Național

Procurorul general explică de ce sunt periculoase “legile justiției”

Ziarul de Vrancea
7 dec 2017 1390 vizualizări

Nu trebuie să fii mare jurist să înțelegi că aceste modificări vor bulversa sistemul de jutiție, susține Augustin Lazăr n el critică înființare unei structuri speciale de anchetă a magistraților și subordonarea ierarhică a procurorilor față de ministrul Justiției

Procurorul general al României a criticat, din nou, ieri, modificările pe care parlamentarii vor să le aducă legilor justiției. „Eu nu aș putea caracteriza activitatea Camerei Deputaților, dar vă pot spune un singur lucru. Modificarea legilor justiției în contextul în care îl vedem cu toții, aceste condiții improprii și fără studii de impact cu referire la rezultatele care s-ar putea produce, va bulversa în mod sigur justiția românească. Acest aspect se vede de către orice persoană de bună credință, nu trebuie să fie mare jurist pentru a înțelege aceste lucruri, dar se pare că dorința de a pune sub control justiția este mai puternică decât rațiunea”, a declarat Augustin Lazăr.

 

„Toată lumea e îngrijorată”

 

De asemenea, Procurorul general consideră discriminare înființarea unei secții speciale care să investigheze magistrații, spunând că nu poate exista o structură care să vizeze o categorie profesională, nici măcar magistrații.

„Ar trebui să nu existe niciun fel de secție. Pot spune doar un singur cuvânt: discriminare. Nu poate exista o structură investigativă care să vizeze o categorie profesională, nici măcar magistrații”, a declarat Augustin Lazăr.  Referitor la amendamentul care prevedere ca procurorii să fie sub autoritatea directă a ministrului Justiției, procurorul general a spus că ministrul nu trebuie să le spună procurorilor ce au de făcut în anchete. „Niciodată nu ar trebui ca ministrul Justiției să spună ce au de făcut procurorii în anchete. Autoritatea directă ar trebui să fie autoritatea administrativă, atât. Ce resurse umane au nevoie procurorii, ce fel de resurse financiare avem nevoie pentru buna desfășurare a Ministerului Public, dacă raporturile cu justițiabilii sunt corecte și atât”, a explicat Lazăr. Întrebat dacă ar trebui ca nici politicenii să nu poată face declarații la adresa magistraților, la fel cum unul dintre amendamentele aduse la Legea privind statutul magistraților enunță că aceștia nu pot face declarații la adresa parlamentarilor, procurorul a spus că ambele părți trebuie să respecte niște coduri deontologice. De asemenea, procurorul general susține că este necesar un punct de vedere de la Comisia de la Veneția. „Toată lumea e îngrijorată și e firesc. Este nevoie de un punct de vedere autorizat al Comisiei de la Veneția. Dar într-o asemenea procedură urgentă vă dați seama că aceasta înseamnă că există o voință ca în câteva zile să se întâmple ceva și avem legi noi care, fără îndoială, vor pune independența justiției sub un semn de întrebare", a declarat el.

 

Amendamente după miezul nopții

 

Deputatul PNL Cătălin Predoiu a acuzat ieri faptul că Uniunea Națională a Judecătorilor (UNJR) a transmis azi-noapte, la 00:30 o serie de amendamente la legea 304/2004 privind organizarea judiciară care privesc înființarea unei direcții noi de investigare a magistraților și care elimină DNA din procedura de anchetare a judecătorilor și procurorilor corupți.

De asemenea, modificarea Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor a fost adoptată miercuri pe articole într-o ședință maraton care a durat peste 12 ore, votul final fiind însă amânat pentru că PSD - ALDE - UDMR nu au reușit să strângă suficienți deputați pentru a adopta actul normativ. Singura modificare adoptată de plen față de varianta comisiei a fost obligativitatea statului de a se îndrepta împotriva magistratului care a săvârșit o eroare din rea-credință sau gravă neglijență. ”Aseară la ora 12.30 o parte dintre membrii Comisiei am primit pe mail o serie de amendamente propuse de UNJR privind înființarea unei secții speciale de anchetă a magistraților în cadrul Parchetului General. Potrivit acestor amendamente, competența DNA în cazul în care în fapte de corupție sunt implicați magistrați este evaporată. Este o lovitură care se încearcă la adresa competenței DNA”, a declarat Cătălin Predoiu înaintea ședinței comisiei speciale privind legile Justiției în care se discută legea privind organizarea judiciară.


 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.