Național

Raport francez despre alegerile din România: Manipulări pe scară largă ale procesului electoral

Ziarul de Vrancea
4 feb 2025 936 vizualizări

S-a realizat o mobilizare coordonată a câtorva mii de conturi în favoarea lui Călin Georgescu n comanditarul din spatele campaniei rămâne necunoscut, arată documentul

Autorităţile din Franţa au realizat un raport cu privire la alegerile din România, din perspectiva manipulării algoritmilor TikTok în favoarea candidatului Călin Georgescu şi vorbesc despre mobilizare coordonată a câtorva mii de conturi care au crescut artificial vizibilitatea acestuia. ”Popularitatea candidatului GEORGESCU a crescut deosebit de rapid pe TikTok, în special în cele două săptămâni care au precedat alegerile”, au transmis specialiştii francezi, explicând cum s-a întâmplat acest lucru. ”După Georgia şi Moldova, România este a treia ţară europeană afectată, la sfârşitul anului 2024, de manipulări pe scară largă ale procesului electoral”, se mai arată în raport.

Secretariatul General pentru Apărare şi Securitate Naţională din Franţa a publicat, marţi, un document intitulat ”Manipularea algoritmilor şi instrumentalizarea influencerilor. Concluzii desprinse din alegerile prezidenţiale din România & riscuri pentru Franţa”.

”Serviciul VIGINUM (Vigilanţă şi protecţie împotriva interferenţelor digitale străine) are sarcina de a detecta şi de a defini operaţiunile de interferenţă digitală din străinătate (OINE) prin analizarea conţinutului accesibil publicului pe platformele şi mass-media online. Prezentul raport oferă informaţii cu privire la manipularea informaţiilor care au vizat alegerile prezidenţiale din România din 2024 (...) Mai precis, raportul analizează modul de operare observat pe platforma TikTok, menit să promoveze în mod artificial anumite conţinuturi, precum şi manipularea unor influenceri. Raportul evaluează, de asemenea, riscul transpunerii acestor metode în Franţa”, se arată în documentul redactat în română şi franceză.

Serviciul VIGINUM a transmis că ”doreşte să alerteze utilizatorii de internet cu privire la riscul manipulării sistemelor de recomandare a conţinutului pe platforme”. ”Câştigarea primului tur al alegerilor prezidenţiale din România, care a avut loc duminică 24 noiembrie 2024, de către Călin Georgescu, a fost cu totul surprinzătoare. Cu o candidatură prezentată în luna octombrie şi fără să fi declarat niciun buget de campanie, acesta a obţinut aproape 23% din sufragii (adică peste 2 milioane de voturi) făcând campanie aproape exclusiv online, în special pe platforma TikTok. Puţin cunoscut publicului larg înainte de alegerile prezidenţiale, candidatul a fost creditat cu mai puţin de 1% din intenţiile de vot în sondajele efectuate cu patru săptămâni înainte de scrutin şi cu 10,6% din intenţiile de vot între 20 şi 21 noiembrie”, se arată în raport.

De asemenea, potrivit documentului citat, ”în urma acestor rezultate, numeroase analize au evidenţiat existenţa unor fenomene digitale informaţionale menite să perturbe buna desfăşurare a alegerilor care semnalau manipulări observate pe platforma TikTok şi recurgerea mascată la influenceri în scopuri de propagandă electorală, sugerând totodată implicarea unui actor statal străin”.

”Aceste operaţiuni informaţionale au fost însoţite, de asemenea, de un număr mare de atacuri cibernetice care au vizat sisteme informatice legate de procesul electoral, demonstrând astfel desfăşurarea unui amplu dispozitiv destinat destabilizării unui eveniment democratic major. După Georgia şi Moldova, România este a treia ţară europeană afectată, la sfârşitul anului 2024, de manipulări pe scară largă a procesului electoral”, se arată îăn document.

Potrivit oficialilor francezi, TikTok este o reţea socială deosebit de populară în România, cu aproape 9 milioane de utilizatori.

”Popularitatea candidatului GEORGESCU a crescut deosebit de rapid pe TikTok, în special în cele două săptămâni care au precedat alegerile. De exemplu, numărul de abonaţi şi numărul de vizualizări pe contul TikTok al lui Călin GEORGESCU au crescut de trei ori între 10 şi 24 noiembrie 20245 . Hashtagurile asociate candidatului s-au bucurat, de asemenea, de o popularitate fulminantă, aşa cum este cazul pentru #calingeorgescu care, potrivit European Digital Media Observatory , a înregistrat peste 73,2 milioane de vizualizări în şapte zile. Potrivit TikTok, creşterea numărului de abonaţi pentru conturile care îl promovau pe acest candidat nu ar fi urmat un tipar organic obişnuit, ceea ce denotă un proces de coordonare”, se mai arată în documentul citat.

