Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Rebengiuc despre Mălăele în Moromeții 2: "Am toată încrederea în Horațiu, nimic nu-i stă în cale, e cel mai bun"

Ziarul de Vrancea
31 aug 2017 587 vizualizări

Ce sfaturi are cel care a jucat rolul lui Ilie Moromete în prima parte a filmului pentru succesorul său?

Actorul Victor Rebegiuc, care a interpretat rolul principal în ecranizarea romanului Moromeții, afirmă că are toată încrederea în Horațiu Mălăele, care va prelua rolul în Moromeții 2, pentru că acestuia "nimic nu-i stă în cale" și "este cel mai bun". Pentru Mălăele, are și un sfat: "Trage adânc în piept aerul casei aceleia și da-i bătaie!", referindu-se la faptul că o parte a filmărilor vor fi făcute în casa din satul Talpa, din județul Teleorman, în care a fost turnată și prima pelicula, potrivit news.ro. "În afară de Stere Gulea, nimeni altcineva nu credea că-l voi putea juca pe Moromete. Nici măcar eu. Așa că eu am toată încrederea în Horațiu, nimic nu-i stă în cale, e cel mai bun! Cu Dumnezeu înainte! Sper să-l pot îmbrățișa din toată inima la premiera filmului. Oricum, Hora: trage adânc în piept aerul casei aceleia și da-i bătaie! N-are cum să fie altfel! BAFTĂ!", a scris Victor Rebengiuc pe Facebook.

Continuarea filmului "Moromeții", în regia lui Stere Gulea, cu Horațiu Mălăele în rolul principal și actori precum Dana Dogaru, Oana Pellea, Gheorghe Visu și George Mihăiță în distribuție, va avea premieră pe 9 noiembrie 2018, filmările urmând să înceapă în a două jumătate a lunii septembrie, o parte dintre acestea fiind programate în aceeași casă și în același sat în care a fost turnată și prima peliculă, în vara anului 1985, în Talpa, din județul Teleorman. Personajele lui Marin Preda se vor întoarce pe marele ecran sub regia aceluiași cineast și surprinse de camera directorului de imagine Vivi Drăgan Vasile, informează Libra Film Productions.

Satul Talpa, în care vor avea loc filmările, se află la 45 de kilometri de Alexandria și la doar câțiva kilometri de Siliștea-Gumești, satul natal al scriitorului Marin Preda. Partea de producție va fi una complexă, echipa filmului fiind în pregătiri de mai mult de un an: casa Moromeților a fost refăcută de scenograful Cristian Niculescu după schițele și imaginile celei vechi, iar centrul satului va fi recreat de la zero. Scene importante vor fi turnate la București, în noiembrie, iar alte câteva la Slatina.

Elena Udrea, la Curtea de Apel în dosarul Ioanei Băsescu

Fostul ministru Elena Udrea a sosit joi la Curtea de Apel București unde se judecă dosarul privind finanțarea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 2009 în care, alături de Ioana Băsescu, fiica cea mare a fostului președinte Traian Băsescu, este acuzată de instigare la luare de mită, respectiv instigare la delapidare și spălare a banilor. "Eu am spus încă din vară că acest dosar a fost făcut pe repede înainte în campania electorală de anul trecut. Uitați că a fost făcut atât de prost încât nici CAB nici ICCJ nu cum să-l judece. Rechizitoriul este atât de amestecat, incert și cu încadrări făcute în așa încât sa iasă bine la acuzații, dar greșit totul", a declarat Udrea, la sosirea la instanță, unde dosarul se află în faza de cameră preliminară. Instanța supremă a decis, la începutul lunii august, că dosarul va fi judecat de Curtea de Apel București. În mai 2017, procurorii DNA i-au trimis în judecată la instanța supremă pe fostul ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului Elena Udrea, pe care o acuză de instigare la luare de mită și spălare a banilor, pe fostul secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului Gheorghe Nastasia, pe fostul președinte al Consiliului Județean Tulcea Victor Tarhon, pentru luare de mită, pe Ioana Băsescu, fiica cea mare a fostului președinte Traian Băsescu, pentru instigare la delapidare și instigare la spălarea banilor și pe Ioan Silviu Wagner, director general al unei societăți comerciale cu capital majoritar de stat, pentru delapidare. De asemenea, DNA a dispus trimiterea în judecată a lui Dan Andronic pentru mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului. Procurorii menționează în rechizitoriu că în cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracțiuni de corupție, delapidare și evaziune fiscală care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală.

