Război total între ministrul Justiției și Procurorul General
Tudorel Toader îl trimite pe Augustin Lazăr pe mâna Inspecției Judiciare după ce șeful procurorilor s-ar fi folosit de CSM pentru a evita transmiterea unor documente legate de alegerile din 2009 n Lazăr se apără și spune că cererea comisiei parlamentare nu are corespondent în legislație
Ministrul Justiției Tudorel Toader a sesizat ieri, în urma unei discuții cu procurorul general Augustin Lazăr, Inspecția Judiciară, în vederea verificării conduitei procurorului general în ceea ce privește reținerea de a trimite documente comisiei de anchetă parlamentară privind alegerile din 2009, au declarat oficiali din Ministerul Justiției. Conform acelorași surse, discuția celor doi oficiali a fost telefonică, procurorul general Augustin Lazăr fiind în concediu. De asemenea, Inspecția Judiciară a confirmat primirea sesizării din partea ministrului Tudorel Toader.
Tudorel Toader a declarat, ieri, că nu consideră că era cazul ca procurorul general Augustin Lazăr să se adreseze CSM pentru a afla dacă trebuie sau nu să transmită documente comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009 și că va discuta cu acesta, iar în funcție de răspunsurile pe care le va primi, va sesiza Inspecția Judiciară. "Am convingerea că procurorul general își cunoaște atribuțiile de serviciu. Am convingerea că își cunoaște modul de exercitare a respectivelor atribuțiuni și nu cred că este cazul să întrebe CSM dacă trebuie sau nu trebuie să dea respectivele documente la Parlament. Acesta este motivul pentru care, în ordine, am întâlnire cu liderii de sindicat de la penitenciare, după care voi vorbi cu dânsul, voi vedea ce răspunsuri furnizează și apoi voi sesiza Inspecția Judiciară", a precizat ministrul Justiției.
Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009 i-a solicitat procurorului general Augustin Lazăr dosarul clasat privind scrutinul, acesta solicitând CSM să precizeze dacă poate fi transmisă comisiei o copie și să analizeze posibilitatea sesizării Curții Constituționale privind un posibil conflict juridic între Parlament și autoritatea judecătorească. În 7 august, Consiliul Superior al Magistraturii i-a transmis procurorului general Augustin Lazăr că nu este de competența CSM să stabilească dacă pot fi trimise sau nu Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009 documentele cerute.
Procurorul general: Nu există dispoziții legale
Augustin Lazăr a precizat, ieri, că i-a explicat telefonic lui Tudorel Toader că nu poate trimite o copie a dosarului privind alegerile din 2009 la comisia parlamentară deoarece "nu există dispoziții legale care să permită transmiterea unor fotocopii ale dosarelor penale către o comisie parlamentară sau, în general, către o altă instituție extrajudiciară”. "Hotărârea de a nu da curs solicitării Comisiei este expresia unui proces decizional bine fundamentat, riguros și etapizat, având la bază studiile realizate la nivelul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ) și nicidecum o decizie arbitrară”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Ministerul Public. În plus, Lazăr explică de ce s-a adresat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să dea o soluție în această chestiune și arată că problema privește întregul sistem judiciar.
"Cu referire la solicitarea adresată CSM de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, aceasta a fost justificată, între altele, de caracterul fără precedent al solicitării Comisiei, cu posibil impact și consecințe asupra întregului sistem judiciar. Se ridică astfel o chestiune de drept care interesează nu doar Ministerul Public, ci sistemul judiciar în ansamblu, anume problema condițiilor în care un dosar judiciar poate fi pus la dispoziția altor autorități sau instituții, în afară celor cu atribuții privind soluționarea ori verificarea lui. Astfel, problema cu care se confruntă în acest moment PICCJ poate interesa, pe viitor, și alte parchete, dar, în egală măsură, și instanțele. De aceea, rezolvarea ei trebuie să fie unitară, atât în privința dosarelor de urmărire penală și a lucrărilor aflate la parchete, cât și în privința dosarelor aflate la instanțe, atât în privința dosarelor în curs de soluționare, cât și în privința dosarelor soluționate și indiferent de modul în care au fost soluționate”, mai precizează Augustin Lazăr. În același timp, procurorul general așteaptă ca în prima ședință a CSM să se discute această problemă, răspunsul primit inițial din partea Consiliului fiind unul "adminstrativ”.