Național

Toader și-a pus sistemul judiciar în cap și a plecat în vacanță

Ziarul de Vrancea
24 aug 2017 642 vizualizări

Propunerile de modificare ale legilor justiției, anunțate miercuri de ministrul de resort, au primit replici dure din partea asociațiilor de procurori și judecători

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a transmis ieri o scrisoare deschisă ministrului Justiției, Consiliului Superior al Magistraturii, procurorului general și președintei Înaltei Curți de Casație și Justiție pentru a semnala o serie de aspecte legate de situația creată după anunțul ministrului Justiției privind modificările la legile în domeniu. DNA precizează că nu a fost consultată în legătură cu modificările propuse, că nu a primit nici până acum proiectele și reclamă o serie de modificări anunțate. Direcția mai spune că, într-o prima evaluare, realizată numai pe baza prezentării făcute de ministrul Justiției, în lipsa proiectelor integrale, trecerea Inspecției Judiciare în subordinea ministrului Justiției, numit politic, este o modificare de natură să afecteze grav independența procurorilor, în timp ce crearea unei direcții specializate pentru cercetarea magistraților nu a fost justificată de apariția unei situații obiective ce ar necesita o schimbare de politică penală și nici nu a fost discutată în cadrul sistemului judiciar. “Datele statistice privind condamnările definitive arată că faptele de corupție comise de magistrați nu reprezintă un fenomen aparte în comparație cu alte categorii, nici prin tipologii, nici ca număr: astfel, în perioada 2005 – august 2017, s-au pronunțat decizii de condamnare definitivă față de un număr de 88 de magistrați (44 procurori, 43 de judecători și un magistrat asistent), majoritatea pentru infracțiuni de luare de mită și trafic de influență, comparativ cu un număr de 575 de ofițeri și agenți de politie, 121 lucrători vamali, 106 primari de comune, orașe și de municipii condamnați definitiv în perioada 2005 – 2016”, potrivit DNA.

Direcția mai spune că extinderea motivelor pentru care procurorul ierarhic superior poate să infirme soluțiile adoptate de procurorul de caz ar putea să creeze condiții pentru restrângerea independenței procurorului care desfășoară ancheta penală, iar majorarea vechimii necesare la de 6 ani (inclusiv anii de pregătire la INM) la 8 ani (fără anii de pregătire la INM) va face mai dificilă asigurarea gradului de ocupare a schemei de personal a DNA.

“Metehne anterioare anului 1989”

Asociația Procurorilor din România spune că a luat act cu îngriiorare de principalele modificări care ar urma să fie aduse legilor justiției, o parte dintre ele afectând grav funcționarea și independența sistemului judiciar. Asociația mai arată că aceste modificări au fost făcute cu ignorarea opiniei corpului magistraților și creează premisa exercitării unui control al puterii executive asupra puterii judecătorești. Potrivit procurorilor, adoptarea acestor propuneri ar constitui un regres regretabil, care ar anula progresele obținute de sistemul judiciar, progrese evidențiate de rapoartele MCV.

Și Forumul Judecătorilor din România (FJR) a anunțat ieri că respinge "ferm" modificările legislative anunțate miercuri, pe care le consideră un "experiment judiciar", care readuce Justiția "sub control politic" și lărgește "nepermis" atribuțiile ministrului de resort. FJR arată că, în anul 2017, "nu se mai poate accepta întoarcerea în timp, la metehnele anterioare anului 1989, prin readucerea justiției sub control politic și lărgirea nepermisă a atribuțiilor ministrului Justiției". De asemenea, schimbarea condițiilor de admitere la Institutul Național al Magistraturii "este aptă a produce în timp desființarea acestuia și imposibilitatea recrutării în profesiile de judecător sau procuror a studenților eminenți ai facultăților de drept", arată sursa citată. "În ceea ce privește răspunderea materială, subliniem demagogia acestei propuneri legislative, în condițiile în care nu se respectă egalitatea între cele trei puteri ale statului. Astfel, remarcăm faptul că în România nu există încă o procedură efectivă de recuperare a prejudiciilor cauzate de miniștri sau parlamentari condamnați penal pentru infracțiuni de corupție, unii dintre aceștia fiind liberați condiționat fără a plăti integral prejudiciul cauzat în mod direct statului", mai spun judecătorii.

Tot ieri, Asociația Magistraților din România (AMR) și Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) i-au solicitat premierului Mihai Tudose, printr-o scrisoare deschisă, să dispună ministrului Justiției publicarea de îndată a proiectului de modificare a legilor justiției, pentru că acesta să fie dezbătut public. Asociațiile de magistrați susțin că, în lipsa proiectului de lege efectiv, ”discuțiile divergente motivate politic sau partinic au luat locul unei extrem de necesare discuții profesioniste și aplicate, pe fiecare propunere în parte, dat fiind că unele par a fi modificări de substanță”, se mai arată în scrisoare.

Pe de altă parte, Tudorel Toader a intrat, ieri, în concediu, la o zi după ce a prezentat modificările la legile justiției. Potrivit unor surse oficiale, ministrul Justiției a intrat în concediu până marți, 29 august.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.