Național

Tichetele de vacanță, acordate pe suport electronic până la 1 iulie

Ziarul de Vrancea
29 mai 2017 1027 vizualizări

Persoanele care își vând voucherul pot fi amendate cu până la 14 salarii minime brute n toate acestea sunt prevăzute într-un proiect de Ordonanță de Urgență a Guvernului

 

Voucherele de vacanță vor fi acordate, de la 1 iulie 2017, pe suport electronic, vor fi nominale, iar persoanele care își vând tichetul altora sunt pasibile de amenzi ce pot echivala cu până la 14 salarii minime brute, se arată în proiectul de Ordonanță de Urgență a Guvernului privind acordarea tichetelor de vacanță, postat în consultare publică pe site-ul Ministerului Turismului. Proiectul de act normativ prevede totodată că impactul bugetar anual determinat de acordarea acestor tichete este de estimat la 1,73 miliarde lei, calculat la valoarea unui salariu minim brut pe economie, de 1.450 de lei. 'Prin Programul de Guvernare 2017-2020, Guvernul României s-a angajat că 'toți salariații din sistemul public vor beneficia anual, începând cu (...) 2017, de un tichet de vacanță egal cu valoarea salariului minim brut din acel an'. Mai mult, tot în cadrul documentului Program de Guvernare 2017-2020 anterior citat, "măsurile urmărite de Guvern vor conduce la creșterea numărului de locuri de muncă și astfel la păstrarea forței de muncă în România'. Astfel, obiectivul Guvernului este să oprească "exodul forței de muncă din domeniul turismului către alte state din relativa vecinătate a României" stimulând acest domeniu prin "acordarea unui tichet de vacanță pentru angajații din sistemul public'', se arată în proiectul de modificare și completare a OUG.

Voucherele de vacanță vor fi emise pe suport electronic și pot fi alimentate exclusiv cu valoarea nominală a tichetelor acordate de către angajator și pot fi utilizate doar pentru achiziționarea de servicii turistice în unitățile afiliate, se stipulează la articolul 2, alineatul 22 al actului normativ. Tot în acest context, se menționează faptul că valorile nominale permise pentru voucherele de vacanță pe suport hârtie pot fi multiplu de 10 lei, până la 100 lei, 'valoare nominală maximă pe voucher', iar plafonul maxim cumulat al comisionului perceput de la angajator și unitatea afiliată, de către unitățile emitente, este de maximum 1% din valoarea voucherului de vacanță. În ceea ce privește contravențiile suportate de către cei care nu respectă prevederile legale prevăzute în OUG nr. 8/2009, proiectul de modificare și completare precizează că acceptarea de către unitatea afiliată de vouchere de vacanță de la alte persoane decât titularul tichetului se va sancționa cu 4 până la 7 puncte de amendă.

Un punct de amendă este echivalent cu contravaloarea unui salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată (1.450 lei) stabilit, în condițiile legii. Pe de altă parte, constituie contravenție și se sancționează cu 4-14 puncte amendă și retragerea certificatului de clasificare, respectiv a licenței de turism acceptarea de către unitățile afiliate de vouchere de vacanță pentru achiziționarea de servicii care nu îndeplinesc condițiile pachetului minim de servicii, respectiv cu 7-14 puncte de amendă și retragerea licenței de turism agenției de turism, în calitate de unitate afiliată, fapta agenției de turism de a emite pachete de servicii turistice pentru achiziționare cu vouchere de vacanță la un preț mai mare decât prețul pachetului similar de servicii achiziționat prin alte mijloace de plată.

 

 

În plus, se va sancționa cu 7-14 puncte de amendă următoarele situații: fapta unității afiliate de a da rest în bani la voucherul de vacanță, comercializarea voucherelor de vacanță de către angajați, angajatori, unitățile afiliate și structurile de primire turistice, diminuarea valorii nominale a voucherelor de vacanță utilizate de angajați, emiterea de vouchere de vacanță cu alte valori nominale și emiterea de vouchere de vacanță de către alte entități decât cele prevăzute în textul legii.

Proiectul de act normativ privind modificarea și completarea OUG privind acordare voucherelor de vacanță se va afla în consultare publică pe site-ul Ministerului Turismului până la data de 7 iunie, iar observațiile și propunerile pot fi transmise la ministerul de resort.


 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.