Crește de șase ori numărul locurilor la școala de subofițeri de Poliție

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat miercuri la începutul ședinței Executivului că propune reducerea de la doi ani la un an a perioadei de școlarizare a agenților și subofițerilor de poliție și creșterea cifrei de școlarizare de la 1.434 de locuri la 8.190, măsuri luate pentru rezolvarea problemelor legate de deficitul de personal din sistem. „Propunem modificarea cifrei de școlarizare pentru învățământul post-liceal, ne referim la școlile de agenți și la școlile de subofițeri, de la 1.434 de locuri la 8.190. În principal, prin acest proiect de hotărâre noi facem un pas înainte în rezolvarea unei probleme importante pentru Ministerul Afacerilor Interne care privește reducerea deficitului de personal. Astfel, vom crește cifrele de școlarizare în școli de agenți și subofițeri. Vom ajunge undeva între 3.000 și 5.000 de absolvenți pe an, comparativ cu 1.400 de absolvenți cât înregistrăm în prezent. Deja avem sprijinul Ministerului Educației și am redus perioada de școlarizare de la doi ani la un an în școlile de subofițeri", a afirmat Carmen Dan. Ea a precizat că nu va fi modificată programa Academiei de Poliție, unde sunt pregătiți ofițerii de carieră, iar încadrarea din sursa externă va fi o excepție. „Din perspectiva MAI, oamenii care ajung să lucreze în operativ, în special în zona de ordine publică, trebuie să treacă prin școlile ministerului, iar încadrarea din sursa externă să fie o excepție", a explicat ministrul de Interne

De asemenea, Carmen Dan a spus că vor fi achiziționate echipamente de protecție, respectiv veste anti-înjunghiere. "În zilele următoare vom urca în SEAP și o serie de acorduri cadru pentru achiziția de echipamente, veste anti-înjunghiere, așa cum am stabilit împreună", a mai spus ministrul de Interne.

Mituri și fapte despre vaccinurile pentru copii

De-a lungul anilor, vaccinurile care ajută la protejarea copiilor împotriva bolilor infecțioase precum rujeola și oreionul au salvat sute de mii de vieți în S.U.A. și au împiedicat milioane de spitalizări, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), conform consumerreports.org, citat de smartwoman.ro. Există atât de multe informații confuze in mediul online despre vaccinurile pentru copii, încât poate fi greu să știi ce e adevărat și ce nu. Vaccinurile ii imbolnavesc pe copii? Ar trebui să fie facute la intervale de timp mari, astfel încât sistemul imunitar să nu fie copleșit?

Mitul 1: Vaccinul ROR provoacă autismul - Un studiu publicat în 1998 se referea la legătura dintre autism și vaccinul rujeolic, urlian (oreion) și rubeolic (ROR) - pe care copiii îl primesc în mod obișnuit, la 1 an și patru ani. Dar acest studiu a fost retras, iar o majoritate covârșitoare de experți sunt de acord că vaccinurile pentru copii nu sunt un factor declansator al autismului. (De fapt, lui Andrew Wakefield, autorul principal al studiului, i-a fost în cele din urmă interzisă practica medicinei în Regatul Unit, în parte pentru că a falsificat rezultatele studiului). De când a fost publicat acest studiu eronat, numeroase alte studii nu au găsit nici o legătură între autism și vaccinuri, declara Wendy Sue Swanson, pediatru la Spitalul de Copii din Seattle și purtătoare de cuvânt al Academiei Americane de Pediatrie. Swanson spune că înțelege de ce oamenii ar putea crede că cele două sunt legate. Administrarea vaccinului ROR coincide cu primele semne ale tulburării de spectru autist, cum ar fi că nu răspund atunci când sunt chemați, par a fi suprasensibili la zgomot și multe altele.


