Național

Șapte zile de la protestul violent. Autoritățile încă nu au găsit pistolul furat

Ziarul de Vrancea
18 aug 2018 717 vizualizări

S-au împlinit șapte zile de tăcere din partea instituțiilor, care nu au dat vreun raport oficial cu privire la modul în care jandarmii au intervenit în Piața Victoriei în seara de 10 august la protestul diasporei. Jurnaliștii Digi24 au aflat că ordinele primite de jandarmi, de la superiorii lor, au fost înregistrate și vor deveni probă în dosarul instrumentat de procurori. Filmările publicate de jandarmerie, însă, arată că oameni ai legii au avut numărul de identificare de pe căşti ascuns de benzi adezive. A dat cineva ordin ca jandarmii să intervină violent sau aceştia au acţionat după propria conştiinţă? Procurorii vor stabili răspunsul pe baza discuţiilor purtate, prin staţiile de emisie-recepţie, de jandarmii trimişi în Piaţa Victoriei şi superiorii lor. 

Conversaţiile au fost înregistrate, sunt securizate şi vor deveni probe extrem de importante în dosarul deschis la Parchetul Militar şi preluat de Parchetul General. Procurorii încearcă acum să îi identifice pe toţi jandarmii care au lovit protestatari sau i-au gazat inutil. Până la judecată, aceştia ar putea primi interdicţia de a mai asigura ordinea la proteste. „Există modalități specifice de identificare. Ei au un număr de identificare pe cască și am remarcat acest lucru, cunoaștem acest lucru și evident că mai devreme sau mai târziu îi vom identifica”, a anunțat Ionel Corbu, prim-procuror al Parchetului Militar, în urmă cu câteva zile. Filmările făcute de Jandarmerie în Piaţa Victoriei şi postate pe pagina de Facebook a instituţiei arată însă cum unii membrii ai forţelor de ordine au numărul respectiv acoperit. Procurorii au clarificat şi controversa privind prezenţa unui coleg de-ai lor la protestul din 10 august. I-au cerut un raport lui Bogdan Pârlog, procurorul care în ziua protestului era de serviciu şi a fost la protestul din Piaţa Victoriei. Concluzia e că reprezentantul Parchetului Militar a acţionat legal, în momentul în care s-a autosesizat în privinţa posibilelor abuzuri comise de jandarmi. De altfel, procesul verbal scris de Bogdan Pârlog a dus la începerea anchetei Parchetului Militar. În paralel, Parchetul Capitalei şi Serviciul Omoruri se ocupă de identificarea tuturor celor care i-au agresat pe cei doi jandarmi, lăsaţi în spate de colegi. Până acum, au fost audiaţi 20 de oameni, iar trei bărbaţi au fost arestaţi. Unul dintre ei e acuzat şi că i-a furat tinerei jandarm pistolul din dotare. Arma nu a fost găsită nici până acum. Sute de ore de înregistrări ale violenţelor din Piaţa Victoriei sunt vizionate şi de procurorii Parchetului din sectorul 1. Acolo au fost deschise mai multe dosare care investighează, pe de o parte, plângerile unor protestatari agresaţi, pe de altă parte, faptele de ultraj pe care le-au reclamat jandarmii. Aceiaşi procurori îi caută şi pe cei care au spart geamuri, au făcut ţăndări mese şi scaune de la terasele din zona Pieţei şi au incendiat obiecte ornamentale. Între timp, 238 de oameni au depus plângeri penale împotriva forţelor de ordine care au intervenit la protestul diasporei.

Text informații+ VIDEO:CANALUL DE STIRI


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.