Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE:Orfanii și tinerii părinți se vor putea angaja, timp de 24 de luni, în instituțiile publice locale

Ziarul de Vrancea
10 ian 2018 551 vizualizări

Guvernul a adoptat în ședința de ieri actul normativ potrivit căruia tinerii dezavantajați se vor putea angaja, timp de 24 de luni, în instituțiile publice locale, pentru a dobândi diverse competențe.

"Instituțiile publice locale vor fi implicate în procesul de integrare pe piața muncii a tinerilor dezavantajați, pentru a-i sprijini să capete experiențe, competențe și abilități care vor putea fi valorificate ulterior în mediul privat. Sunt vizați tinerii cu vârsta între 16 și 26 ani, care nu au o vechime în muncă mai mare de 12 luni, care fie se află în sistemul de protecție a copilului sau provin din acesta, fie au cel puțin un copil în întreținere. Astfel, un procent de 5% din totalul posturilor specifice personalului contractual din instituțiile publice va fi atribuit, în mod exclusiv, tinerilor dezavantajați, pentru o perioadă de 24 de luni, cu condiția ca acestea să fie vacante. La finalul celor 24 de luni, contractul individual de muncă încetează de drept, iar postul va putea fi ocupat de o altă persoană aflată într-o situație similară", precizează Guvernul, într-un comunicat transmis Agerpres.

Câțiva clujeni au pornit pe jos spre București pentru a participa la mitingul de pe 20 ianuarie

Câțiva clujeni au pornit, ieri, pe jos, către București, într-un “Marș al speranței”, după cum îl numesc, sperând să ajungă în 20 ianuarie în Capitală, unde vor să participe la mitingul de protest față de modificările aduse legilor Justiției.

Protestatarii, care au pornit din centrul orașului Cluj-Napoca, și-au propus să parcurgă câte 40 de kilometri pe zi și speră ca pe drum să li se alăture și alți oameni. "Vrem, prin acest marș, să spunem răspicat că nu dorim modificarea legilor justiției. Este forma noastră de protest. Mesajul nostru este "Toată lumea la București", trebuie să fim cât mai mulți acolo. Vom merge pe drum, în șir indian și mi-aș dori ca la intrarea în București să fie un șir de 2 kilometri și să ne întâlnim toți clujenii care vor merge la miting pentru a merge împreună în Piața Universității. Când am avut această inițiativă, m-am întrebat cui ne adresăm și am spus că ne adresăm bucureștenilor. Dacă noi venim pe jos din Cluj, și ei trebuie să iasă din blocuri, să vină în stradă, să protesteze", a spus Sorin Bobiș, organizatorul acțiunii.

Participanții la acest marș au ajuns la locul stabilit pentru întâlnire - Monumentul Memorandiștilor de pe Bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca, care este și locul din care pornesc în fiecare duminică protestele împotriva legilor Justiției - aducând cu ei steaguri tricolore și bannere cu mesaje precum “Marșul speranței. Toți pentru justiție, cu fiecare pas! De la Cluj la București” sau “Când nedreptatea devine lege, nesupunerea devine datorie”.

Micul grup este format din Sorin Bobiș, care a spus că a participat și la Revoluția din decembrie 1989, alături de care va merge și fiul său, care este adolescent, o tânără de etnie maghiară din Târgu Mureș și un francez care trăiește de 15 ani în România. Grupului i se vor alătura și patru persoane cu deficiențe de vedere. O mașină care va căra bagajele va însoți grupul pe tot traseul, până la București. Cazarea se va face la pensiuni de pe traseu.

Traseul pe care l-au ales clujenii trece prin Turda - Târgu Mureș - Sighișoara - Brașov - Ploiești - București, cu punct final Piața Universității.

La Arad începe “Olimpiada de fugit de controlorii CTP”

Sute de arădeni au aderat la un protest inițiat pe Facebook față de majorarea cu 50 la sută a tarifelor la transportul cu tramvaie și autobuze, care a intrat în vigoare ieri, anunțând că nu vor mai cumpăra bilete timp de două săptămâni, în cadrul acțiunii numite "Olimpiada de fugit de controlorii CTP”. Conducerea Companiei de Transport Public (CTP) Arad afirmă că prejudiciile unei astfel de acțiuni vor fi acoperite tot din bugetul local și motivează majorările de creșterea salariului minim decisă de Guvern.

