Național

PSD scoate simpatizanții în stradă. Motivul? Nu e clar, ceva cu România

Ziarul de Vrancea
17 nov 2017 1627 vizualizări

Oficial, în București nu se va organiza, în perioada următoare, vreun miting de susținere a lui Liviu Dragnea sau a programului de guvernare, este una dintre deciziile luate de conducerea extinsă a PSD în cadrul ședinței de la Băile Herculane.

CEx al PSD a decis că filialele județene sau locale care vor să organizeze mitinguri, o pot face, dar tema manifestărilor va fi „România”. Cu alte cuvinte, să nu fie explicit mitinguri de susținere a președintelui PSD, Liviu Dragnea, recent implicat într-un al treilea dosar penal, dosarul „Tel Drum”, dar nici mitinguri de susținere a programului de guvernare ori a Cabinetului Tudose.

Înaintea CEx de vineri, Dragnea a declarat că de data aceasta nu se va mai opune ideii organizării unor manifestații. „Sunt mai multe motive pe care le-am auzit pentru care colegi de-ai mei doresc să se facă (un miting - n.r.), eu nu resping ideea, dar trebuie să facem un miting care să aibă sens”, a spus Liviu Dragnea. Mai multe voci din interiorul PSD, printre care Codrin ștefănescu și Liviu Pleșoianu, au cerut în repetate rânduri organizarea unor manifestații care să contracareze protestele de stradă antiguvernamentale. Ideea a revenit în partid odată cu dosarele deschise de DNA și în care este implicat Liviu Dragnea și cu apariția informațiilor conform cărora și alți lideri sau miniștri ai partidului ar urma să aibă probleme în justiție. „Partidele de guvernământ din Polonia și Ungaria au fost în stare să organizeze mitinguri, marșuri cu sute de mii de oameni, pentru țările lor, nu numai pentru partidele lor. PSD, care a obținut un scor uriaș pentru întreaga europă, e sau nu în stare?”, a scris deputatul Liviu Pleșoianu pe Facebook.

PNL și USR au depus moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Tudose

PNL și USR au depus vineri, la Parlament, moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Tudose intitulată "PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă". Moțiunea a fost semnată de 148 de parlamentari PNL, USR, PMP. Raluca Turcan (PNL) a menționat că moțiunea a fost semnată și de deputații neafiliați Sorin Cîmpeanu și Daniel Constantin. "Această moțiune de cenzură vine în sprijinul celor loviți și mințiți de guvernarea Dragnea — Tudose. Niciodată după anul 1989 o guvernare nu a ridicat împotriva ei atâtea categorii de români, funcționari publici, angajați la stat, angajați în sectorul privat, pensionari, oameni de afaceri, ONG-uri, societate civilă. Practic a fost un balon de săpun care s-a spart și victimele au fost toți cetățenii României. Un program de guvernare care promitea majorări salariale a adus din nefericire scăderi de salarii și în cel mai fericit caz mici majorări. Au fost mințiți pensionarii prin amânarea legii pensiilor. Sprijinul pentru mediul de afaceri s-a transformat în povară suplimentară pentru toți oamenii de afaceri cinstiți. Administrațiile publice au fost lovite până în măduva oaselor de poverile pe care le-a introdus acest guvern și mai ales de lipsa banilor pentru investiți”, a afirmat liderul deputaților liberali.

Ea a subliniat că actuala guvernare a dus "la o scădere a nivelului de trai, o împovărare pentru mediul de afaceri, o decredibilizare a leului, o lipsă de predictibilitate, o creștere a costurilor creditelor și o îndepărtare a României de tot ceea ce înseamnă țări occidentale democratice". Deputatul a precizat că se adresează tuturor parlamentarilor, indiferent de culoarea politică, pentru a susține moțiunea de cenzură.

