Național

Schimbări ale Codului Rutier în 2020: Amenzi mai mari și noi reguli pentru viitorii șoferi

Ziarul de Vrancea
2 ian 2020 5491 vizualizări

De la 1 ianuarie 2020, au intrat în vigoare mai multe reglementări ale Codului Rutier. Printre cele mai importante se numără regulile noi pentru viitorii șoferi, dar și sancțiunile mai drastice aplicate actualilor șoferi. 

Totodată, de la 1 ianuarie a crescut substanțial și punctul de amendă, de la 145 lei la 223 lei. Motivul: lipsa unei decizii a CCR pe un proiect care îngheață valoarea acestuia.

Potrivit celor mai recente modificări ale Codului Rutier, Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) realizează, gestionează şi pune la dispoziţia publicului o aplicaţie informatică, în mod gratuit, printr-un serviciu on-line, pe pagina proprie de internet, pentru a se verifica situaţia înmatriculării unui vehicul, precum şi motivul suspendării înmatriculării acestuia, informează Mediafax.

Principalele modificări ale Codului Rutier în 2020

Începând cu noul an, șoferii care sunt prinşi vorbind la telefon în timp ce se află la volan vor putea fi sancționati prin suspendarea dreptului de a conduce timp 30 de zile;

De la 1 iulie, persoanele care vor să aibă carnet de conducere trebuie să aibă absolvite cel puțin 10 clase  De asemenea, persoanele în vârstă care încă doresc să conducă un autoturism pe drumurile publice vor fi obligate să facă mai des controlul medical;

Pe de altă parte, dacă până acum amenzile aplicate bicicliștilor erau cuprinse între 870 și 1.160 de lei, conform noilor reglementări privind schimbarea clasei de sancțiuni, acestea vor fi cuprinse între 580 și 725 de lei.

Punctul de amendă 

Potrivit profit.ro, punctul de amendă crește, începând cu 1 ianuarie 2020, de la 145 lei la 223 lei. Proiectul de lege pe care Guvernul și-a angajat răspunderea în Parlament și prin care valoarea punctului de amendă era înghețată și pentru anul acesta la 145 lei a fost atacat la Curtea Constituțională de către PSD, iar președintele nu îl poate promulga până la decizia Curții. 

Astfel, cum un punct-amendă reprezintă 10% din salariul minim brut, care a crescut de la 1 ianuarie de la 2.080 lei la 2.230 lei, în lipsa legii care introduce plafonarea punctului-amendă la 145 de lei, acesta va sări la 223 de lei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.