Național

Presa din Franța despre Mihai Șora: Scriitorul centenar care însuflețește manifestanții români

Ziarul de Vrancea
28 iun 2018 655 vizualizări

Presa franceză scrie despre Mihai Șora, devenit în câteva luni "portavocea mobilizării societății civile" împotriva "abaterilor" guvernării din România. În timp ce manifestanții scandează numele lui Șora la București, neinițiații sunt surprinși să descopere un scriitor de 101 ani care ia atitudine, potrivit site-ului culturebox.francetvinfo.fr și agenției de presă AFP.

Cu pălărie neagră, haine sobre, nu se poate spune că acest bărbat discret caută lumina. El luptă alături de mulțimea care acuză puterea din România că vrea "să pună lacăt justiției". Politicos, se înclină de fiecare dată când un manifestant vine să-i strângă mâna.

"El simbolizează respectul pentru justiție și adevăr", spune Laurențiu Dumitrescu, în vârstă de 63 de ani, emoționat după ce a schimbat câteva cuvinte cu Mihai Șora. "Entuziasmul lui este contagios", se confesează Tincuța, o economistă de 51 de ani, în timp ce Georgiana Chesei, 36 de ani, vede în angajamentul său "o lecție pentru cei mai tineri". Alți manifestanți îi spun: "Maestre!".

Filosoful centenar era până acum cunoscut pentru eseurile sale precum "Despre dialogul interior. Fragment dintr-o Antropologie Metafizică/ Du dialogue intérieur, fragment d'une anthropologie métaphysique" (apărut în Franța la editura Gallimard, 1947).

Contul său de Facebook a adunat 100.000 de urmăritori care citesc mesajele politice pline de umor. Mihai Șora crede că de acum locul său este în stradă, alături de compatrioți.

“Dosarele Securității erau copleșitoare”

De mai bine de un an, România a văzut nașterea, prin mobilizarea unei părți a societății civile, a unei mișcări de protest împotriva reformei judiciare pe care social-democrații vor să o adopte de la preluarea puterii, la sfârșitul anului 2016.

Potrivit opozanților săi, aceste schimbări au ca scop restrângerea independenței justiției pentru a permite aleșilor vizați de anchete să scape de urmărirea penală. În replică, Guvernul spune că vrea să corijeze "abuzurile" magistraților anticorupție. Omul cel mai puternic din PSD, Liviu Dragnea, a răspândit discursuri conspiraționiste, declarându-se victimă a "Statului paralel" care și-ar dori să răstoarne majoritatea.  "Am venit aici pentru a fi alături de poporul meu care suferă și care vrea ca justiția să aibă întâietate", lansează Mihai Șora în aplauzele mulțimii, în timpul uneia dintre manifestările care au avut loc în fiecare zi la București și în marile orașe din România.

Când nu este în stradă, el publică pe Facebook un sarcastic "raport de activitate al Statului paralel" în care discursul serii a fost când un jandarm i s-a adresat cu "haide, moșule, mișcă-te mai încolo". În timp ce Dragnea îi tratează pe opozanții său drept "șobolani", filosoful își asumă acest apelativ, creând hashtag-ul "#JeSuisSobolan" (șobolan, în română). și adresează un apel prietenilor săi virtuali: "Dragi șobolani, ne întâlnim în seara asta, ca de obicei, vara se anunță fierbinte". "Sunt un cetățean conștient de drepturile sale și mai ales de îndatoririle sale (...)", explică pentru AFP filosoful. "Ceea ce mă neliniștește cel mai mult este destinul pe termen lung al acestei țări", adaugă el, deplângând "abaterile", atât ale dreptei, cât și ale stângii" puterii politice în această fostă țară comunistă marcată de instabilitate și scandaluri care i-au afectat pe liderii săi de la instaurarea democrației, la sfârșitul anului 1989.

Potrivit publicațiilor franceze, Mihai Șora este departe de a fi un erou pentru toată lumea: senatorul social-democrat șerban Nicolae îl caracterizează drept "arogant" și "stalinist", evocând anii 1948-1949 când scriitorul a fost angajat al ministerului - comunist - al Afacerilor Externe.  Născut în noiembrie 1916, Șora a studiat în Franța, apoi a lucrat între 1945 și 1948 ca cercetător la CNRS (Centre National de la Recherche Scientifique) de la Paris.

În 1948, revine în țara natală, devenită un satelit al Uniunii Sovietice, gândind să mai rămână doar zece zile. Însă, regimul comunist îl împiedică să plece din nou. Fiu al unui preot, într-o țară care a predicat ateismul, a fost de mai multe constrâns să abandoneze munca sa ca scriitor și publicist și să se supună rigorilor regimului totalitar.  "Timp de ani, mărturisește el, am fost supravegheat, telefonul meu ascultat și corespondența citită... Dosarele Securității (poliția politică comunistă, n.r) care mă vizau erau copleșitoare".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.