Mitul 2: Să fie administrate la intervale mari de timp - Unii oameni se îngrijorează că se administrează atât de multe vaccinuri într-o perioadă scurtă de timp devreme în viață, și acest lucru poate copleși sistemul imunitar al copiilor. Astfel ca unii părinți cer ca medicii să întârzie vaccinarea. Într-un sondaj efectuat de cercetătorii din Colorado în anul 2012, aproape 93% au spus că, într-o lună tipică, cel puțin un părinte al unui copil a cerut o amanare a unui vaccin. De ce amânarea ar putea fi o problemă? Schema de vaccinare se bazează pe riscurile de îmbolnăvire și eficacitatea vaccinului la vârste specifice și modul în care vaccinurile pot interacționa unul cu celălalt, spune spune Wilbert van Panhuis, Ph.D., profesor asistent de epidemiologie la Universitatea din Pittsburgh. "Când nu se merge după recomandări, situația devine complicată și de fapt poate fi periculoasă, din cauza faptului că amânarea vaccinurilor poate lăsa copiii vulnerabili la boli infecțioase''. Vaccinul ROR, de exemplu, este programat astfel încât copiii să îl primească atunci cand pierd imunitatea reziduală mostenita de la mamele lor. Rujeola este extrem de contagioasă. În cazul în care un copil nu este vaccinat și intră în contact cu o persoană care are rujeolă - sau chiar se plimbă într-o cameră in care a fost persoana bolnava - are un risc de 9 din 10 să o contracteze. Un copil care a fost vaccinat cu ambele doze recomandate de ROR are doar o probabilitate de 3% pentru dezvoltarea rujeolei, potrivit CDC. Deși ai impresia ca un copil trebuie să facă multe vaccinuri, trebuie să știi că fiecare conține cantități mici de viruși sau bacterii moarte sau inactive. Acestea ajută la crearea de anticorpi, care stimulează sistemul imunitar să lupte împotriva bolilor.


Mitul 3: Vaccinurile te pot îmbolnăvi - Copilul a fost vaccinat și apoi a făcut o infecție respiratorie? Această plângere este cea mai frecvent întâlnită în cazul vaccinului antigripal. ''Aceasta este probabil o coincidență. Majoritatea vaccinurilor antigripale sunt administrate în toamnă și iarnă, și tot atunci avem cea mai mare rată de virusuri respiratorii care circulă și provoacă îmbolnaviri", spune Pedro Piedra, MD, profesor de virologie moleculară și microbiologie la Colegiul de Medicină Baylor. Vaccinul împotriva gripei nu poate provoca gripă (sau o altă infecție), dar poate provoca simptome ușoare și temporare asemănătoare gripei. Acesta este de fapt un semn bun: înseamnă că vaccinul crește în mod eficient imunitatea. Niciunul dintre celelalte vaccinuri aprobate de FDA nu poate provoca bolile împotriva cărora acționează. Dar, asemeni vaccinului împotriva gripei, pot avea efecte secundare temporare, cum ar fi febră ușoară sau umflături la locul injectării.


Mitul 4: Vaccinurile conțin substanțe nocive - Unele vaccinuri pentru copii conțin substanțe care pot părea îngrijorătoare, în special formaldehidă sau urme de mercur. De exemplu, anumite vaccinuri pentru hepatită, gripă, boala meningococică și poliomielita, printre altele, includ formaldehida. Cu toate acestea, conform FDA, cantitatea de formaldehidă dintr-un vaccin, este mai mică decât cantitatea produsă în mod natural de organismele noastre. Când vine vorba de mercur, mercurul etilic - tipul folosit in vaccinurile antigripale - este destul de diferit de metilmercur, care este foarte toxic și se găsește în unele fructe de mare, notează Piedra. Etilmercurul este eliminat în câteva zile și nu reprezintă un pericol pentru copii, spune el. Dar, ca răspuns la preocupările consumatorilor, producătorii elimină treptat folosirea mercurului în majoritatea vaccinurilor. Dacă nu sunteți alergic la unul sau mai multe componente ale vaccinurilor sau nu le puteți primi din alte motive de sănătate, substanțele utilizate nu vă fac rau.

 

Mitul 5: Toți ceilalți și-au vaccinat copiii, deci nu mai trebuie sa il vaccinez si eu - Teoretic, dacă toată lumea din comunitatea ta este la zi cu vaccinările, acest lucru vă ajuta să vă protejați familia. Iată de ce: Pentru fiecare boală infecțioasă, un anumit procent de oameni din zonă trebuie să fie vaccinat pentru evita izbucnirea unei epidemii. Aceasta se numește imunitatea de grup. Dar dacă apare o epidemie, cei care nu sunt vaccinați sunt mai susceptibili să se îmbolnăvească. Ceea ce înseamnă că nu puteți conta pe imunitatea altor persoane pentru a vă proteja copiii dacă nu îi vaccinați.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.