Senator USR: România are cea mai mare rezistență la antibiotice din UE

Senatorul USR Arad Adrian Wiener a declarat vineri, într-un comunicat transmis Agerpres, că România are cea mai mare rezistență la antibiotice din UE pentru anumite tipuri de stafilococ, la E.Coli și la alte bacterii, fiind necesară luarea de măsuri urgente de către Ministerul Sănătății. "Chiar dacă au existat situații dramatice în trecut, la nivel colectiv și personal, autoritățile nu arată că ar urgenta soluționarea acestei probleme grave. Alianța Europeană pentru Sănătate Publică arată că România reprezintă chiar un exemplu sistemic negativ care, dacă nu implementează măsuri și politici efective, va conduce la dezvoltarea și răspândirea bacteriilor rezistente într-un mod alarmant", afirmă Adrian Wiener, în comunicatul menționat. Potrivit sursei citate, încă din 2011, Comisia Europeană a propus un Plan de acțiune împotriva creșterii amenințării rezistenței antimicrobiene, document ce include 12 priorități si o perioadă de implementare de 5 ani (2011-2016). Planul a fost reiterat în 2017 cu recomandări specifice și sublinierea recuperării decalajelor semnificative pe care țara noastră le înregistrează.

Printre liniile de acțiune universal cunoscute și incluse în planul Comisiei Europene se numără optimizarea prescrierii de antibiotice, cu ghiduri și instruire reiterate constant, precum și accesibilizarea determinării rezistenței și antibiogramelor în medicina umană și veterinară, lucruri pe care senatorul USR Arad precizează că le-a inclus într-o interpelare adresată Ministerului Sănătății, solicitând un calendar de implementare al planului național de acțiune, cu obiective și termene precise, cu responsabili și evaluări standardizate. "Proiecția pentru 2050, dacă nu se intervine decisiv în problema rezistenței anti-microbiene, este de 10 milioane de decese evitabile anual, la nivel mondiali Costurile sunt estimate la 100 triliarde de dolari SUA până în 2050, cu o amprentă de 3,8% din PIB-ul global. Fiind fruntașă în UE la astfel de rezistență este lesne de prevăzut că România va fi printre cele mai afectate. Avem nevoie de pași concreți, cu date exacte, pentru a începe să rezolvăm o problemă la care oricum am rămas în urmă", a conchis Adrian Wiener.

Trei persoane au murit intoxicate cu alcool din bere

Reprezentanți ai Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Caraș-Severin au declarat, vineri, că au murit cele trei persoane care s-au intoxicat cu vapori de alcool în timp ce curățau o cisternă de transport bere. "În ciuda efectuării manevrelor de resuscitare, reprezentanții SAJ au declarat decesul celor trei victime", a spus purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Caraș-Severin, Magdalena Tocmelea. Vineri dimineața, pompierii au intervenit pentru scoaterea a trei persoane dintr-o cisternă de transport bere. Acestea efectuau lucrări de curățare a cisternei și se pare că s-au intoxicat cu vapori de alcool. Incidentul s-a petrecut pe DN6, între localitățile Domajnea și Cornea.

O nouă metodă de furt: “ziaristul”

O femeie care ar fi pretins că este reporter sau reprezentant de vânzări, reușind astfel să pătrundă în locuințele a doi bătrâni din municipiul Galați, cărora le-a furat 30.000 de lei, a fost reținută pentru 24 de ore. Femeia, în vârstă de 44 ani, suspectată de săvârșirea a două infracțiuni de furt comise în lunile iulie și august, a fost depistată joi de polițiștii Secției 1 din Galați. Polițiștii spun că ea a reușit să intre în locuințele a două familii din Galați după ce a pretins că este reporter și reprezentant vânzări produse de curățenie. Profitând de neatenția proprietarilor, doi bărbați de 74 și 78 ani, ea a furat sumele de 10 000 și 20 000 lei din locuințele acestora. Femeia a fost reținută pentru 24 ore. Din prejudicial total, până acum a fost recuperată suma de 10.000 de lei.

Hans Klemm: Corupția înseamnă furt. Dacă s-ar opri, s-ar putea investi în școli, spitale

Corupția înseamnă furt din bunurile publice, iar dacă acest furt s-ar opri România ar deveni o țară mai prosperă și ar putea investi în școli, spitale, infrastructură, lucru care din nefericire încă nu s-a întâmplat pe măsura așteptărilor, tocmai pentru că s-a furat, a spus ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, într-un interviu pentru „Bihoreanul”. El spune că Parteneriatul strategic dintre România și SUA este foarte puternic, iar Statele Unite apreciază această colaborare și își doresc o Românie și mai puternică, mai prosperă, pentru că așa ar aduce resurse mai mari în cadrul parteneriatului și ar putea fi realiza „lucruri mai mărețe decât în prezent”.

