Național

O rezoluție pierdută. Ministrul Justiției, prins cu minciuna?

Ziarul de Vrancea
28 oct 2018 663 vizualizări

CSM i-a transmis procurorului general că nu s-a găsit la dosar rezoluția de clasare a vreunui proces care-l viza pe președintele Iohannis, document invocat de Toader în propunerea de revocare din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii (CMS) a transmis procurorului general Augustin Lazăr, la solicitarea acestuia, că nu s-a găsit la dosarul de numire în funcție rezoluția de clasare a vreunui proces care-l viza pe președintele Klaus Iohannis. Documentul a fost invocat de către ministrul Justiției, Tudorel Toader, în propunerea de revocare din funcție a lui Augustin Lazăr.

Parchetul General a publicat, ieri, corespondența purtată cu CSM pe tema ”rezoluției de clasare” care-l privea pe președintele Klaus Iohannis. ”Având în vedere Raportul privind activitatea managerială a procurorului general al României inițiat de ministrul justiției Tudorel Toader în care se face vorbire la punctul 2 despre «o rezoluție de clasare care privea președintele României în funcție», vă rog să-mi eliberați copia acestei rezoluții aflată în dosarul cu propunere de numire a mea în funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă înalta, Curtea de Casație și Justiție înaintat de Ministerul Justiției, Consiliului Superior al Magistraturii, în anul 2016”, este cererea adresată CSM de către Augustin Lazăr. La această solicitare, CSM a transmis că nu a fost găsit un astfel de document.

În contextul declanșării procedurii de revocare a procurorului general Augustin Lazăr, ministrul Justiției Tudorel Toader a pus în discuție legalitatea numirii acestuia. ”Din documentele pe care le avem, nu putem trage concluzia de ce ministrul a transmis propunerea cu dosar incomplet, de ce președintele a semnat numirea fără să verifice legalitatea numirii și nu cred faptul că are legătură numirea fără toate documentele cu unul dintre documentele din dosarul de candidatură în care apare o rezoluție de clasare emisă de procurorul Lazăr referitoare la președintele României în funcție. Nu găsesc explicația”, a afirmat Tudorel Toader.

Traian Băsescu: Ori Toader, ori Lazăr minte fără rușine

Cu câteva ore mai devreme, fostul președinte Traian Băsescun a afirmat, ieri, că cineva minte în chestiunea presupusei ordonanțe de neîncepere a urmăriri penale semnate de procurorul general Augustin Lazăr în favoarea președintelui Iohannis. ”Ori Toader ori Lazăr, minte fără rușine, unul pentru a-l demite pe celălalt, iar celălalt pentru a se menține pe funcție”, spune Băsescu. ”Tudorel Toader afirmă că în dosarul înaintat de Ministerul Justiției către CSM și către Iohannis în procesul de numire în funcția de Procuror General, s-ar fi aflat și o ordonanță prin care Augustin Lazăr ar fi aprobat un NUP în favoarea președintelui. Dacă a fost așa, ar semăna a șantaj la Președintele României. Augustin Lazăr afirmă că nu a existat un asemenea document în dosarul său. Este clar că unul din doi, ori Toader ori Lazăr, minte fără rușine, unul pentru a-l demite pe celălalt iar celălalt pentru a se menține pe funcție”, a scris Traian Băsescu, luni, pe Facebook.

Fostul președinte afirmă că ”președintele Iohannis nu are dreptul la tăcere pentru că este singurul care poate «desemna» mincinosul. Dacă documentul s-a aflat în dosar și domnul Iohannis are o mare problemă”, mai spune Băsescu

Crețu: Preferința Guvernului pentru PPP, o surpriză pentru Comisie

Comisarul european Corina Crețu a declarat, ieri, într-o conferință de presă la București, că la Comisia Europeană nu se vorbește despre Guvernul Ponta sau Guvernul Cioloș, ci despre România, iar noua preferință exprimată pe Facebook pentru parteneriate public-private (PPP) a fost o surpriză pentru ea.

