Național

Raed Arafat: Dacă se confirmă un caz, nu avem o epidemie

Ziarul de Vrancea
25 feb 2020 823 vizualizări

Autoritățile de la București atrag atenția asupra valului de știri false privind coronavirusul care au invadat rețelele de socializare

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a făcut ieri un nou apel la informare corectă privind coronavirusul. El a dat exemplul unui așa-zis ordin de ministru elaborat astfel încât să pară real și distribuit pe rețele de socializare, îndemnând populația să nu creadă astfel de materiale. Arafat a precizat că eventuala apariție a unui caz confirmat de coronavirus nu înseamnă imediat declanșarea unei epidemii. “Să nu devină fiecare caz o poveste de panică până ies rezultatele”, a îndemnat Raed Arafat.  “Știrile false continuă să apară. A fost un ordin de ministru elaborat, scris de cineva, și transmis pe Facebook, sms, care pentru un om de rând nu are cum să înțeleagă că nu e un ordin real. Sunt oameni care elaborează aceste documente pentru a dezinforma și induce panică. Populația să nu creadă astfel de materiale care ajung pe Facebook, sms, Whatsapp”, a îndemnat Arafat. “Într-o oră nu poate să devină epidemie, nu are cum. Nici astăzi, dacă apare un caz până va fi transmis la zeci, sute de oameni.. nu se transmite într-o oră. Dacă se confirmă un caz, nu avem o epidemie. Mergem către contactele cazului și le verificăm”, a declarat Arafat, răspunzând unei întrebări și precizând că, în cazul unei epidemii, autortitățile vor avea un alt tip de răspuns. Referitor la materialele de protecție și la lipsa măștilor din farmacii, el a precizat că mai există stocuri din perioada Ebola și stocuri proprii ale spitalelor, spunând că acestea nu sunt multe, dar pentru asta se face achiziția materialelor de urgență. Lipsa măștilor în farmacii este în toată Europa, a spus el. “Sunt convins că vor apărea măștile, cu prețuri mari, vom lua măsuri și în acest sens. Vom reuși să avem rezervă de măști pentru distriubuirea gratuită, dacă devine situația de epidemie”, a afirmat Arafat.

Cazul italianului întors din România: rezultate negative la Gorj

Toate cele 13 persoane de la Gorj care au intrat în contact cu cetățeanul italian diagnosticat cu coronavirus au fost testate și au rezultate negative, a anunțat ieri secretarul de stat în MS Nelu Tătaru. “Mai sunt în lucru 19 teste cu persoane care nu au fost contacți direcți”, a precizat Tătaru, referindu-se la cazul cetățeanului italian diagnosticat cu coronavirus după ce s-a aflat timp de cinci zile în România.  “Toate testele de până azi, inclusiv cele de la Buzău, sunt negative, la fel și Alba Iulia, mama, tata și copilul”, a adăugat Tătaru.

Ce trebuie să știi dacă ți-ai cumpărat vacață și vrei să o anulezi

Din punct de vedere legal, persoanele care și-au cumpărat vacanțe și doresc să le anuleze, în cazul unor circumstanțe inevitabile și extraordinare, au posibilitatea să își recupereze integral sumele plătite către operatorii de turism, însă nu pot beneficia de despăgubiri suplimentare, a informat ieri Ministerul Economiei.  “Având în vedere extinderea epidemiei de coronavirus, s-au discutat viitorii pași care trebuie urmați pentru eventualele sesizări și reclamații din partea consumatorilor. Se recomandă tuturor turiștilor să trateze cu calm această situație, să respecte măsurile de prevenire recomandate de autoritățile sanitare și să-și continue planurile de călătorie în zonele în care companiile aeriene operează normal”, arată un comunicat emis miercuri de minister. În toate cazurile în care există contracte care reglementează raporturile dintre agenții de turism și călători, acestea trebuie respectate și numai în cazul celor care urmau să se deplaseze în zonele grav afectate din China, respectiv provincia Wuhan, dar și în alte orașe precum Beijing, Shanghai și Shenzhen, cât și în nordul Italiei, să se poarte discuții cu operatorii din turism pentru a găsi cele mai bune soluții pentru consumatori.

Românii care se întorc din Italia, controlați suplimentar în Ungaria?