Un proces care ajută la păcălirea algoritmului

Potrivit oficialilor francezi, ”această campanie s-a bazat, pe de o parte, pe acţiunea coordonată a unor reţele de conturi şi, pe de altă parte, pe exploatarea popularităţii unor influenceri care au fost plătiţi în mod mascat”.

Potrivit specialiştilor francezi, această manipulare informaţională s-a bazat în primul rând pe mobilizarea coordonată a câtorva mii de conturi, pentru a creşte artificial popularitatea cuvintelor-cheie asociate candidatului şi a manipula astfel algoritmul de recomandare TikTok, astfel încât acestea să apară în feed-urile utilizatorilor. ”În concluzie, acest proces ajută la păcălirea algoritmului, generând în mod artificial o tendinţă emergentă în jurul unui subiect (în acest caz, candidatul GEORGESCU şi programul său), inclusiv în cadrul comunităţilor care urmăresc videoclipuri pe alte teme. Algoritmul va oferi mult mai regulat utilizatorilor conţinut video legat de aceste teme, care sunt astfel suprareprezentate. Desigur, suprareprezentarea unui candidat în spaţiul digital nu este suficientă pentru a explica un vot în favoarea sa. Regulile comunităţii TikTok stipulează că operaţiunile de acest tip sunt interzise. De asemenea, se pune problema identificării comanditarului din spatele acestei operaţiuni coordonate, autorităţile române sugerând doar implicarea unui actor străin. În fine, deşi acest mod de operare urmărea să ofere vizibilitate unui anumit candidat în contextul unui proces electoral, el ar putea fi reprodus şi pentru a promova conţinuturi cu alte obiective”,  se mai arată în document.

În operaţiune au fost implicaţi, potrivit raportului, ”peste o sută de influenceri TikTok fără afinităţi politice deosebite cu şi un total de peste 8 milioane de abonaţi activi”.

”Mecanismul a constat în publicarea de către micro şi macro-influenceri a unor mesaje aparent inofensive referitoare la alegerile prezidenţiale, ceea ce a dat naştere apoi, în mod artificial, tot prin intermediul comentariilor, unei mobilizări coordonate de promovare a candidatului GEORGESCU. Acest mod de operare se înscria, pe deplin, în cadrul operaţiunii de astroturfing descrisă mai sus, contribuind la manipularea algoritmului de recomandare al platformei pentru a da impresia unui sprijin masiv în favoarea candidatului”, potrivit raportului citat.

Documentul notează că ”majoritatea acestor mesaje nu erau identificate sau identificabile ca făcând obiectul unui parteneriat remunerat”. ”Acest lucru contravine nu numai normelor europene privind responsabilitatea creatorilor de conţinut în cadrul parteneriatelor remunerate, ci şi reglementărilor româneşti privind publicitatea electorală şi, în cele din urmă, normelor proprii ale TikTok care interzic orice formă de publicitate politică pe platformă, inclusiv conţinutul finanţat de o terţă parte”, au mai notat francezii.

Aceştia vorbesc, de asemenea, despre remunerarea netransparentă a influencerilor care susţin public candidatul: ”Indiferent dacă sprijinul acestor influenceri a fost spontan sau sponsorizat, aceştia par să fi fost plătiţi netransparent prin intermediul sistemului de donaţii disponibil pe TikTok. Astfel, între 24 octombrie şi 24 noiembrie, cel puţin 381.000 de dolari au fost plătiţi prin intermediul acestui sistem acelor influenceri care şi-au arătat sprijinul pentru candidat . Aceste donaţii au fost făcute de cetăţeanul român Bogdan PESCHIR, sub pseudonimul BOGPR pe platformă. Aceste donaţii ar putea echivala cu finanţarea unei campanii politice, ceea ce constituie din nou o încălcare a condiţiilor de utilizare a TikTok şi a legislaţiei române”.