„Corupția înseamnă furt din bunurile publice. Dacă acest furt se oprește, România ar deveni o țară mai prosperă și ar putea investi în școli, spitale, infrastructură, drumuri, lucru care din nefericire încă nu s-a întâmplat pe măsura așteptărilor, tocmai pentru că s-a furat”, a spus diplomatul american în interviul pentru „Bihoreanul”. Întrebat de ce insistă cu fiecare prilej pentru respectarea statului de drept, Hans Klemm a spus că aceasta este atitudinea SUA în relația cu toate celelalte țări democratice, în special cu cele amenințate de forțe care ar putea submina statul de drept.

„Cred cu tărie în valorile democratice, întemeiate pe fundamentul legii. O democrație e definită nu de lideri individuali, ci de lege. Toată lumea se supune legii, acesta e principiul de bază al democrației, și aceasta e atitudinea SUA nu doar în România, ci în relația cu toate celelalte țări democratice, în special cu cele amenințate dintr-un motiv sau altul de forțe care ar putea submina statul de drept”, a afirmat Klemm.

Român dat în căutare după ce a evadat dintr-o închisoare din Franța

Un deținut român a evadat de la închisoarea din Pau (Pyrénées-Atlantiques) joi, scoțând gunoiul din penitenciar, relatează AFP. Condamnat pentru spargeri, românul a fost repartizat la serviciile generale ale închisorii, adică la curățenia unității. Această misiune le este încredințată deținuților demni de încredere, către sfârșitul ispășirii pedepsei. Însă el a profitat de faptul că a ieșit în afara închisorii, când a scos pubelele, și a luat-o la fugă joi, imediat după ora locală 8:00 (9:00, ora României). Supraveghetorul care-l însoțea nu l-a putut prinde, a declarat o sursă din cadrul poliției pentru AFP, confirmând o informație dezvăluită de France Bleu Béarn. Fugarul mai avea doar „câteva luni” de ispășit din pedeapsă, a precizat Parchetul din Pau. Bărbatul a fost dat în căutare.

Un parlamentar a depus o plângere penală "pentru amenințări cu moartea"

Vicepreședintele Senatului, reprezentantul USR, Mihai Goțiu, a depus, vineri, la Secția 5 de poliție din Cluj-Napoca, o plângere penală, susținând că ar fi primit amenințări cu moartea, pe rețelele de socializare. "Am depus plângere penală pentru amenințări cu moartea. Am primit o amenințare în urmă cu o săptămână, înainte de protestele de la Cluj, pe Facebook, de la un profil cu numele Stanciu Aurel, dar bănuiesc că este un profil fals, cu o poză cu un cuțit însângerat și cu mesaje că o să vină și o să-mi înfigă cuțitul pe la spate când nu sunt atent", a declarat Mihai Goțiu, la ieșirea din secția de poliție.

El a spus că același tip de mesaj l-au primit și alte persoane. "Am înțeles că amenințări au primit și alți oameni care voiau să participe la proteste și, căutând, de pe același profil am văzut că, în acest an, au primat asemenea amenințări și ar fi fost vizat și fostul șef de la BCCO Alba, Traian Berbeceanu. Aștept ca instituțiile statului să-și facă datoria, să-l găsească pe cel care a postat aceste mesaje sau pe cel care se află în spatele acestor mesaje", a subliniat Mihai Goțiu. Senatorul USR a mai spus că asemenea amenințări nu sunt permise într-un stat de drept. "Temerea cea mai mare e cea indusă mamei mele, prietenilor, cunoscuților care au putut să vadă aceste mesaje și pentru orice cetățean român care primește asemenea amenințări. Consider că este important ca ele să înceteze, pentru că cei care stau în spatele unor astfel de amenințări trebuie să înțeleagă că nu suntem într-un stat cocotier, al discreționismului, arbitrariului, în care exercitarea unor drepturi cetățenești legitime, cum e libertatea de exprimare, chiar și în stradă se lasă cu asemenea amenințări", a menționat vicepreședintele Senatului. În mesajul respectiv, postat pe un site de socializare, autorul l-a numit "securist" pe senatorul USR și a scris că îl va ucide "cu sânge rece", solicitându-i "să nu se mai bage în seamă", "să nu manipuleze" și "să nu mai scoată în stradă" lumea.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.