Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: România, în “război” diplomatic cu două țări vecine

Ziarul de Vrancea
7 sep 2017 644 vizualizări

După scandalul cu Budapesta, declanșat de suspendarea liceului catolic din Târgu Mureș, diplomația română s-a luat la harță cu Kievul n ucrainenii vor să desființeze sistemul de predare în limba minorităților naționale

Noua Lege a Educației adoptată de Parlamentul de la Kiev prevede că în școlile din această țară studiile se vor desfășura doar în limba de stat, astfel că va fi desființat treptat sistemul de predare în limba minorităților naționale. Într-un comunicat de presă transmis ieri, Ministerul Afacerilor Externe reamintește că, potrivit prevederilor Convenției pentru protecția minorităților naționale, statele se angajează să recunoască dreptul oricărei persoane aparținând unei minorități naționale de a învăța limba sa maternă.

"Necesitatea conformității cu normele internaționale în materie a fost semnalată permanent de partea română în dialogul cu partea ucraineană pe tema promovării și protejării drepturilor persoanelor aparținând minorității naționale române din Ucraina. În acest sens, tema învățământului în limba maternă pentru etnicii români din Ucraina se va afla prioritar pe agenda secretarului de stat Victor Micula, care se va deplasa la Kiev săptămâna viitoare tocmai pentru a discuta despre minoritatea română din Ucraina. Ne exprimăm așteptarea ca drepturile persoanelor aparținând minorității române din Ucraina să fie prezervate și subliniem preocuparea constantă a autorităților române față de această problematică", arată Ministerul de Externe.

Apel către Poroșenko

Marți, Parlamentul de la Kiev a adoptat o nouă Lege a Educației care prevede că în școlile din această țară studiile se vor desfășura doar în limba de stat, astfel că este desființat  sistemul de predare în limba minorităților naționale. Conform portalului de știri BucPress.ru, noua lege a educației din Ucraina - care va fi trimisă pentru promulgare președintelui Petro Poroșenko - prevede introducerea treptată a noului sistem, și prin aceasta, înlocuirea materiilor care se predau în limbă română cu discipline care vor fi predate în limbă ucraineană. Prima fază a reformei va avea loc începând cu 1 septembrie 2018 (reforma claselor primare și a grădinițelor). Predarea materiilor în limbă română se va păstra doar în clasele primare (1-4). De la 1 septembrie 2022, reforma va fi implementată în cazul claselor medii, iar din 2027-în clasele superioare (9-12). Reforma sistemului de învățământ din Ucraina a stârnit un val de critici, comunitatea de români din Ucraina vorbind despre un proces de lichidare a școlilor românești și de ucrainizare a minorităților etnice. În acest sens, a fost semnat un apel către președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, prin care se solicită respingerea prin veto a acestei legi, considerată a fi una care ar putea genera noi conflicte și instabilitate în țară. Datele Ministerului Afacerilor Externe din Ucraina arată că, în prezent, în această țară locuiesc peste 400.000 de etnici români.

Tudose, despre scandalul liceului din Mureș: “Ditamai problema națională”

Ministrul Educației, Liviu Pop, a afirmat, ieri, în debutul ședinței de Guvern, că problema de la Liceul Romano-Catolic din Târgu Mureș nu este a instituției pe care o reprezintă, ci este o "problemă locală", existând o soluție, pe care nu a prezentat-o însă public. "Avem o situație specială la Târgu Mureș. Nu este atributul Ministerului Educației. După ședința de guvern, aș vrea să vă prezint câteva soluții, care sunt locale. Noi avem în momentul de față tratament egal față de toate minoritățile din România. Nu avem o problemă la nivelul ministerului, este o problemă locală. E și un dosar DNA în lucru. Cred că avem o soluție prin care elevii să nu sufere acolo", a spus Pop. Premierul Mihai Tudose a comentat ironic situația, afirmând că eforturile trebuie depuse în Ucraina, unde există probleme mai mari. "Chiar este o situație deosebită (în Ucraina - n.r.). Noi avem ditamai problema națională cu o școală și acolo ni s-au închis toate", a spus el.

Aproape 2.000 de persoane au participat miercuri, în fața Prefecturii din Târgu Mureș, la un miting de protest față de desființarea Liceului Teologic Romano-Catolic. Scandalul privind desființarea liceului are la bază o decizie a Tribunalului Mureș din luna iunie a acestui an. Guvernul Ungariei a anunțat, miercuri, că și-a retras sprijinul acordat României pentru aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), unul dintre principalele obiective de politică externă ale Bucureștiului. Guvernul maghiar arată că a luat decizia după ce înființarea unui liceul catolic a fost suspendată. Ministerul român de Externe a reacționat la scurt timp, spunând că "regretă" transformarea temei liceului într-un "subiect de campanie electorală în Ungaria".

