Național

Prag minimal pentru abuzul în serviciu, “undeva” la 19.000 de lei

Ziarul de Vrancea
31 oct 2017 635 vizualizări

Propunerea îi aparține fostului ministru al Justiției, Florin Iordache n nu cred că deranjează pe nimeni, spune social-democratul

Președintele comisiei parlamentare de punere în acord a Codurilor penale cu deciziile CCR, social-democratul Florin Iordache, a declarat marți că un prag pentru infracțiunea de abuz în serviciu se impune și că el ar putea fi stabilit în jurul sumei de 19.000 de lei, precizând că nu crede că acest lucru ar deranja pe cineva. ”Mâine (miercuri - n. red.) vă invit la comisia specială, vom discuta și sper că vom venim cu o formulă (referitor la abuzul în serviciu - n. red.). Acel prag care suscită foarte mare interes a fost solicitat și în cele două decizii ale CCR, iar dacă va fi un prag modic, eu cred că nu va deranja pe nimeni. Un prag modic mă refer chiar pornind de la propunerea pe care ne-a făcut-o asociația magistraților, acel prag care vizează 10 salarii, undeva la 19.000 de lei. Un prag minimal nu cred că deranjează pe nimeni. Până în acest moment cred că sunt 14 -15 formule și mâine dezbaterile vor continua atât la Codul Penal și Codul de procedură penală în concordonanță cu deciziile CCR”, a declarat Florin Iordache.

Cum văd partidele și instituțiile modificarea pragului

Prevederea din Codul penal privitoare la infracțiunea de abuz în serviciu urmează să fie modificată după ce Curtea Constituțională a dat două decizii în această privință care vizează, pe de o parte, ca abuzul în serviciu să fie infracțiune doar dacă sunt încălcate legi sau ordonanțe ale Guvernului și, pe de altă parte, obligă legiuitorul să impună un prag valoric în ceea ce privește infracțiunea de abuz în serviciu, susținând nu este suficient să se constate că faptele incriminate aduc atingere valorii sociale ocrotite, ci această atingere trebuie să prezinte un anumit grad de intensitate, de gravitate, care să justifice sancțiunea penală.

Pornind de la cele două decizii ale CCR, partidele politice și instituțiile din domeniul judiciar au propus diverse reformulări ale artioclului privind abuzul în serviciu. Astfel, Parchetul General a propus ca abuzul în serviciu să fie definit ca încălcarea unei legi sau a altui act normativ care, la data adoptării lui, avea putere de lege, fără a propune vreun prag pentru ca abuzul să fie considerat infracțiune. De asemenea, Parchetul General propune menținerea pedepsei actuale, închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică.

La rândul său, Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) propune ca abuzul în serviciu să fie definit ca ”fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act sau îl îndeplinește în mod defectuos și prin aceasta cauzează o pagubă unei persoane fizice sau persoane juridice echivalentă cu minim 10 salarii minime pe economie ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, vătămare care are sau poate avea consecințe de natură nepatrimonială grave sau deosebit de grave”. și UNJR propune menținerea pedepsei actuale, și anume închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică.

În schimb, Asociația Procurorilor din România (APR) nu a venit cu o propunere concretă. ”Apreciem că modificarea textului de lege în concordanță cu dispozițiile celor două decizii ale Curții Constituționale poate fi efectuată după un prealabil studiu al cazuisticii interne, precum și un studiu comparativ privind reglementarea unor atare situații în celelalte state ale Uniunii Europene, demers necesar pentru a pune în acord dispozițiile art,. 297 Cod penal nu numai cu documentele organismelor internaționale ci și cu legea penală în materie pe teritoriul Uniunii Europene”, a transmis APR. Și unele dintre partidele politice au transmis propriile variante asupra abuzului în serviciu. UDMR propune un prag de 100.000 de lei și scăderea pedepsei la închisoare de la 6 luni la 3 ani.

La rândul lor, cei de la USR propun o variantă a definiției abuzului în serviciu fără prag valoric și cu menținerea limitelor actuale ale pedepsei.

și PMP-ul lui Traian Băsescu militează pentru neintroducerea unui prag valoric pentru abuzul în serviciu. La rândul lor, liberalii nu au transmis propuneri scrise vizavi de abuzul în serviciu, dar reprezentanții PNL în comisia parlamentară specială au declarat că partidul nu susține introducerea unui prag valoric pentru abuzul în serviciu.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.