Național

Oficial: Guvernul a pus ochii pe miliardele din pensii private

Ziarul de Vrancea
25 aug 2017 1041 vizualizări

După ce timp de mai multe luni au negat că vor interveni în sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II), șefii executivului evocă o iminentă schimbare a regulilor de economisire n “Sumele care se varsă la Pilonul I să fie un pic mai mari decât cele care se varsă la Pilonul II”, este varianta susținută de premier n Guvernul are o strategie în doi pași de a desființa Pilonul II, respectiv de a-l lăsa fără finanțare, pentru ca apoi să justifice lovitura finală, acuză liberalii

Vicepremierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, la Neptun, că există ceva „îngrijorător” în privința Pilonului II de pensii, în condițiile în care banii ar putea fi gestionați mai bine, urmând ca Guvernul să ia o decizie în acest sens.  „Pilonul II de pensii a plecat de la ASF, de la domnul președinte Badea și de la domnul vicepreședinte Giurescu. Dânșii urmăresc cifrele atât de la Pilonul I, cât și de la Pilonul II de pensii. Din cifre, le-au ieșit anumite concluzii. Au avut o întâlnire cu administratorii de la Pilonul II de pensii. Mai mult decât atât, împreună cu administratorii de la Pilonul II de pensii și conducerea ASF au avut întâlnire cu Ministerul de Finanțe. Nu este luată o decizie în ceea ce privește Pilonul II de pensii, sub nicio formă nu există desfințarea Pilonului II de pensii sau marginalizare”, a spus Marcel Ciolacu. El a ținut să precizeze că „decizia politică și decizia Guvernului României va fi o decizie în ceea ce privește cum este mai bine pentru cetățenii României, dacă vor avea de câștigat cei înscriși la Pilonul II de pensii, decizia va fi luată”. „Este ceva îngrijorător în ceea ce privește Pilonul II de pensii, nu ca în alte state. La noi sunt banii, dar cred că se pot gestiona mai bine ca oamenii să aibă o pensie mai mare. Nu este o intrare brutală a statului, pur și simplu este vorba de eficiență și o decizie, pentru că Guvernul României poate lua o asemenea decizie, o decizie în favoarea cetățenilor care au accesat”, a completat vicepremierul. Marcel Ciolacu a subliniat faptul că „nu se iau bani din Pilonul II să se mute în Pilonul I”, fiind „exclusă” o asemenea decizie.

Discuțiile sunt avansate

Pe de altă parte, premierul Mihai Tudose a declarat, vineri, la ședința Comitetului Executiv Național al PSD, că potrivit calculelor făcute de Ministerul Finanțelor s-a constatat că „randamentul la Pilonul I de pensii este mult mai mare decât randamentul obținut la Pilonul II”, acesta fiind motivul pentru care, dacă se dovedește a fi oportun, în urma unor analize, sumele care se virează la Pilonul I ar urma să fie mai mari decât cele care se virează la Pilonul II. „Este vorba despre luarea unei decizii în ceea ce privește defalcarea acelor sume pe care le plătesc românii azi la cele două componente, ambele fiind de stat, doar că una are un management privat. Acum, jumătate din sume se duc la Pilonul I, jumătate la Pilonul II. Am constatat că randamentul la Pilonul I care are ca și reper salariul mediu pe România este mult mai mare decât randamentul obținut la Pilonul II și din această cauză am solicitat Ministerului Finanțelor ca împreună cu cei de la sistemul de pensii să facă o analiză să vadă dacă nu cumva este oportun ca cel puțin acum, când creșterea economică a României e foarte mare și randamentul pentru banii românilor pentru pensii este mult mai mare la Pilonul I, sumele care se varsă la Pilonul I să fie un pic mai mari decât cele care se varsă la Pilonul II”, a declarat șeful Executivului. El a recunoscut, astfel, că Guvernul ia în calcul ca să majoreze contribuția la pensia de stat în detrimentul celei private. Tudose a precizat că discuțiile sunt avansate și decizia va fi luată „având în vedere interesul suveran al celor care plătesc acele contribuții pentru pensie”. „Fiind o contribuție vărsată într-o zonă cu randament mai mare, fondurile pentru pensii pentru fiecare român vor crește. E o modalitate de a crește pensia în viitor”, a explicat premierul.

