Național

Rușinos : România, țara din UE care investește cel mai puțin în educație și sănătate

Ziarul de Vrancea
9 iul 2017 734 vizualizări

Singura veste bună este că țara noastră a depășit în premieră Croația după produsul intern brut pe locuitor la paritatea puterii de cumpărare

România este țara membră a Uniunii Europene care are, de departe, cea mai mare mortalitate infantilă, care cheltuiește cel mai puțin pentru sănătatea și educația populației, dar care a părăsit anul trecut, în premieră, poziția de al doilea cel mai sărac stat, arată raportul "România în Uniunea Europeană", realizat de Institutul Național de Statistică (INS).

Astfel, în 2016, România a depășit cu puțin Croația după produsul intern brut (PIB) pe locuitor la paritatea puterii de cumpărare, indicatorul-cheie după care se măsoară nivelul real de dezvoltare al națiunilor, ajungând la 59% din media UE. Datele INS arată că, în 2016, România a ajuns la un nivel al PIB/locuitor la paritatea puterii de cumpărare de 17.200 euro, față de 17.100 euro în cazul Croației și 13.900 euro în cazul Bulgariei, țările pe care depășește.

 

Al noulea poluator din UE

 

Cu toate acestea, România rămâne pe ultimul loc la unii indicatori-cheie care arată calitatea vieții populației. Astfel, România era anul trecut țara membră a UE cu cea mai mare mortalitate infantilă, de 7,6 decese la 1.000 născuți-vii, de peste două ori mai mare față de media UE, de 3,6 / 1.000 născuți-vii. Următoarele țări după România în acest clasament sunt Bulgaria (6,6) și Malta (5,8). De asemenea, România este și țara cu cele mai mici cheltuieli pentru sănătate, cu 5,14% din PIB, și pentru educație (2,99% din PIB), datele fiind valabile pentru 2014, ultimul an pentru care există date disponibile, arată raportul menționat.  În privința cheltuielilor pentru sănătate, țara aflată imediat peste România în coada clasamentului, Letonia, a alocat 5,49% din PIB pentru acest sector, în timp ce următoarea clasată, Estonia, are o alocare de 6,13% din PIB. La cheltuielile pentru educație, penultima poziție - imediat peste România - este ocupată de Republica Cehă, cu 3,84% din PIB, iar următoarea este Ungaria (3,98% din PIB), toate celelalte state membre alocând peste 4% din PIB.

La cheltuielile pentru cercetare-dezvoltare, România se situa în 2015 pe penultimul loc în UE, cu 0,49% din PIB, depășind doar Cipru (0,46% din PIB). Media UE este de 2,03% din PIB, reprezentând cheltuieli pentru cercetare-dezvoltare.  Raportul INS mai arată că România este al nouălea poluator din UE, cu emisii de 117,81 milioane tone echivalent CO2 de gaze cu efect de seră în 2015. Cei mai mari poluatori europeni au fost în 2015, în ordine: Germania, Marea Britanie, Franța, Italia, Polonia, Spania, Olanda și Cehia.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.