Național

Olaru: CSM, Inspecția Judiciară și ICCJ au încheiat protocoale de cooperare cu SRI

Ziarul de Vrancea
3 apr 2018 664 vizualizări

Vicepreședintele CSM a mai afirmat că protocolul încheiat între Parchetul General și SRI a avut un rol tehnic, generat de realitățile din urmă cu zece ani, și nu a generat abuzuri sau nereguli

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Inspecția Judiciară (IJ) și Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) au încheiat procoale de cooperare cu Serviciul Român de Informații (SRI), a declarat ieri vicepreședintele CSM, Codruț Olaru, în ședința de plen. Potrivit acestuia, în urma solicitărilor transmise instituțiilor judiciare, după cum s-a decis la ultima ședință de plen a CSM, Înalta Curte, Inspecția Judiciară și Ministerul Public au transmis că au încheiat protocoale cu SRI. El a precizat că și la nivelul CSM a fost încheiat un protocol cu SRI, însă acesta a fost anulat în 2017. "Am primit corespondență cu entități din sistemul judiciar după cum urmează: Parchetul de pe lângă ICCJ, ICCJ, IJ, și la nivelul CSM a fost încheiat un astfel de protocol denunțat în 2017 la inițiativa tuturor membrilor Consiliului. Toate celelalte entități din sistemul judiciar, în perioada 2005-2018 nu au încheiat astfel de protocoale. Tot ce am primit la această dată, nu sunt atașate protocoalele în forma scrisă. Toată situația a vizat doar o corespondență minimală”, a declarat Codruț Olaru. El a adăugat că protocoalele nu au fost atașate fiindcă sunt clasificate, însă le-a cerut membrilor CSM să analizeze documentele la nivelul fiecărei instituții. „Cred că ar trebui să ne menținem punctul de vedere, să insistăm să primim toate aceste protocoale și să le discutăm”, a adăugat Olaru.La rândul ei, președintele CSM, Simona Marcu, a adresat plenului propunerea de a transmite instituțiilor care au încheiat protocoale cu structurile de informații solicitări de a analiza în ce măsură sunt îndeplinite elementele procedurale pentru a începe desecretizarea documentelor. "Consiliului nu i-au fost transmise aceste documente în materialitatea lor, nu putem să exprimăm alte concluzii. Multe dintre protocoale nu mai sunt valabile. Chiar și cei care avem acces la documente clasificate, avem nevoie să fie declasificate, propun plenului să transmită solicitări instituțiilor care au încheiat aceste protocoale să analizeze în ce măsură sunt îndeplinite elementele procedurale pentru a demara desecretizarea acestor protocoale”, a spus Marcu.

“Trebuie să ne gândim și la persoanele vătămate, nu doar la inculpat”

Codruț Olaru a mai afirmat că protocolul încheiat între Parchetul General și SRI nu a generat abuzuri și nereguli. El a precizat că protocolul dintre SRI și Ministerul Public a fost semnat cu scop tehnic, "justificat de necesități”. "În 2009, deși nu sunt semnatar, am funcționat profesional după acest protocol. Îi asigur pe toți cei care ne urmăresc că sub semnăturile acestui protocol nu au fost abuzuri, chestiuni în afara legii. (...) Cred că acest protocol și ulterioarele au fost generate de un scop eminamente tehnic, justificat de necesități. Sunt de acord că, probabil lucruri care acum 10 ani funcționau după o anumită paradigmă, acum funcționează din altă perspectivă”, a declarat Codruț Olaru în cadrul ședinței de plen.Vicepreședintele CSM a adăugat că nu ar trebui să se plece de la ideea că un protocol poate genera abuzuri sau disfuncționalități, însă nici nu ar trebui ca desecretizarea să fie făcută până la limită. "Sunt protocoale care acoperă lucruri de interes major. Nu putem merge cu desecretizarea până la limita extremă. Sunt de acord că opinia publică trebuie informată, însă trebuie să ne și protejăm metodele de lucru. (...) Trebuie să ne gândim și la perspectiva persoanelor vătămate, nu doar a inculpatului”, a spus Olaru.Serviciul Român de Informații (SRI) a publicat, vineri, protocolul de colaborare încheiat de SRI cu Parchetul General în anul 2009. Protocolul a fost semnat în februarie 2009 de procurorul general Tiberiu Nițu și prim-adjunctul SRI Florian Coldea și a înlocuit documente similare încheiate chiar imediat după înființarea de către Guvernul Năstase a Parchetului Național Anticorupție (PNA), actuala DNA.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.