Național

Se strânge lațul? Doi apropiați ai lui Dragnea, anchetați de DNA

Ziarul de Vrancea
14 iul 2017 707 vizualizări

Un om de afaceri și un fost deputat PSD sunt acuzați de evaziune fiscală, prejudiciul în dosar fiind de 5,7 milioane lei n numele celor doi apar și în “rețeaua infracțională” din Teleorman despre care se spune că ar fi condusă de Liviu Dragnea

Omul de afaceri Marian Fișcuci și fostul deputat Adrian Simionescu, considerați apropiați ai lui Liviu Dragnea și audiați vineri la sediul DNA, sunt inculpați de procurori într-un dosar de evaziune.

Anchetatorii arată că, în perioada 2012 – 2014, Mihai Fișcuci, prin SC Proinvest SRL, a achiziționat din spațiul intracomunitar utilaje agricole de la firme consacrate în domeniu, pe care le-a livrat beneficiarilor - firme românești. ”În acest lanț economico - financiar, a introdus o verigă fictivă, respectiv firma bulgărească Fan Speed Nikopole, controlată de deputatul Simionescu Adrian căreia îi erau livrate utilajele agricole, iar aceasta le livra beneficiarilor finali din România”, arată DNA. Potrivit sursei citate, ”ca mod de operare, inițial se identificau beneficiarii – firme românești - și se perfectau înțelegeri cu administratorii acestor societăți, interesate în achiziționarea de utilaje agricole, promițându-li-se vânzarea unor astfel de utilaje, procurate preponderent din Germania și Franța, prin intermediul SC Proinvest S.R.L. care era și dealer-ul autorizat al firmelor producătoare”.

Procurorii precizează că, după identificarea firmelor interesate care erau și beneficiari finali, utilajele erau achiziționate din statele menționate și depozitate la sediul SC Proinvest S.R.L.. ”Dacă la momentul aducerii utilajelor agricole în România, fiind vorba de achizițiile intracomunitare, s-ar fi procedat direct la revânzarea acestora către firmele românești – destinatarii finali, tranzacția comercială ar fi fost generatoare a obligației de plată a TVA. În acest context, inculpatul Fișcuci Marian, cu complicitatea celorlalte persoane, a creat un circuit comercial suplimentar, fictiv, menit să îi faciliteze eludarea obligațiilor fiscale către stat, obținând astfel sume mai mari ca venituri și totodată, a afectat indirect și celelalte firme din domeniu, concurente, care vindeau la prețul de piață ce includea și TVA”, mai arată DNA. Tranzacțiile realizate cu firma din Bulgaria nu aveau un scop economic real, fiind efectuate exclusiv pentru a crea o aparență de legalitate și a beneficia de regimul de scutire de TVA aplicabil operațiunilor intracomunitare.

Prejudiciul adus bugetului de stat este de aproape 5,7 milioane de lei.

Conform unui raport atribuit DGPI prezentat de jurnaliștii de la Rise Project, Fișcuci se numără printre oamenii de bază ai liderului PSD Liviu Dragnea, numele său figurând în "organigrama” grupării din jurul acestuia. De asemenea, și numele lui Simionescu apare în anchetele Rise Project în legătură cu Tel Drum, firmă în spatele căreia s-ar afla Dragnea. DNA s-a sesizat din oficiu în două dosare penale "in rem" pentru fapte asimilate corupției, în urma investigației Rise Project.

 

Dragnea: Mă aștept să fiu audiat de Kovesi

Liviu Dragnea a comentat, vineri, anchetele DNA privind afacerile Tel Drum, spunând că el este "ținta" șefei DNA Laura Codruța Kovesi, care ar vrea să îl ancheteze pe el.  "Știți ceva, mă aștept să fiu audiat de doamna Kovesi pentru orice se întâmplă în țara asta. Și dacă plouă. Nu cred că mai e vreun secret pentru cineva că sunt ținta acestei doamne de foarte mult timp. N-am nicio legătură cu Tel Drum", a spus Dragnea. El a afirmat că anchetele Rise Project au pornit cu informații din DNA, care au fost folosite să justifice apoi anchete DNA. "Nu cred că mai e cineva copil care să creadă că anchetele făcute de diverse site-uri au fost ca rezultat al cercetării acelor site-uri", a spus Dragnea. Liderul PSD a fost întrebat ce arme are pentru a se "lupta" cu aceste presupuse atacuri la adresa sa. "Ce arme, că n-am pistolae? N-am decât partidul și Parlamentul, atât", a spus social-democratul.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.