El a mai spus că îi va cere ministrului Finanțelor, Ionuț Mișa, să pună la dispoziție calculele potrivit cărora s-a constatat că randamentul este mai mare la Pilonul I. ”Dezbateriile au plecat de la o premisă greșită. Din nou că vrem să desființăm Pilonul II - nu este adevărat, că vrem să luăm bani din Pilonul II - ceea ce nu este adevărat. Ceea ce este deja acolo rămâne acolo, doar că dacă e mai bine pentru români vom da mai mulți bani la Pilonul I”, a subliniat Tudose.

PNL: Guvernul vrea să cheltuie banii de pensie ai generației tinere

Deputatul PNL Mara Calista a criticat vineri, într-un comunicat de presă, declarațiile lui Mihai Tudose potrivit cărora randamentul Pilonului I de pensii este mult mai mare decât al Pilonului II și că se analizează creșterea sumelor care se varsă la pilonul I. Potrivit acesteia restrângerea cotei alocate Pilonului II de pensii are două explicații logice, respectiv "fie premierul habar nu are cum funcționează actualul sistem de plată al pensiilor, fie încearcă o manipulare grosolană care să ascundă intențiile reale de a cheltui azi banii de pensie ai generației tinere". Potrivit deputatului, argumentația prezentată de premierul Mihai Tudose potrivit căreia statul român ar fi un mai bun administrator al pensiilor în acest moment este falsă întrucât pilonul II de pensii a fost promovat tocmai pentru primul nu poate produce randament. "Românii trebuie să înțeleagă faptul că Pilonul I de pensii nu poate produce randament și nici nu a fost gândit pentru acest lucru. Tocmai din acest motiv a fost promovat Pilonul II de pensii, care funcționează pe principiul acumulării de sume spre a fi multiplicate de administratorii privați. Sumele aferente Pilonului II de pensii pot fi cheltuite numai ulterior pensionarii beneficiarilor, iar statul nu poate interveni pe parcursul stagiului de cotizare. Pilonul I de pensii, despre care premierul Tudose susține că ar avea randament mai mare, nu face altceva decât să redistribuie sume încasate de la actualii contribuabili pentru a plăti pensionarii de astăzi. Mai mult decât atât, Fondul actual de Pensii se află în deficit, statul fiind cel care acoperă acest deficit", spune. În realitate, spune Mara Calista, "ceea ce face Guvernul PSD-ALDE prin această decizie este să ia banii de pensie ai actualilor angajați, care contribuie lunar atât la Pilonul I, cât și la Pilonul II, fără a oferi vreo garanție că la momentul pensionarii acestora vor beneficia și ei de o pensie decentă".

În fapt, încheie Calista, "actuala guvernare optează pentru o strategie în doi pași de a desființa Pilonul II de pensii, respectiv de a-l lăsa fără finanțare, pentru că mai târziu să dea vina pe administrarea privată pentru lipsa de randament și să justifice astfel lovitura finală".

Alte variante

Ministerul Finanțelor vrea să diminueze începând de anul viitor, de la 5,1% la 2,5%, contribuția virată de stat la Pilonul II, măsură care, dacă va fi aplicată, va afecta dramatic dinamica sumelor acumulate în cele aproape 7 milioane de conturi individuale ale participanților la acest sistem, au declarat miercuri pentru Profit.ro surse din piața de profil. Potrivit surselor, o altă măsură pe care Ministerul Finanțelor vrea s-o pună în aplicare, tot de la 1 ianuarie, se referă la comisionul aplicat în fiecare lună contribuțiilor fiecărui participant la Pilonul II, plafonat prin lege la nivelul de 2,5%. "Statul vrea să elimine acest comision de 2,5%. Practic, prin această măsură, veniturile administratorilor vor fi afectate în proporție de aproape 50% și va întârzia semnificativ recuperea integrală a sumelor investite de acționarii administratorilor la momentul lansării Pilonului II, care era preconizată în anul 2020 sau 2021", au spus sursele Profit.ro. Miercuri, reprezentanții Guvernului au negat aceste discuții.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.