Coaliția Democrată (DK) de opoziție a întrebat guvernul maghiar de ce nu s-a luat nicio decizie de a verifica din punct de vedere medical “masele” de muncitori români care călătoresc prin Ungaria venind din zona de nord a Italiei lovită de coronavirus pentru a se întoarce acasă. Citând relatări din presa din România, vicepreședintele DK Csaba Molnar a declarat într-o conferință de presă că în jur de două milioane de români lucrează în Italia și în jur de 800.000 în regiunea de nord a țării. “DK nu vrea să provoace panică, dar vrea răspunsuri liniștitoare de la guvern și de la autorități”, a spus Molnar. Relatările din presă arată că mase de muncitori români s-au decis în ultimele zile să se întoarcă acasă din nordul Italiei, a spus el, adăugând că majoritatea dintre ei se deplasează pe drumurile publice. O scurtă analiză a hărții indică faptul că ei trec cel mai probabil prin Ungaria, a spus Molnar. DK a aflat că România a introdus mijloace de screening la frontierele sale, dar nu a primit nicio informație în privința unor verificări ale autorităților ungare, a spus el. Regulile Schengen permit introducerea de controale la frontieră când există epidemii și chestiuni de sănătate publică, a mai menționat el.

Cine dispare din noul Guvern

Președintele și liberalii insistă pentru scenariul alegerilor anticipate, susțin surse politice

Președintele Klaus Iohannis va nominaliza pentru funcția de premier, după negocierile de azi cu partidele, alt nume decât Ludovic Orban, pentru a depăși criticile formulate de Curtea Constituțională chiar înainte motivarea deciziei, au declarat pentru site-ul G4Media.ro surse politice. De notat că liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat ieri, la finalul ședinței conducerii centrale a partidului, că mandatul delegației care va merge la consultările de la Palatul Cotroceni este ca PNL să susțină decizia care va rezulta în urma consultărilor dintre președinte cu toate formațiunile parlamentare. Potrivit surselor G4Media.ro, dacă propunerea pică în Parlament, a treia nominalizare va fi tot Ludovic Orban. Practic, PNL și Klaus Iohannis nu ar fi renunțat la varianta anticipatelor. Totodată, potrivit unor surse citate de Digi24, liberalii susțin că din noul Cabinet vor dispărea câteva nume controversate, în frunte cu ministrul Sănătății, Victor Costache, acuzat că a dăunat grav imaginii partidului prin gafele de comunicare în scandalul reformei din Sănătate. Și ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, ar putea fi schimbat din funcție, după ce l-a iritat pe șeful său, Ludovic Orban, cu subiectul Irina Rimes, ambasador al lui Brâncuși. Ministrul Dezvoltării, Ion Ștefan, ar putea pierde și el nominalizarea, din aceleași motive de imagine proastă.

Ditrău: Situația reintră în normal după ce patronul brutăriei s-a întâlnit cu preotul

Patronul brutăriei din Ditrău a discutat cu preotul din localitate despre nemulțumirile unora dintre localnici, iar situația este pe cale să se normalizeze, transmite Agerpres, care îl citează pe primarul comunei, Puskás Elemér. Acesta a declarat că se fac „pași normali” și din partea brutăriei, dar și a firmei și „conflictul începe să se rezolve”. Între timp, la brutăria din Ditrău a ajuns și al treilea muncitor sri-lankez, care este calificat ca patiser, și urmează să sosească și trei muncitori nepalezi. Reprezentanta agenției de recrutare din București, prin intermediul căreia sunt aduși muncitorii străini, Corina Constantin, a declarat că cei trei nepalezi vor sosi la Ditrău în aproximativ trei săptămâni, ei urmând să lucreze ca manipulanți de marfă. Aceasta a confirmat că mai există depusă o cerere, din partea unei alte firme din Ditrău, care dorește să aducă între cinci și zece muncitori străini. Reprezentanții brutăriei din Ditrău nu au dorit să facă declarații despre întâlnirea pe care au avut-o marți cu preotul Bíró Károly, dar au confirmat discuțiile într-un mesaj postat pe o rețea de socializare. În această postare se arată că s-a ajuns la un numitor comun și că sunt așteptați în continuare muncitori din Ditrău care să lucreze la brutărie.

Și preotul vicar din comună, Bíró Károly a confirmat pe Facebook întâlnirea cu patronul brutăriei și i-a îndemnat pe oameni să meargă să lucreze la brutărie: „Neînțelegerile au fost clarificate și depășite. Am pus deoparte neînțelegerile și problemele personale, împreună vrem liniște și prosperitate în comună. Toată lumea a observat că în ultimii cinci ani condițiile de muncă de la brutăria din Ditrău au fost îmbunătățite și toată lumea poate experimenta acest lucru. Vă îndemn să lucrați!”, se arată în postarea preotului. Angajarea a doi muncitori sri-lankezi la brutăria din Ditrău, cea mai mare din zona Gheorgheni, a stârnit, luna trecută, nemulțumirea unei părți a locuitorilor, care au spus că le e teamă că în comună vor veni mulți migranți, care să le impună propria cultură și să le pună în pericol siguranța.