Crețu a precizat că atât Liviu Dragnea, cât și Victor Ponta au renunțat la foarte multe lucruri spunând că la spitalele regionale nu renunță, la momentul negocierilor. ”Nu critic și nu îmi propun să critic un guvern în ansamblul său, dar este datoria mea să avertizez asupra domeniilor unde sunt probleme, încercând să ajut, să ofer sprijin pentru absorbția fondurilor europene. Din păcate, în domenii sensibile cum sunt infrastructura de transport și spitalele regionale, mai avem probleme de rezolvat. Deci faptul că spun ca răspunderea este 100% a statelor membre, când e vorba de proiecte, nu este o denigrare, este o realitate. Nu cred că este o critică”, a afirmat Corina Crețu. Întrebată ce explicații ați primit de la guvern pentru insistența pe proiectele în parteneriat public-privat, Corina Crețu a răspuns: ”Pentru mine a venit ca o surpriză această nouă poziționare, pentru care nu am confirmare, voi avea o întâlnire cu doamna premier. Sigur, ne-am dori să avem clarificări în această privință. Noi avem de pildă spitalele regionale. Am înțeles, din declarațiile doamnei Pintea, în ceea ce privește cele trei spitale regionale, că vor fi trimise la CE până la sfârșitul anului. De aceea, o voi ruga pe doamna premier să ne confirme dacă acest lucru este valabil”. Comisarul european a precizat că a fost ”o greșeală în ceea ce s-a declarat”, spunându-se că studiul de fezabilitate al BEI ar costa 120 milioane de euro, pentru că în realitate costă 1,8 milioane de euro. ”Pentru noi e important să avem o decizie guvernamentală despre modul în care se va acoperi deficitul de la 300 de milioane la 1,2 miliarde. Voi trimite o scrisoare oficială, am trimis în aprilie - dacă mai vor să cheltuiască bani europeni, să ne trimită solicitarea”, a continuat Crețu, precizând că la nivelul Comisiei Europene nu se pot lua după postări pe Facebook. „La CE noi nu vorbim de guvernul Ponta, Cioloș, etc. Vorbim despre România și e un efort pe care îl facem împreună. Inițial am vorbit despre spitale mai mici, între timp fiecare regiune a dorit să profite. Știți bine că sistemul sanitar suferă foarte mult. Vă spun cu sufletul deschis că atât domnul Dragnea, cât și domnul Ponta au renunțat la foarte multe lucruri spunând că la spitalele regionale nu renunță, atunci în negocieri”, a mai precizat comisarul european.

Consilierul premierului, Darius Vâlcov, a scris pe Facebook săptămâna trecută că, deși Comisia Europeană a alocat României 150 de milioane de euro pentru studiile, construcția și dotarea a celor trei spitale regionale, numai studiile costă 120 de milioane de euro, studii conform cărora construirea celor trei spitale costă 1,2 miliarde de euro. Vâlcov dă de înțeles că fondurile europene sunt practic insuficiente, de aceea statul român a ales să scoată în parteneriat public-privat studiul, construcția și dotarea unui spital.

Există fonduri pentru studiul de fezabilitate la autostradaTârgu Mureș - Iași

Completarea rețelei internaționale de transport a României, inclusiv tronsonul Sibiu-Pitești, este "o prioritate" pentru Comisia Europeană, a mai declarat, ieri, Corina Crețu. "Pentru Comisia Europeană este o prioritate completarea rețelei internaționale de transport care cuprinde inclusiv legătura dintre Republica Moldova și Vestul european. Și Sibiu-Pitești la fel, care este veriga lipsă dintre Rotterdam și Constanța, este într-adevăr o prioritate și aici așteptăm să vedem. Nu poate fi depus proiectul la Comisie pentru că nu există acordul de mediu", a explicat comisarul pentru Politică regională.

