Național

Se schimbă regulile privind admiterea la liceu?

Ziarul de Vrancea
13 feb 2018 793 vizualizări

Media tezelor la principalele materii ar putea înlocui mediile din timpul gimnaziului în nota de admitere, potrivit unei propuneri discutate la Ministerul Educației

Media claselor V-VIII, care acum contează în proporție de 20% din media de admitere la liceu, ar putea fi înlocuită de media tezelor de la materiile Română, Matematică și Istorie sau Geografie, potrivit unei propuneri făcută de ministrul Educației, Valentin Popa, în urma unei discuții cu Federația Națională a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar. De asemenea, tezele ar urma să devină testări naționale cu subiect unic.

Ministrul Educației, Valentin Popa, a propus, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanții părinților din învățământul preuniversitar, ca la admiterea de liceu ponderea de 20% din media de admitere să fie reprezentată de media tezelor de la materiile de bază: română și matematică pentru clasele a V-a, a VI-a și a VII-a, plus istorie sau geografie în clasa a VIII-a.

Potrivit președintelui Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar, Iulian Cristache, propunerea ministrului Educației a venit în contextul în care cei mai mulți părinți doresc revenirea la examenele naționale de admitere la liceu sau cel puțin ca fiecare liceu să organizeze examenele proprii de admitere.

“Având în vedere că există un procentaj de 42% de analfabeți funcționali, dar și rezultatele slabe de la Evaluările Naționale, precum și faptul că există mulți copii care intră cu note de 2, 3, 4, 5 la liceu, majoritatea părinților își doresc reîntoarcerea la examenele naționale de amitere sau ca fiecare liceu să organizeze propriul examen de admitere. Fostul secretar de stat Preoteasa a spus că există riscul ca un elev să se blocheze în timpul unui astfel de examen, deși acesta este foarte bun. și are dreptate. În acest context, dar și în urma cererii noastre de a fi introduse standarde unice de notare, ministrul Educației a propus această soluție, dar nu este bătută în cuie. Ea va trebui supusă dezbaterii publice. A fost o discuție, pentru îmbunătățirea sistemului”, a explicat pentru HotNews președintele FNAP-IP, Iulian Cristache. 

Potrivit acestuia, Federația Asociațiilor de Părinți va avea discuții cu toate partidele politice și în ceea ce privește Legea Educației Nationale, astfel încât să existe o viziune de o perioadă mai mare de timp și să nu să se mai schimbe Legea atât de des.

Modificările la Legea Educației, neconstituționale

Curtea Constituțională a României (CCR) a admis, ieri, sesizarea formulată de președintele Klaus Iohannis privind modificările la Legea educației naționale.

“Curtea a constatat că Parlamentul, în loc să se mențină în limitele cererii de reexaminare, a dezbătut și adoptat o nouă formă a legii, modificând și completând atât texte vizate prin cererea de reexaminare, cât și texte străine acesteia. Prin urmare, Parlamentul a nesocotit limitele cererii de reexaminare, drept pentru care Curtea a constatat că legea, în ansamblul său, încalcă art.77 alin.(2) din Constituție", a motivat CCR.

Klaus Iohannis a cerut reexaminarea acestei legi, de aprobare a OUG 96/2016 privind formarea profesională a tinerilor și adulților, care aduce modificări ample Legii educației naționale, apreciind că riscă să "creeze probleme în aplicare" și să "afecteze calitatea învățământului".

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.