O firmă străină

De asemenea, se vorbeşte despre implicarea unei firme străine în recrutarea influencerilor. ”Serviciul Român de Informaţii semnalează că unii dintre influencerii recrutaţi pentru promovarea candidaturii lui Călin GEORGESCU ar fi fost contactaţi prin e-mail prin intermediul agenţiei de comunicare sud-africane FA Agency, care oferea suma de 1.000 de euro pentru distribuirea unui videoclip. Pe 6 şi 13 decembrie 2024, ziarul Le Monde a publicat două anchete succesive care arătau că firma sud-africană FA Agency era o societate paravan administrată de filiala poloneză a Gambling Media Group (GMG). GMG este o firmă specializată în servicii de marketing pentru cazinouri online, care pune în aplicare strategii de influenţă pe reţelele de socializare, inclusiv pe TikTok, care ar face parte dintro „constelaţie de firme” care au legătură cu o agenţie de publicitate ucraineană care se numeşte Zlodei”, se mai arată în documentul citat.

Potrivit raportului, Zlodei este o firmă specializată în marketing digital condusă de Dmitriy MAKAROV, un antreprenor ucrainean în vârstă de 32 de ani care a sprijinit deja oficial Ucraina în faţa agresiunii ruse. MAKAROV administrează mai ales un site internet specializat în jocuri de noroc online împreună cu Oleksandr DOVJENKO , directorul comercial al Zlodei. Sediul firmei a fost percheziţionat în 2020 în cadrul unei anchete privind crearea de jocuri de noroc online şi spălarea de bani proveniţi din activităţi infracţionale.

”În acest stadiu, comanditarul din spatele campaniei pro-GEORGESCU rămâne necunoscut, la fel ca şi rolul exact jucat de FA Agency şi de firmele afiliate cu Zlodei pe toată durata campaniei candidatului român, cu excepţia recrutării de influenceri prin e-mail”, arată francezii.

Aceştia se referă la riscul manipulării similare în Franţa. ”Este legitim să se considere că există un risc de transpunere a acestor metode de operare în dezbaterea publică digitală francofonă pentru a viza un public francez. Aşadar, deşi audienţa şi utilizările platformei TikTok diferă de la o ţară la alta, actorii străini rău intenţionaţi ar putea fi tentaţi să aleagă această platformă - datorită rolului său crescând în rândul anumitor audienţe - pentru a pune în aplicare acelaşi plan operaţional, fie cu scopul de a perturba un eveniment electoral sau de a lansa tematici specifice în spaţiul francez de dezbatere digitală”, se mai arată în docunment.

Detectiv de artă: Şanse de 50% ca artefactele româneşti furate să fi fost topite

poliţia olandeză spune că a primit sute de ponturi

Detectivul de artă Arthur Brand crede că există o şansă de 50% ca hoţii care au furat Coiful de la Coţofeneşti şi cele trei brăţări dacice de la Muzeul Drents din Assen să fi topit comorile româneşti pentru aur.

Poliţia a arestat trei suspecţi foarte repede, aşa că este posibil ca aceştia să nu fi avut timp, dar Brand este suspicios şi din cauza refuzului lor persistent de a spune poliţiei unde se află artefactele, a declarat acesta în cadrul emisiunii de televiziune "Eva". „Suspecţii nu spun nimic. Te-ai aştepta ca ei poate să înceapă să vorbească acum, deci există o şansă ca ele să nu mai existe”, a spus Brand, potrivit ANP.

Poliţia a arestat miercuri trei suspecţi în Heerhugowaard. Într-o mişcare remarcabilă, autorităţile au publicat o zi mai târziu fotografiile şi numele complet a doi dintre suspecţi, în încercarea de a găsi artefactele furate. Până în prezent, fără succes. Toţi cei trei suspecţi, doi bărbaţi şi o femeie, sunt încă în arest.

Potrivit lui Brand, el a primit „câteva ponturi” cu privire la furt. El nu a detaliat natura ponturilor, spunând doar că printre ele se află şi nişte glumeţi. Dacă comorile furate nu au fost încă topite, poliţia ar trebui să le găsească destul de repede, a spus el. „Presiunea este acum incredibil de mare”, a spus el în cadrul emisiunii.

Și Poliţia a primit sute de ponturi cu privire la furtul comorilor româneşti, a declarat aceasta marţi seara la Opsporing Verzocht. Multe ponturi se refereau la locurile în care suspecţii au fost văzuţi după jaf şi cu cine au avut contact. „Încercăm să găsim piesele furate cu ajutorul acestor informaţii”, au declarat poliţiştii.

