Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Se reintroduce taxa de mediu? Gabriela Firea, atac fără precedent la un proiect “drag” lui Liviu Dragnea

Ziarul de Vrancea
23 oct 2017 694 vizualizări

Primarul PSD al Capitalei a criticat renunțarea la taxa de mediu, o idee susținută de liderul partidului

Fără taxă de mediu, au venit toate rablele din Europa în România și în special în Capitală, a declarat primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, în cadrul unui interviu acordat Adevărul. Ea a spus că îi va întreba pe bucureșteni dacă doresc introducerea unei taxe de mediu fiindcă "nu avem cum să continuăm așa". "O să-i întrebăm pe bucureșteni dacă doresc să se introducă o taxă de mediu. Dacă ei sunt de acord, o vom introduce această taxă, pentru că vom ajunge ca în București să nu mai putem circula. Fără taxă de mediu, au venit toate rablele din Europa în România și în special în Capitală. Nu avem cum să continuăm așa", a declarat primarul Gabriela Firea. Timbrul de mediu a fost eliminat printr-o lege inițiată de șeful PSD, Liviu Dragnea. Legea prevedea eliminarea a 102 taxe nefiscale și a fost votată în Parlament pe 25 octombrie 2016, iar timbrul de mediu a fost eliminat în februarie 2017 și a condus la creșterea importului de mașini second hand. Liviu Dragnea a revenit săptămâna trecută asupra acestei decizii. Președintele PSD a declarat la Parlament, că ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, are ca temă elaborarea unui pachet de măsuri pentru limitarea importurilor de mașini second-hand în România, el precizând că nu e vorba de reintroducerea unei taxe de poluare, potrivit News.ro. "Eu cred că o mărire a numărului de unități pentru programul RABLA ar fi foarte bună pentru producția de autovehicule din România", a declarat Dragnea.

Crește infracționalitatea? Toader: “Nu știu, vom vedea, sper să nu”

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, ieri, că nu știe dacă rata infracționalității va crește ca urmare a efectelor legii privind recursul compensatoriu, dar și-a exprimat speranța ca acest lucru să nu se întâmple. Ministrul a precizat, de asemenea, că pentru foștii deținuți care și-au executat pedepsele în condiții necorespunzătoare și care nu mai pot beneficia de recursul compensatoriu vor exista despăgubiri. ”Unii au efectuat pedepsele, sunt acasă și atunci, pentru fosta detenție în condiții necorespunzătoare, Curtea Europeană a reunit cauzele, le-a suspendat, a dat hotărârea pilot și așteaptă de la noi foaia de parcurs, care într-un timp scurt o vom prezenta și veți vedea care măsuri au fost - recuperator, compensator de 6 zile la 30 -, dar cei care au cauzele pe rol, care au părăsit penitenciarul, care au executat pedeapsa în condiții necorespunzătoare au dreptul la despăgubiri, chiar dacă vrem, chiar dacă nu vrem noi, așa spune decizia pilot și Curtea Europeană și noi trebuie s-o respectăm”, a declarat Tudorel Toader. Întrebat dacă, în urma aplicării legii privind recursul compensatoriu se aștepată la o creștetere a ratei infracționalității, ministrul Justiției a replicat că ”dinamica infracționalității este într-o continuă schimbare”. El a spus însă că direcțiile de probațiune au luat măsuri suplimentare pentru supravegherea celor eliberați în condițiile acestei legi privind recursul compensatoriu. ”Vă dau un exemplu: dacă ai un deținut care avea șase ani de executat și a executat efectiv cinci ani, el are beneficiu de un an. Acuma, dacă a stat cinci ani efectiv în penitenciar, ce învățăminte a avut de tras de pe urma pedepsei sigur au fost trase, cu bunele și cu relele lor”, a completat Tudorel Toader. ”Nu știu, vom vedea, sper să nu existe o dinamică să spunem crescândă a ratei criminalității”, a mai spus ministrul Justiției. Toader a precizat că, înainte de intrarea în vigoare a legii, a discutat, la sediul ministerului, cu toți directorii direcțiilor de probațiune: ”Am discutat la București, la MJ, toate dificultățile pe care le întâmpină în activitatea dânșilor, toate măsurile pe care trebuie să le luăm, și le vom lua, pentru îmbunătățirea activității. Cu siguranță, dânșii, în fața acestor eliberări, fac o prioritizare a măsurilor pe care trebuie să le ia, prioritizare în care intră și aducerea sub supraveghere imediată a celor care au ieșit sau ies din penitanciar pe baza recursului compensatoriu”. Peste 500 de deținuți au fost eliberați joi, în prima zi de la intrarea în vigoare a legii privind recursul compensatoriu, a anunțat, vineri, ministrul Justiției, Tudorel Toader. El a spus că această cifră este mare și i-a depășit așteptările, pentru că nu credea că "impactul va fi atât de mare".