Directorul tehnic al CTP Arad, Petru Cuvineanu, a declarat, ieri, că 70 la sută din bugetul companiei era cheltuit pe salarii în 2017, iar dacă nu se opera majorarea tarifelor la călătorii, compania nu ar mai fi putut funcționa. "În Arad, călătoria cu tramvaiul a fost până acum 2 lei, iar de azi (miercuri – n.r.) este 3 lei. Până acum, aveam printre cele mai mici costuri din țară, pentru că în alte orașe s-a majorat la 3 lei de mult, iar noi din 2013 nu am operat majorări de tarife”, a spus Cuvineanu. Protestul a fost inițiat pe Facebook și se numește "Olimpiada de fugit de controlorii CTP”. Până în prezent, aproximativ 300 de persoane au aderat la acțiunea care își propune ca timp de două săptămâni, începând cu 28 februarie, călătorii să nu mai cumpere bilete de tramvai și autobuz. "Dacă tot s-au scumpit abonamentele, măcar să participăm și noi la o olimpiadă! Noul sport arădean, fugitul de controlorii CTP”, scriu inițiatorii.

“În aceste două săptămâni de Olimpiadă, să ne strângem și să umplem câteva tramvaie cu zeci de călători fără bilet, așteptând să fim prinși de controlori”, este un alt îndemn al inițiatorilor.

Scumpirea biletelor este intens criticată de arădeni pe rețelele de socializare, în ultimele două săptămâni, călătorii arătând condițiile din tramvaie și autobuze și postând fotografii cu mizeria din vagoane, rugina sau degradările suferite de vehiculele de transport în comun.

Orașul Arad are cea mai devoltată rețea de linii de tramvai din România, după București, care acoperă aproape toate cartierele. CTP Arad operează și pe o linie interurbană de tramvai lungă de 25 de kilometri, care leagă municipiul de localitatea Ghioroc.

Mandat de arestare în lipsă pentru Mazăre, plecat în Madagascar

 

Instanța supremă a emis, ieri, mandat de arestare în lipsă pe numele fostului primar al Constanței Radu Mazăre, care în decembrie a plecat în Madagascar. Decizia instanței supreme nu este definitivă. Mandatul de arestare pe numele lui Radu Mazăre a fost emis la solicitarea DNA, care în cererea trimisă instanței arată: "Constatările făcute de către organele de poliție dovedesc atât conduita generală, guvernată de rea-credință, a inculpatului în raport cu activitatea de supraveghere exercitată asupra sa, dar și riscul sustragerii acestuia de la răspundere penală prin părăsirea teritoriului țării (faptul că investigațiile efectuate de către organele de poliție au relevat că acesta se află în Republica Madagascar, prezentând relevanță sub acest aspect, al intenției sustragerii acestuia de la răspundere penală)".

Procurorii spun că există suficiente date care arată că Radu Mazăre "s-a ascuns în scopul de a se sustrage de la judecată" și, de asemenea, există un risc real și serios ca fostul primar să se sustragă de la răspundere penală.

Fostul primar al Constanței Radu Mazăre a plecat în Madagascar la sfârșitul lunii decembrie. Atunci, el trebuia să se prezinte la Poliția Constanța, în cadrul controlului judiciar, dar a transmis că a plecat în Madagascar, unde face demersuri pentru a obține azil politic. El susține, într-o scrisoare adresată "tuturor autorităților interesate din România", că a decis să ceară azil politic în Madagascar pentru că este "o țintă politică a statului paralel", iar în România nu mai are "nicio șansă să beneficieze de o justiție corectă, independentă, obiectivă și imparțială". Radu Mazăre este anchetat în patru dosare de corupție.

Potrivit sursei citate, această măsura a fost inițiată de Ministerul Muncii și Justiției Sociale în contextul în care integrarea tinerilor dezavantajați pe piața muncii depinde în mod fundamental de existența unor locuri de muncă adecvate necesităților lor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.