cât de cât bună în acest moment: Tudose să preia și conducerea PSD și să încerce să guverneze bine/dacă Grindeanu reușea acest lucru în iunie, azi nu mai aveam deloc asemenea probleme!", conchide Victor Ponta.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.