Medic, prins când lua mită de la o pacientă  

Ofițerii din cadrul Direcției Generale Anticorupție (DGA) au prins în flagrant, un medic din cadrul Spitalului Municipal din Tecuci în timp ce primea cu titlu de mită suma de 500 lei de la o persoană denunțătoare, se arată într-un comunicat transmis, luni, de DGA. Potrivit sursei citate, fapta a fost sesizată la Linia Telverde Anticorupție 0800.806.806, acțiunea de prindere în flagrant fiind organizată la numai trei ore de la efectuarea apelului telefonic. Din cercetări a rezultat faptul că medicul i-a precizat denunțătoarei că suma de bani solicitată reprezintă o “atenție” pentru mențiunile pe care le-a făcut în fișa de internare și în baza cărora aceasta nu va fi nevoită să plătească taxa de spitalizare. În prezent, medicul este cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită, fiind dispusă măsura controlului judiciar pentru 60 de zile. Contactat telefonic, managerul Spitalului Municipal "Anton Cincu", a afirmat că medicul în cauză, care lucrează în cadrul unității de circa zece ani, are dreptul să profeseze în continuare, însă va fi supus și unei anchete interne. "Nu știm prea multe, dar nu i s-a interzis dreptul de a profesa. Lucrează de circa 10 ani aici și este medic chirurg. Noi avem în total patru medici la chirurgie, iar dacă nu mai avea dreptul de a profesa, vă dați seama că rămâneam cu trei medici și trebuia să suspendăm linia de gardă, pentru că trebuie minim trei medici. El nu mi-a putut spune ce s-a întâmplat, fiind sub anchetă. Femeia care a făcut denunțul am înțeles că a stat doar 2-3 zile în spital, nu a stat prea mult. Așteaptăm să primim și o comunicare oficială de la DGA privind acest caz, urmând să fie demarată și o anchetă internă", a spus Claudiu Zara, managerul Spitalului Municipal Tecuci.

Blatul perfect! Cum i-a cumpărat Dragnea “supunerea” fostului premier Grindeanu

Fostul prim-ministru Sorin Grindeanu a fost propus ieri de către premierul Mihai Tudose pentru a prelua președinția Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), după ce Adrian Diță și-a înaintat, vineri, demisia din funcție. Propunerea ca Grindeanu să preia șefia ANCOM a fost înaintată de șeful Guvernului conducerilor celor două Camere ale Parlamentului, urmând ca votul să fie dat în plenul reunit de săptămâna viitoare. Postul de președinte al ANCOM a rămas vacant după ce Adrian Diță și-a înaintat, vineri, demisia din funcție la numai cinci luni de la numirea în acest post de către Parlament. Diță a fost numit în funcție în luna mai, preluând conducerea ANCOM de la Cătălin Marinescu. Președintele PSD, Liviu Dragnea, spusese marți, la Parlament, că este de acord cu schimbarea șefului ANCOM și nu a negat că la șefia instituției ar putea fi numit fostul premier Sorin Grindeanu.

Guvernul Grindeanu a modificat, pe 27 aprilie, prin ordonanță de urgență, legea de funcționare a ANCOM, statuând că numirea președintelui și vicepreședinților acestei instituții se va face de către plenul reunit al Parlamentului, la propunerea Guvernului. Înainte de aprobarea acestei OUG conducerea ANCOM era numită de către președintele României, la propunerea Guvernului. Administrația Prezidențială a criticat schimbarea modalității de numire a conducerii ANCOM, pe care a văzut-o ca pe o amputare a atribuțiilor președintelui României, calificând această procedură drept una netransparentă, care transmite un semnal îngrijorător.

