Național

Procurorii anchetează un asasinat al Securității din august 1950

Ziarul de Vrancea
27 sep 2017 554 vizualizări

Dosarul a fost deschis după ce Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a deshumat rămășițele unui luptător anticomunist, împușcat de fosta poliție politică

Procurori militari au dispus începerea urmăririi penale pentru infracțiuni contra umanității în cazul împușcării lui Ioan Andreșel de către Securitate, în 16 august 1950.

Scheletul a fost descoperit în cursul zilei de marți, îngropat la o adâncime de aproximativ 70 de centimetri pe raza comunei Bistra, județul Alba, și s-au dispus expertize medicale pentru stabilirea cauzelor morții.

Astfel, procurorii au dispus începerea urmăririi penale cu cu privire la uciderea prin împușcare a unei persoane de către lucrători din cadrul Serviciului Județean al Securității Poporului Turda și ai Biroului de Securitate Câmpeni, la data de 16 august 1950, pe raza comunei Bistra.

”Din cuprinsul sesizării IICCMER rezultă că victima a fost ridicată de către lucrătorii de securitate din locuința sa sezonieră, situată la munte, unde se afla în timpul verii pentru creșterea bovinelor, și a fost dusă la o distanță de 2 km, la altitudinea de 1.219 m, într-o poiană, unde a fost împușcată pentru că ar fi susținut membri organizației anticomuniste Frontul Apărării Naționale”, anunță procurorii. În urma investigațiilor de teren efectuate de cercetătorii IICCMER a fost identificat situl funerar. ”În urma săpăturilor efectuate în locul indicat a fost identificat un schelet uman, dispus la o adâncime de 0,70 metri. Rămășițele umane au fost remise Serviciului Județean de Medicină Legală Alba pentru efectuarea expertizelor medico-legale, în vederea stabilirii cauzei medicale a morții”, anunță procurorii.

Moarte dată ca exemplu

Potrivit unui comunicat de presă transmis de reprezentanții IICCMER este vorba despre Ioan Andreșel, care a fost executat de Securitate în ziua de 16 august 1950. În dimineața acelei zile, Pom Traian și Trifa Iosif au fost aduși de la Câmpeni la Bistra, de unde au fost transportați pe jos și executați prin împușcare, în locuri diferite. După execuția acestora, în aceeași zi, înainte de orele amiezii, Andreșel Ioan a fost căutat și ridicat de la locuința ce o avea în munte, la Dosul Neagului, unde pe timpul verii stătea cu animalele. Conform mărturiilor unor localnici, Andreșel a fost maltratat și apoi transportat pe o distanță de circa 1,5 km până la locul cunoscut sub denumirea de Poarta între Căi, aici fiind executat prin împușcare. ”Cadavrul lui Andreșel Ioan precum și trupurile celorlalte două victime au fost lăsate pe locurile de execuție, fiind îngropate a doua zi, în 17 august. Pentru săparea gropilor de mormânt au fost aduse cu forța rude ale celor doi partizani, Selagea și Ihuț, precum și alți oameni mai înstăriți din Bistra, care fuseseră anchetați la Câmpeni, moartea consătenilor fiindu-le dată ca exemplu”, se arată în comunicat. Din informațiile documentare existente precum și din mărturiile unor foste cadre de securitate, rezultă că aceste omoruri au fost ordonate direct de către conducerea D.R.S.P. Cluj, prin șeful de atunci al acestei structuri de securitate, colonelul Patriciu Mihai (nume real, Grunsperger) în complicitate cu adjunctul său, locotenent-colonel Cuteanu Gheorghe. Executarea ordinului sau a instrucțiunilor a fost îndeplinită de către S.J.S.P. Turda, condus de maiorul Kovacs Mihai, care a coordonat personal și operațiunile din teren. Pe lângă aceștia, în pregătirea și săvârșirea crimelor au mai fost implicate și alte cadre de securitate și miliție.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.