Raport: Populația României va scădea la 15 milioane până în 2070

Populația României a scăzut cu 3,8 milioane de locuitori din 1990 până acum și va scădea, potrivit proiecțiilor, până la 15 milioane de locuitori până în 2070, arată Comisia Europeană în raportul de țară publicat marți. Cauzele prăbușirii populației sunt schimbările demografice și emigrația. Un efect al scăderii populației va fi dublarea proporției de cetățeni peste 65 de ani raportată la populația aptă de muncă, de la 26,3% la 52,8% în anul 2070. Această dublare va pune o presiune uriașă pe sistemul public de pensii, aflat deja într-un deficit cronic. Îmbătrânirea populației va crește și cheltuielile statului cu sistemul de sănătate și va pune presiune majoră pe sustenabilitatea pe termen lung a finanțelor publice.

Angajații din învățământ vor avea zile libere în funcție de cultul religios de care aparțin

Angajații din învățâmânt vor beneficia de zile libere pentru a comemora Vinerea Mare, prima și a doua zi de Paști, precum și prima și a doua zi de Rusalii, în funcție de data la care sunt celebrate acestea de cultul religios legal, creștin de care aparțin, conform unei propuneri legislative adoptate, ieri, în unanimitate (92 de voturi “pentru”), de Senat, în calitate de cameră decizională. Propunerea legislativă a fost inițiată de către zece parlamentari aparținând grupurilor PSD, USR, UDMR, Pro Europa, minorități sau neafiliați. Conform proiectului, salariații care au beneficiat de zilele libere pentru Vinerea Mare, prima și a doua zi de Paști, prima și a doua zi de Rusalii atât la datele stabilite pentru cultul religios legal, creștin de care aparțin, cât și pentru alt cult creștin vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator.  “Proiectul clarifică modul în care se alocă zilele libere de sărbătoare legală pentru cei care au un substrat religios, respectiv enoriașii fiecărui cult vor putea beneficia de ele în funcție de specificul acelui cult, iar în ceea ce privește modificarea la Legea Educației Naționale, se introduce o clarificare necesară pentru elevii care sunt musulmani sau evrei, pentru ca aceștia să își poată respecta propriile tradiții. Este un gest de respect pentru culte și pentru enoriașii lor”, a spus deputatul Silviu Vexler, în calitate de inițiator al actului normativ, în plenul Senatului.

Funcționar de la “Permise auto”, avere nejustificată de peste 1,3 milioane de lei

Agenția Națională de Integritate (ANI) a constatat existența unei diferențe nejustificate de 1.340.225 lei (aproximativ 320.123 euro), între averea dobândită și veniturile realizate de către Ion Ioniță, fost funcționar public cu statut special în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculări a Vehiculelor din Călărași. ANI a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curții de Apel București, în vederea începerii acțiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite și veniturile realizate în perioada exercitării funcției de către Ion Ioniță.

TVR: Procurorii DNA l-au căutat pe Codruț Marta în cimitirul Pipera

Procurorii DNA și criminaliștii Poliției au realizat ieri o deshumare în cimitirul „Sfântul Ilie” din Pipera, Voluntari, având indicii că acolo ar fi fost îngropate rămășițele lui Codruț Marta, directorul de cabinet al fostului șef al Fiscului, Sorin Blejnar, informează TVR. Marta este dispărut în condiții suspecte din mai 2012. De atunci, procurorii încearcă să afle dacă mai este în viață sau a fost ucis și îngropat. Dimineață, anchetatorii DNA și criminaliștii IGPR au venit la cimitirul din Pipera cu trei autoturisme. Echipați în alb, criminaliștii au dezgropat un mormânt și au strâns toate rămășițele umane pentru a le analiza în laborator și a stabili dacă, într-adevăr, este vorba de Codruț Marta, prin comparație cu ADN-ul acestuia aflat în Sistemul Național de Date Genetic Judiciare. Potrivit unor surse judiciare citate de TVR, procurorii îl bănuiesc pe omul de afaceri israelian Elan Schwartzenberg, fostul soț al Mihaelei Rădulescu, că ar fi implicat în dispariția lui Codruț Marta. De altfel, imediat dupa dispariția acestuia, Schwartzenberg a plecat în Israel și apoi a fost dat în urmărire internațională, însă în alt dosar. Elan Schwartzenberg este acuzat că ar fi protejat la nivel guvernamental gruparea evazionistă a lui Radu Nemeș din care făceau parte și fostul șef al Fiscului, Sorin Bejnar, și directorul lui de cabinet dispărut, Codruț Marta. Potrivit DNA, Blejnar și Marta ar fi primit mită câte 1,2 milioane de euro fiecare ca să îl protejeze pe evazionistul Radu Nemeș. Acesta este condamnat la 7 ani de detenție pentru evaziune fiscală de 57 de milioane de euro. Fostul șef al Fiscului, Sorin Blejnar, este și el condamnat la 5 ani de detenție pentru o alta mită de 2,6 milioane de euro.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.