Național

Pilonul II: Precizările lui Tudose

Ziarul de Vrancea
27 aug 2017 560 vizualizări

Premierul și-a argumentat decizia de a “umbla” la sistemul privat de pensii dând exemplul angajaților cu salariu minim n el este criticat de fostul premier, Victor Ponta

Premierul Mihai Tudose a revenit cu explicații privind Pilonul ll de pensii, el afirmând într-o postare pe Facebook, că randamentul mediu al pilonului ll, începând din 2008, a fost de 4%, iar randamentul la care s-a referit în declarația pe această temă făcută în ședința Comitetului Executiv al PSD "viza suma încasată de beneficiar la pensie în cele două ipostaze: cel care a optat, respectiv cel care nu a optat pentru Pilonul II". "Randamentul mediu, din 2008 până în prezent, al fondurilor de pensii din Pilonul II a fost de aproximativ 4%. În Pilonul I, punctul de pensie se calculează ca fiind raportul dintre salariul încasat și salariul mediu. Acest lucru înseamnă că o persoană care a avut o creștere anuală a salariului mai mare de 4% față de creșterea salariului mediu va avea la pensie mai mulți bani decât o persoană care a optat și pentru Pilonul II", a scris Tudose, după ce declarațiile sale din ședința PSD au provocat reacții critice și i-au determinat pe administratorii de pensii private să-i ceară o întâlnire pentru a discuta despre impactul unor eventuale decizii ale guvernului pe acest subiect. Șeful Executivului oferă ca exemplu cazul celor care în toată perioada 2008 – 2017 au avut salariul minim și care au avut o creștere de aproximativ 180%, în timp ce salariul mediu a crescut cu mai puțin de 100%. "Rezultă că acesta a avut o creștere a punctului de pensie de peste 80%, comparativ cu 40% pentru cei ce au optat și pentru Pilonul II", susține Tudose, adăugând că randamentul la care s-a referit, "calculat în raport cu punctul de pensie, viza suma încasată de beneficiar la pensie în cele două ipostaze: cel care a optat, respectiv cel care nu a optat pentru Pilonul II".

Premierul Mihai Tudose a declarat, vineri, la ședința Comitetului Executiv Național al PSD, că potrivit calculelor făcute de Ministerul Finanțelor s-a constatat că „randamentul la Pilonul I de pensii este mult mai mare decât randamentul obținut la Pilonul II”, acesta fiind motivul pentru care, dacă se dovedește a fi oportun, în urma unor analize, sumele care se virează la Pilonul I ar urma să fie mai mari decât cele care se virează la Pilonul II. Tudose a precizat că discuțiile sunt avansate și decizia va fi luată „având în vedere interesul suveran al celor care plătesc acele contribuții pentru pensie”.

Ponta, după declarațiile lui Tudose: Când e singur, e lucid

Fostul lider PSD Victor Ponta critică, într-o postare pe Facebook, declarațiile premierului Mihai Tudose cu privire la randamentul pilonului ll de pensii, spunând că afirmațiile acestuia sunt neadevărate și că atunci când este singur e "lucid și calculat", iar în prezența lui Liviu Dragnea "se molipsește de populism latino-american". "Îmi pare rău pentru Mihai Tudose dar chiar ceea ce a spus azi despre pensii este total neadevărat și extrem de periculos! Când e singur văd că e lucid și calculat - când îl are pe Liviu Dragnea lângă el se molipseste de populism latino-american, de ignoranță și neseriozitate!", scrie Ponta pe Facebook.

El respinge, făcând apel și la articole din presă, afirmațiile lui Tudose conform cărora statul este cel mai bun administrator, spunând că "statul nu este un mai bun administrator in economie decat privatul" și că "această discuție s-a încheiat in 1989 cand economia privată a Vestului a câștigat definitiv bătălia cu economia de stat a URSS și a țărilor foste comuniste".

De asemenea, fostul premier spune că Pilonul l de pensii administrat de stat nu are un randament "de 10 ori mai mare" decat Pilonul ll administrat privat, așa cum a susținut Mihai Tudose. "Asta este ori o minciună ori o prostie ori ambele!", consideră Victor Ponta, argumentând că la Pilonul l nici nu se poate vorbi despre randament, pentru că " tot ce se încasează se plătește mai departe, plus 15 miliarde completare", în timp ce "la Pilonul ll, unde toți cotizanții sunt sub 45 de ani nu încasează încă nimeni nimic - că nu au vârsta de pensie". "Banii lor se adună și sunt investiți (cea mai mare parte tot in titluri de stat ale Guvernului României) ca să fie acolo cand vor ajunge primii beneficiari peste 20 de ani. Sa compari randamentul la Pilonul 1 cu 2 este o aberatie!", explică Ponta, sugerându-i premierului ca, dacă vrea randament la Pilonul l de pensii, să taie pensiile publice cu 35%. El mai spune că modificarea contribuției la Pilonul ll  nu va face "pensiile mai mari" - ci le va face mai nesigure pentru cei tineri sub 45 ani, iar Guvernul practic ia din banii tuturor celor care au sub 45 de aniși care cotizează și la Pilonul l și la Pilonul ll, "ca să plătească pensiile de azi pentru care nu mai are bani". Concluzia sa este: "Ne indreptăm cu pași mari pe drumul luat de Grecia în anii 2000 și de Venezuela în 2010! Iar PSD care a fost și in Guvernarea "Năstase" și în Guvernarea "Ponta" un model eficient de măsuri economice liberale și măsuri sociale moderne impune acum, sub influența lui Dragnea, politici socialiste și populiste desuete care duc direct la dezastru și suferință tocmai pentru cei care ne votează în mod tradițional!".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.