Daniel Funeriu: Anularea alegerilor prezidenţiale e un cataclism democratic

Daniel Funeriu, candidat independent la alegerile prezidenţiale, afirmă că, în România, partidele ”au ucis speranţa” şi au marginalizat ”mulţi oameni remarcabili”, ceea ce a dus la ”o tot mai slabă resursă umană”.

”Partidele din România au ucis speranţa. PSD a ucis speranţa Revoluţiei şi pentru asta nu va fi niciodată iertat de generaţia mea. PDL a ucis speranţa reformării statului, şi pentru asta nu va fi niciodată iertat de cei puţin mai tineri ca mine, care şi-au pus speranţa în ei. PNL a ucis speranţa unei drepte meritocrate, prin concubinajul etern cu PSD. PMP a ucis speranţa celor care credeau în moştenirea politică a preşedintelui Băsescu. USR a ucis speranţa tinerilor cu energie. În loc de acţiune consistentă au eşuat în bisericuţe interne şi irelevanţă doctrinară”, a arătat Funeriu, într-o postare pe Facebook.

El a vorbit despre ”oameni remarcabili” din partide, care însă au fost marginalizaţi. ”În partidele pe care le cunosc bine, fără să le fi fost neapărat membru, PDL, PNL, PMP, USR, au fost mulţi oameni remarcabili. Pe care, întotdeauna, o invizibillă mână malefică i-a marginalizat, rezultatul fiind, în final, o tot mai slabă resursă umană. Enorm de multe energii pozitive irosite, de care România are şi va avea nevoie”, a punctat Funeriu.

Potrivit acestuia, ”anularea alegerilor prezidenţiale e un cataclism democratic ce a măturat toate legăturile oamenilor vrednici din România cu partidele politice”.

”E momentul să reconstruim pe terenul speranţelor, lăsat gol de partidele clasice din România. România mea nu e România în care olimpicii internaţionali sunt susţinuţi de corigenţii guvernării. România mea nu e România în care 20 de milioane de români împing vagoanele câtorva politicieni care consumă şampanie şi caviar în compartimente de lux. Îi aştept lângă mine pe toţi cei care - că au mai făcut sau nu politică - nu se regăsesc în clica hoţilor de speranţă care azi au pâinea şi cuţitul politicii din România. Pe toţi cei pentru care înţeleg că e momentul să ne construim ţara aşa cum au visat-o, şi cei din generaţia celor cărora comunismul criminal le-a luat şansa la fericire, şi «decreţeilor» care au crescut primii tineri liberi ai României, şi tinerilor de azi care simt că au ajuns adulţi într-o ţară fără busolă. Să ne recâştigăm ţara, zic!”, a adăugat Daniel Funeriu. El a subliniat că desfiinţarea partidelor este ”o aberaţie”. ”Partidele trebuie întărite, şi singurul mijloc de a întări partidele este ca ele să fie populate cu oameni vrednici, ceea ce, fără un preşedinte care ştie cum să le determine să facă asta, nu o vor face niciodată”, a conchis el.

Bărbatul şi femeia aflaţi în autoturismul care a căzut în râul Olt au murit

Bărbatul de 68 de ani aflat în autoturismul care a căzut în râul Olt, în judeţul Vâlcea, a fost declarat decedat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, unde fusese transportat în hipotermie şi în stop cardio-respirator. Medicii au încercat să îl resusciteze, însă fără rezultat. Şi femeia de 23 de ani care era în maşină şi care fusese dusă la UPU Vâlcea a murit.

”Din păcate, în ciuda tuturor eforturilor medicilor de a-i salva viaţa, pacientul în vârstă de 68 de ani adus aseară la Serviciul UPU, în stop cardiorespirator şi cu hipotermie severă, nu a mai putut fi resuscitat, fiind pronunţat decesul în cursul nopţii”, au transmis, miercuri dimineaţă, reprezentanţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu.

O maşină în care se aflau trei persoane a căzut, marţi seară, în râul Olt, în zona Mănăstirii Cornetu, Racoviţa, judeţul Vâlcea. Victimele nu au reuşit să iasă din autoturism, dar pompierii au tractat la mal maşina în care se aflau doi adulţi şi un copil, aceştia fiind predaţi echipajelor medicale.

Victimele au fost scoase din maşină inconştiente, fiind vorba despre un copil de aproximativ 5 ani, o femeie de 23 de ani şi un bărbat de 68 de ani, toti din comuna Perişani, judeţul Vâlcea. ISU Sibiu a precizat că băiatul a fost preluat de echipajul SMURD de terapie intensivă din cadrul ISU Sibiu şi transportat la Spitalul de Pediatrie din municipiul Sibiu, în curs de resuscitare cu hipotermie severă.

