Național

Radu Mazăre a fugit din țară și vrea azil politic în Madagascar

Ziarul de Vrancea
2 ian 2018 904 vizualizări

Fostul primar al Constanței, aflat sub control judiciar, a plecat în Madagascar, unde face demersuri pentru a obține azil politic n șansele să obțină acest statut sunt zero, dar și șansele României de a obține o extrădare sunt infime n Mazăre este condamnat într-un dosar și anchetat penal în alte trei

Sâmbătă, în jurul orei 12.00, polițiștii constănțeni s-au sesizat cu privire la faptul că Radu Mazăre, aflat sub control judiciar în baza unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție, nu s-a prezentat pentru a semna în graficul de prezență. Contactat de polițiști, fostul primar al Constanței le-a spus că se află în Madagascar, unde face demersuri pentru a obține azil politic. Conform procedurii, polițiștii constănțeni au sesizat Înalta Curte de Casație și Justiție. Măsura controlului judiciar în cazul lui Radu Mazăre nu prevedea interdicția de a părăsi țara, iar pe toată perioada existenței măsurii preventive a controlului judiciar polițiștii nu au constatat încălcări ale obligațiilor impuse, adaugă Poliția Română.

Surse judiciare au precizat pentru News.ro că Radu Mazăre a plecat din România în ziua de Crăciun, la ora 13.00, cu o cursă către Paris de pe Aeroportul Otopeni.

A concesionat teren de la un trib

Radu Mazăre, primar al Constanței timp de trei mandate, este cunoscut pentru vacanțele sale în Brazilia și în Madagascar, iar anul trecut el și-a deschis un complex turistic în Madagascar. În 2012, când era primar al Constanței, Radu Mazăre anunța, la întoarcerea dintr-o vacanță în Madagascar, că a concesionat de la un trib, pe o perioadă de 99 de ani, 1,8 hectare de teren pe malul oceanului, într-un golf în nordul Madagascarului, pentru care ar fi plătit 1 euro pe metru pătrat. El spunea atunci că vrea să construiască acolo un complex pentru iubitorii de sporturi nautice. Mazăre a povestit apoi că a ridicat acolo resortul Mantasaly, format din 16 bungalow-uri amplasate pe plajă, restaurant, bar-lounge, SPA și magazin.

În luna iulie a acestui an, Radu Mazăre a fost condamnat de Curtea de Apel București la patru ani de închisoare cu suspendare în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Mamaia, dar decizia nu este definitivă.  El mai este judecat și în alte trei dosare penale.

Greu de extrădat

Legislația Republicii Madagascar nu reglementează în niciun fel noțiunea de azil și nici măcar statutul de refugiat. O arată cel mai recent raport privind respectarea drepturilor omului întocmit de Departamentul American de Stat. Așa că este clar că cererea de azil politic pe care fostul primar spune că o va iniția nu are nicio șansă de aprobare. În schimb, pentru că are statut de investitor, Radu Mazăre are șanse mari să obțină dreptul de a locui permanent pe teritoriul statutului din Oceanul Indian. Condițiile sunt ușor de îndeplinit, în timp ce costurile nu depășesc trei mii de dolari, potrivit digi24.ro. În ceea ce privește extrădarea în România, dacă judecătorii vor accepta să îl dea în urmărire internațională, procedurile ar putea fi de durată: țara noastră nu are un acord de cooperare încheiat cu Madagascar, așa că o astfel de cerere ar putea fi acceptată doar în baza unei înțelegeri punctuale.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.