Autobuze dedicate exclusiv elevilor, în Cluj

Odată cu începerea școlii, traficul în marile orașe aproape se blochează la primele ore ale dimineții. Primăria din Cluj a găsit o soluție, anunță TVR. Compania de Transport Public va pune în funcțiune autobuze dedicate exclusiv elevilor. Măsura va fi aplicată din 1 octombrie și vizează doar elevii care învață în ciclul primar la școlile din centru. Primarul și șeful Inspectoratului Școlar Județean au căzut de acord in aceasta privință și speră ca măsura să reducă traficul din centru la primele ore ale dimineții.

Autobuzele vor lua copiii din cartiere la 7.20 și se vor întoarce la 14.10. Conducerea regiei atrage atenția adulților să nu urce în vehiculele care transportă elevi. Din această vară, autobuzele și troleibuzele din Vluj circulă cu un plus de viteză, pentru că de la est la vest, au fost instituite benzi dedicate exclusiv mijloacelor de transport în comun.

Patronate: Se acordă prea ușor ajutor social în România

n absolvenții de liceu nu ar trebui să primească ajutor de șomaj după terminarea studiilor, mai spun reprezentanții întreprinzătorilor

Ajutorul social este acordat prea ușor în România, iar numărul angajaților ar trebui să crească până la 6 - 7 milioane, susține Mircea Bulboacă, vicepreședintele Federației Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC).

"Considerăm că se acordă prea ușor ajutor social și că ar trebui crescut numărul angajaților în România. Sunt patru milioane și ceva de angajați. În opinia noastră ar trebui să fim cel puțin 6—7 milioane la populația României. Partea activă a României este încă departe, dacă ne raportăm la țările dezvoltate. Ori există un bazin întreg de nelucrători sau undeva în zonă gri în care nu știm ce se întâmplă. Nu o să putem să creștem bunăstarea țării acesteia și a fiecăruia dintre noi fără ca să aducem aceste persoane într-un cadru corect de muncă", a spus Mircea Bulboacă.

Acesta a afirmat că este nevoie de o întărire a învățământului dual și a povestit că în 2014 firma la care lucrează a reușit să constituie o clasă de 25 de meseriași pe lângă un liceu din care au terminat 12 anul acesta. Dintre aceștia doi s-au angajat în cadrul companiei, unii au intrat în șomaj, iar alții au plecat în străinătate. Bulboacă consideră că nu este în regulă ca elevii să primească șomaj după terminarea studiilor, ci eventual o vacanță și indemnizație pentru angajare. La rândul său, Sorin Greu, vicepreședinte în cadrul Federației Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC), a precizat că în ultimele două luni compania la care lucrează a prezentat oferte de locuri de muncă la 120 de agenții de șomaj din țară în urma cărora a primit două mesaje de confirmare și nu a fost angajat niciun muncitor calificat.

Klemm: România și-a îmbunătățit substanțial eforturile de consolidare a statului de drept

Ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, a declarat, ieri, că Statele Unite consideră "ferm" că România și-a îmbunătățit substanțial eforturile de consolidare a statului de drept și de luptă împotriva corupției în ultimii 15 ani și speră că acest curs este ireversibil. Hans Klemm a fost întrebat despre climatul economic din România și dacă acesta s-a îmbunătățit în ultima perioadă, ambasadorul afirmând că, în privința percepției investitorilor cu privire la corupție și la statul de drept, există îmbunătățiri.

"În aceste privințe, SUA consideră ferm că a fost o îmbunătățire substanțială în eforturile și disponibilitatea României de a consolida și întări instituțiile sale democratice și de a purta o luptă tot mai credibilă împotriva corupției. Nu sunt doar percepții vagi pe care le are SUA, acestea sunt bazate pe fapte, pentru că guvernele pot fi cuantificate, la fel ca și percepțiile pe care oamenii le au față de lupta anticorupție", a spus Klemm, prezent la un eveniment al Fondului Proprietatea. Ambasadorul a dat ca exemplu o serie de indicatori ai Băncii Mondiale care măsoară elementele unei administrații și guvernărni eficiente, potrivit cărora România a performat în privința luptei anticorupție și a întăririi statului de drept. "În privința României, de exemplu, pe tema controlului corupției, indicele s-a îmbunătățit cu 20% în ultimii 15-16 ani", a subliniat el. Klemm a afirmat că și potrivit indicilor Transparency International România a evoluat, urcând 30 de poziții. "Succesul României în îmbunătățirea statului de drept, în îmbunătățirea luptei anticorupție, a fost cuantificat, s-a arătat a fi semnificativă și este ceva ce SUA apreciază foarte mult. Și sperăm foarte mult ca acest curs să fie ireversibil", a adăugat ambasadorul.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.