Ea a spus că există fonduri pentru studiul de fezabilitate în cazul autostrăzii Târgu Mureș - Iași. "În Master Planul de transport care a fost adoptat de Guvernul României, repet, de Guvernul României, Sibiu - Pitești, Târgu Mureș - Iași. Centura Bucureștiului, Pitești - Craiova, podul de la Brăila sunt considerate priorități. Din punctul meu de vedere, în momentul în care acestea sunt gata ca proiecte, noi suntem gata să le primim, indiferent dacă în Master Planul de transport sunt prevăzute", a punctat ea.

O nouă lege a parteneriatului civil, în dezbaterea Parlamentului

Legea parteneriatului civil propusă de un deputat independent s-a aflat pe ordinea de zi a ședinței Senatului de ieri, inițiativa legislativă oferind posibilitatea tuturor persoanelor să încheie un parteneriat civil, fie cu cineva de sex opus, fie cu o persoană de același sex. Proiectul de lege a primit aviz negativ de la Comisia pentru drepturile omului și de la Comisia juridică. Reprezentanții comisiilor spun că reglementarea parteneriatului civil nu reprezintă o cerință europeană, ci ține doar de reglementările naționale ale statelor membre, legiuitorul având obligația de a respecta valorile culturale, religioase și morale ale societății, iar dacă ar intra în vigoare această inițiativă legislativă, ar fi permise și recunoscute inclusiv uniunile persoanelor de același sex și s-ar crea „permisele unor vicii de neconstituționale”. În plus, atrag ei atenția, nu este oferită o soluție în ceea ce privește adopția unui copil de către partenerii de același sex. Proiectul de lege a fost depus la sfârșitul lunii martie a acestui an la Senat de către deputatul independent Oana Bîzgan.

Proiectul de lege oferă posibilitatea tuturor persoanelor să încheie un parteneriat civil, fie cu cineva de sex opus, fie cu cineva de același sex, partenerii având aceleași drepturi procedurale și statut în toate instanțele și procedurile administrative precum cuplurile căsătorite.

Documentul prevede și drepturile și obligațiile partenerilor civili în ceea ce privește copiii. De asemenea, un cetățean străin poate obține cetățenie română prin parteneriatul civil în aceleași condiții precum o persoană căsătorită cu un cetățean român.

Potrivit expunerii de motive, la nivelul Uniunii Europene, 22 de țări oferă dreptul cetățenilor de a-și oficializa relația de cuplu fără a fi obligați la căsătorie, singurele state membre care nu asigură niciun fel de protecție juridică cuplurilor ce trăiesc în uniuni consensuale sunt România, Bulgaria, Letonia, Lituania, Polonia și Slovacia.

De cutremurele din România se produc mai ales noaptea?

Cutremurul recent din noaptea de sâmbătă spre duminică (5.8 magnitudine) s-a produs în jurul orei 3,38 dimineață. Cel din 4 martie 1977, la ora 21.22. Site-ul HotNews.ro a analizat ultimele 1000 de seisme produse în România și a constatat că noaptea au loc de peste două ori mai multe cutremure decât ziua. Așa încât jurnaliștii s-au adresat Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului, pentru a căuta o explicație.

Interesant este că fenomenul nu e propriu doar României. El se petrece în aproape toată lumea, cu o distribuție diferită a seismelor.

HotNews.ro a analizat ultimele 1000 de cutremure din România, luând în calcul doar seismele de peste 3 grade Richter. Din cele 1000 de cutremure, aproape 800 au avut loc noaptea și puțin peste 200 ziua. S-a considerat ziua ca fiind intervalul orar 08-20, iar noaptea intervalul 20,00-08,00.

Pe plan mondial există teorii care încearcă să explice acest fenomen prin influența gravitațională indusă de fazele lunii, dar...

