Național

Surse europene: România poate avea soarta Poloniei

Ziarul de Vrancea
25 ian 2018 705 vizualizări

Există riscul ca țara noastră să-și piardă dreptul de vot în UE din cauza legilor justiției promovate de PSD și ALDE, susține un oficial de la Bruxelles n Comisia Europeană a reacționat ieri la scrisoarea comună semnată de Dragnea și Tăriceanu

Scrisoarea reprezentanților Comisiei Europene privind independența sistemului judiciar din România reprezintă „un foc de avertisment” pentru instituțiile românești, care ar putea avea soarta Poloniei, unde UE a declanșat Articolul 7.

Un oficial european a declarat pentru EuObserver, sub protecția anonimatului, că scrisoarea lansată de Frans Timmermans și Jean Claude-Juncker reprezintă „un foc de avertisment”. Mai mult, Comisia Europeană nu exclude să ia măsuri împotriva României, pentru reformele din sistemul judiciar, așa cum a făcut-o în cazul Poloniei, a mai spus oficialul.

Într-o scrisoare semnată de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și prim-vicepreședintele CE, Frans Timmermans, se precizează că o condiție pentru ca România să scape de MCV este ca „progresele realizate până acum în cadrul acestuia să fie ireversibile.”

„Urmărim cu îngrijorare evoluțiile recente din România. Independența sistemului judiciar românesc și capacitatea sa de a combate în mod eficace corupția constituie pietre de temelie fundamentale ale unei Românii puternice în cadrul Uniunii Europene”, au precizat, miercuri, cei doi oficiali europeni.

Comisia Europeană le dă “peste nas” lui Dragnea și Tăriceanu

Comisia Europeană a precizat, ieri, că a urmărit îndeaproape procesul parlamentar din România și evoluța discuțiilor privind modificarea Legilor Justiției. Răspunsul vine după ce șefii celor două Camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu, au transmis reprezentanților CE că „nu sunt corect informați”. „Comisia a urmărit îndeaproape procesul parlamentar din România li evoluția discuțiilor asupra acestor legi în decurs de mai multe luni. Suntem foarte bine informați desore acest proces, despre mizele care sunt în joc și despre potențiale riscuri. Suntem în contact cu Guvernul, Parlamentul, sistemul judiciar și societatea civilă din România, în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare”, se precizează într-un răspuns al Comisiei Europene pentru Digi24.

Președinții celor două Camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, au adresat miercuri seara o scrisoare liderilor Comisiei Europene, după ce Jean Claude-Juncker și Frans Timmermans și-au exprimat îngrijorarea privind situația din România.

„Ne exprimăm îngrijorarea cu privire la modul incorect în care a fost informată Comisia Europeană în ceea ce privește transparența dezbaterilor pe tema justiției din România (...)”, se precizează în documentul semnat de cei doi lideri ai Parlamentului.

Băsescu: Cea mai mare parte a modificărilor făcute legilor Justiției sunt necesare și corecte

Fostul președinte Traian Băsescu susține că legile Justiției aveau nevoie de modificări, pentru “ca Justiția să poată face acel salt calitativ de care avem nevoie”, iar cei care au înțeles că prin reforma din Justiție nu se fac progrese ar trebui să citească și să vorbească în cunoștință de cauză. "Pentru a nu fi victime ale manipulării, trebuie să citim! Eu am citit! Legile 303, 304 și 317, toate din 2004, au aproape 14 ani de când sunt în vigoare. Cu minusurile și plusurile lor, acestea au fost legile prin care justiția și-a dobândit independența în relația cu politicul”, a scris fostul șef de stat pe contul său de Facebook.

Băsescu enumeră anumite articole și concepte care trebuie revizuite, printre care răspunderea magistraților și separarea carierei judecătorilor de cea a procurorilor. "Cu certitudine, trebuie clarificate elemente precum: răspunderea magistraților, separarea carierei judecătorilor de cea a procurorilor, egalitatea de tratament în instanța de judecată a procurorului și avocatului, protejarea judecătorului de eventuale abuzuri ale procurorilor, creșterea și consolidarea independenței inspecției judiciare, separarea activității profesionale a celor două secții ale CSM etc”, spune fostul președinte.

El mai afirmă că CCR va retrimite în Parlament, pentru a fi corectate, unele articole din legile Justiției, afirmând că cea mai mare parte a modificărilor făcute la finalul anului trecut au fost “necesare și corecte”.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.