Național

PSD-ALDE își asigură controlul asupra unei "pușculițe" de miliarde de euro Controversatul Fond Suveran de Investiții, pe lista priorităților Parlamentului

Ziarul de Vrancea
1 sep 2017 582 vizualizări

PSD-ALDE își asigură controlul asupra unei "pușculițe" de miliarde de euro Controversatul Fond Suveran de Investiții, pe lista priorităților Parlamentului

Deputații și senatorii s-au întors ieri la serviciu n în noua sesiune parlamentară prioritare vor fi legile Justiției, legea pensiilor, Codul administrativ, dar și înființarea Fondului Suveran de Investiții n ci firme de stat vor face parte din acesta?

 

Sesiunea de toamă a Parlamentului a început ieri, printre prioritățile coaliției PSD – ALDE numărându-se adoptarea controversatelor modificări la pachetul de legi privind Justiția, o nouă lege a pensiilor, Codul administrativ – un proiect care reunește 20 de acte normative și o prevedere potrivit căreia persoanele condamnate penal pot ocupa funcții în Executiv după reabilitare –, dar și proiectul de înființare a Fondului Suveran de Investiții. Sesiunea parlamentară se anunță a fi una efervescentă din perspectiva mai multor factori: o serie de proiecte controversate pe care Guvernul a anunțat că le va trimite spre dezbatere, fragilitatea majorității PSD – ALDE și o opoziție care se anunță a fi mult mai agresivă decât în sesiunea precedentă. Cel mai controversat pachet de acte normative care urmează să intre în dezbaterea Parlamentului în această toamnă este reprezentat chiar de modificările la legile Justiției, făcute publice miercuri seară de ministrul Tudorel Toader. Criticate din toate părțile, modificările propuse de Tudorel Toader legilor Justiției sunt considerate a crea o adevărată restaurație și a restabili dominația factorului politic asupra sistemului judiciar. Printre cele mai controversate și criticate modificări se numără eliminarea președintelui din procesul de numire a procurorilor șefi ai principalelor parchete – DNA, Parchetul General, DIICOT – trecerea Inspecției Judiciare în subordinea Ministerului Justiției, precum și atribuții sporite de control acordate ministrului Justiției în ceea ce privește parchetele. Critici extrem de dure a stârnit intenția Executivului de a diminua de la 5,1% la 2,5% contribuția virată de stat la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II), măsură care va afecta dramatic dinamica sumelor acumulate în cele aproape 7 milioane de conturi individuale ale participanților la acest sistem. Un alt proiect care este așteptat să fie trimis de către Guvern Parlamentului în această toamnă este Codul administrativ, despre care liderul PSD, Liviu Dragnea, spunea că este finalizat încă din luna mai. Una dintre cele mai controversate prevederi ale proiectului de act normativ este cea care statuează că o persoană care a fost condamnată penal să poată face din Guvern după reabilitare.

Nu în ultimul rând, în dezbaterea Parlamentului este așteptat să intre proiectul de lege pentru înființarea Fondului Suveran de Instiții, una dintre principalele promisiuni din programul de Guvernare al PSD. Acesta va cuprinde 27 de participații minoritare sau majoritare ale statului la companii profitabile, cu o valoare contabilă de circa 45 miliarde lei (10 miliarde euro). Potrivit proiectului de act normativ, statul român va avea calitatea de acționar unic pe toată perioada de funcționare a FSDI. Prim-ministrul Mihai Tudose declarat recent că așteaptă aprobarea de la Bruxelles în ceea ce privește proiectul de lege pentru înființarea FSI, înainte de a-l trimite Parlamentului pentru dezbatere. Potrivit calendarului, Fondul urmează să devină operațional în 2019.

Companiile incluse în fond

n Engie România (34% acțiuni)

n Electrica (48,78%)

n Delgaz Grid (E.ON Gaz: 13,51%)

n E.ON Energie România (31,82%)

n Biofarm (1,16%)

n Chimcomplex (12,89%)

n OMV Petrom (20,63%)

n Telekom România (45,99%)

n Antibiotice Iași (53,02%)

n Compania Națională pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor sub Presiune (100%)

n Loteria Română (100%)

n SN a Sării (51%)

n IAR SA (72,19%)

n Oil Terminal (59,62%)

n Cupru Min (100%)

n Unifarm (100%)

n SN Ape Minerale (100%)

n CNA Porturile Dunării Maritime (92,3%)

n CI pentru Turism (100%)

n Romgaz (70%)

n Hidroelectrica (80,05%)

n CN Aeroporturi București (80%)

n Nuclearelectrica (82,49%)

n Imprimeria Națională (100%)

n Administrația Porturilor Maritime (80%)

n SA Participații în Energie (100%)

n Conpet (58,72%).

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.