Culmea tupeului! Palada cere Senatului să-i mai “tragă un pumn în gură” lui Goțiu

Fostul purtător de cuvânt al Guvernului Ponta, Mirel Palada, solicită Senatului un punct de vedere referitor la ”exercitarea atribuțiilor de serviciu” de către Mihai Goțiu, pe care îl acuză că i-a prejudiciat dreptul la imagine. Solicitarea lui Palada vine după ce acesta l-a agresat pe Goțiu într-o emisiune la B1 TV. “Senatorul Mihai Goțiu înțelege să mă insulte folosind în repetate rânduri cuvinte precum «mincinos», «nesimțit» la adresa subsemnatului. În calitatea sa de invitat în această emisiune (de la B1 TV - n. red.) alături de Vlad Nistor – vicepreședinte PNL și subsemnatul, sociolog Mirel Palada, senatorul USR Mihai Goțiu face o serie de afirmații jignitoare la adresa subsemnatului, de natura a-mi prejudicia dreptul la imagine și reputație, folosind un limbaj injurios, depreciativ, nepermis în cadrul unui program audiovizual”, a scris Mirel Palada într-o solicitare adresată Biroului Permanent al Senatului. El cere Senatului un punct de vedere cu privire la exercitarea de către Goțiu a atribuțiilor de serviciu.

”Având în vedere că acest comportament și discurs jignitor emană de la un senator în Parlamentul României, care într-o emisiune televizată insultă în mod repetat un cetățean, vă solicit respectuos să apreciați dacă prin prezența sa în calitate de invitat în emisiunea Tal B1 și din prisma comportamentului său se poate considera că senatorul Mihai Goțiu a acționat sau nu în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuții. Față de cele de mai sus, vă rog să ne prezentați un punct de vedere cu privire la aspectele relatate”, a slicitat Palada conducerii Senatului.

Începe scandalul la USR? Acuzații privind nereguli în organizarea Congresului

Vicepreședintele USR Cristian Seidler a anunțat ieri că se retrage din cursa pentru președinția partidului, el acuzând faptul că regulile referitoare la organizarea Congresului nu au fost aplicate unitar la nivelul întregii țări în sensul că desemnarea delegaților nu a fost făcută după aceleași reguli în toate organizațiile formațiunii. Într-o declarație pentru News.ro, Cristian Seidler și-a motivat retragerea din cursa pentru șefia USR prin faptul că au existat nereguli în organizarea Congresului. ”Mă retrag din cursă pentru că regulile referitoare la organizarea Congresului nu au fost aplicate unitar la nivelul întregii țări. E vorba despre sisteme interne de vot diferite ce vor fi fost aplicate, iar eu pledez pentru același sistem de vot peste tot. Mă refer la sistemul de vot pentru desemnarea delegaților la congres”, a declarat Seidler. Întrebat dacă au fost avantajate anumite organizații sau persoane în detrimentul altora, vicepreședintele USR a spus că e vorba de principiu. ”Înainte de toate e o problemă de principiu din punctul meu de vedere. Că aș fi fost favorizat eu, că aș fi fost defavorizat eu, deja e o chestiune care ține de tehnicalitate, de rezultat. Problema e una de principiu, de aplicare a acelorași reguli peste tot în țară”, a spus el. Seidler a precizat că a făcut tot ce ține de el pentru ca lucrurile să nu ajungă aici, dar nu a fost ascultat în interiorul partidului. De asemenea, Cristian Seidler a spus că va rămâne în continuare membru USR și vicepreședinte al partidului și că decizia de a se retrage din cursa pentru șefia formațiunii a luat-o luni dimineață.

Președintele interimar al USR, Elek Levente, a declarat ieri că regretă retragerea din cursa pentru șefia partidului a vicepreședintelui Cristian Seidler, precizând că procesul de desemnare a delegaților se desfășoară potrivit deciziilor luate de organismele statutare ale USR și regulilor aplicate și la Congresul de la Cluj.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.