Cea mai mare pensie bazată pe contributivitate la nivel naţional depăşeşte 108.000 de lei

Pensionarul din România care încasează cea mai mare pensie bazată pe contributivitate primeşte lunar peste 108.000 de lei. Potrivit statisticilor Casei Naţionale de Pensii Publice, la finalul anului trecut erau în plată 4.703.349 de pensii bazate pe contributivitate.

Ziarul Unirea relatează, citând date ale Casei Naţionale de Pensii, că cea mai mare pensie din România bazată pe contributivitate este de 108.627 lei lunar.

Topul este completat de un român care primeşte lunar 94.519 lei, iar cea de-a treia pensie din ţară este de 89.991 de lei. Următorul cel mai bogat pensionar din România ia 81.299 de lei/lună. În clasamentul celor mai avuţi pensionari după contributivitate urmează 2 români cu pensii de 72.317 lei şi 70.972 de lei, urmaţi de un grup de 5 pensionari cu venituri lunare plătite de CNPP cu sume între 60.002 – 67.611 lei.

În luna decembrie a anului trecut, în evidenţa Case Naţionale de Pensii se aflau 4.703.349 de pensii bazate pe contributivitate, 11.688 de pensii de serviciu şi 13.926 de indemnizaţii pentru membrii uniunilor de creatori, acordate conform prevederilor Legii nr. 8/2006.

Dintre cei 4.728.963 de pensionari aflaţi în evidenţă, 923.766 de persoane, reprezentând 19,53% primesc pensie minimă garantată, al cărei cuantum este de doar 1.281 de lei, mai notează sursa citată.

Medic: România, la nivelul UE, ocupă locul 1 la decese din cauze tratabile

Dr. Decebal Fodor, medic specialist chirurgie generală, a afirmat, marţi seară, că este regretabil că boli precum cancerul colorectal se află pe locul al doilea la cauze ale deceselor, deşi poate fi tratat, dacă este depistat în faze incipiente. Medicul recomandă ca, după o anumită vârstă, pacienţii să facă periodic colonoscopii.

”România, la nivelul UE, ocupă locul 1 la decese din cauze tratabile. Este cu atât mai regretabil cu cât cancerul colorectal este pe locul doi şi când spun asta vreau să se înţeleagă că, deşi vorbim de o boală care pare incurabilă, cancerul colorectal, dacă este depistat în stadii incipiente, are o rată de supravieţuire, la distanţă, foarte bună. Dacă este depistat în stadiul unu sau doi, de cele mai multe ori, putem vorbi de o vindecare”, a declarat Decebal Fodor, la Medika TV, marţi seară.

Medicul a subliniat că acest cancer are o evoluţie destul de silenţioasă, însă sunt unele semne.

”Din păcate, cancerul colorectal, la fel ca multe alte tipuri de cancer, are o evoluţie destul de silenţioasă. Şi atunci când încep să apară primele semne ale bolii, de exemplu tulburări ale tranzitului intestinal, pot fi perioade de constipaţie, cu perioade de diaree, senzaţia de plenitudine, inclusiv după ce pacientul a mers la toaletă, simte că a mai rămas ceva. Apoi poate să fie sângerare, fie sânge proaspăt în scaun, fie scaun modificat la culoare, dureri abdominale. Toate aceste semne apar când boala este avansată şi de asta e important ca pacienţii să înţeleagă ce e de făcut să nu se ajungă într-un stadiu avansat”, a declarat Decebal Fodor.

De asemenea, medicii recomandă colonoscopii periodice, după anumite vârste.

”Până nu demult, recomandarea era ca persoanele de peste 50 de ani să facă o colonoscopie pentru că, dacă nu vorbim de tipuri de cancere care survin în urma unor sindromuri genetice, atunci majoritatea cancerelor apar din polipi (...) Procesul de transformare e unul lung, de 10 ani de zile”, a spus Decebal Fodor.

Medicul a atras atenţia că este recomandat să se meargă periodic la medic, pentru colonoscopie, aproximativ o dată la 5 ani. De asemenea, el a precizat că recent s-a coborât vârsta pentru colonoscopie, de la 50, la 45 de ani deoarece s-a constatat scăderea vârstei la care debutează acest tip de cancer.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.