”E o pură întâmplare, să știți! ”, explică pentru HotNews.ro dl. Gheorghe Mărmureanu, cel mai titrat român în domeniul seismologiei. ”Și noi am avut un proiect de cercetare pe tema asta, cu care ne-am omorât 5 ani de zile. Dar nu am ajuns la o concluzie clară”, adaugă Mărmureanu.  ”Au fost luate fazele lunii din ultimii 800-900 de ani, s-au făct calcule, dar am ajuns la concluzia că e hazardat să legi fazele lunii de producerea cutremurelor. Nu găsisem o corelație directă evidentă între fazele lunii și cutremure. Pur și simplu nu avem o explicație. Este doar întâmplarea!”, spune Mărmureanu. În plus,  adaugă directorul onorific al Institutului pentru Fizica Pământului, noi avem zona Vrancei, care e altceva. ”E un cu totul alt sistem. Nu se potrivește cu niciun sistem tectonic ceea ce e în Turcia, Italia, Franța sau SUA”, mai spune acesta.

“Poate că e mai bine să se producă noaptea”

Faptul că e o simplă întâmplare e confirmat de actualul director general al Institutului, Constantin Ionescu. ”Nu este o regulă căreia natura se supune. Știți și Dvs că natura nu e controlabilă. Mai ales în Vrancea. Eu tind să cred că e o coincidență. Dacă ne uităm la cutremurele din 1990 încoace, mai sunt și unele care s-au produs ziua. Și poate că e mai bine să se producă noaptea. Pentru că pe timpul zilei, ai activitate economică mai intensă, cu mulțimi de oameni adunați la locurile de muncă, iar dezatrele ar putea fi chiar mai mari”, consideră Ionescu.

Oricum, faptele rămân fapte: între orele 20,00 și 08 dimineața au loc de două ori mai multe seisme decât ziua.

România a pierdut în primele șase luni încă 16.000 de locuitori

România avea, la 1 iulie, 22,178 milioane de locuitori înregistrați oficial după domiciliu, în scădere cu circa 16.000 comparativ cu începutul acestui an, în condițiile în care fenomenul de îmbătrânire demografică s-a accentuat, potrivit datelor publicate ieri de Institutul Național de Statistică (INS).

Comparativ cu 1 iulie 2017, fenomenul de îmbătrânire demografică s-a accentuat, populația vârstnică de 65 ani și peste depășind cu aproape 395.000 persoane populația tânără de 0-14 ani (3,647 milioane față de 3,252 milioane de persoane).  ”Procesul de îmbătrânire demografică s-a accentuat comparativ cu 1 iulie 2017, remarcându-se o scădere ușoară a ponderii persoanelor tinere (0-14 ani) și în același timp o creștere (de 0,3 puncte procentuale) a ponderii populației vârstnice (de 65 ani și peste)”, se arată în comunicat. Vârsta medie a populației a fost de 41,4 ani, cu 0,2 ani mai mare decât la 1 iulie 2017.

La 1 iulie 2018, cea mai mare pondere în totalul populației o deținea grupa de vârstă 40-44 ani (8,5%). În rândul persoanelor de sex masculin, ponderea acestei grupe de vârstă a fost de 8,9%, iar la cele de sex feminin de 8,1%.bPonderea grupei de 0-4 ani a fost de 4,6%, mai mică decât cea a grupei de 5-9 ani (4,9%) și a celei de 10-14 ani (5,1%), potrivit datelor INS.

În plus, la 1 iulie 2018, populația după domiciliu din mediul urban a fost de 12,507 milioane persoane, în scădere ușoară față 1 iulie 2017 (0,04%). Populația feminină la 1 iulie 2018 a fost de 11,347 milioane persoane, în scădere cu 0,1% față de aceeași dată a anului precedent.

Vremea se răcește la începutul lunii noiembrie

Vremea caldă va persista până în primele zile ale lunii noiembrie, după care valorile termice vor scădea atât la nivelul maximelor, cât și al minimelor, reiese din prognoza de specialitate, valabilă pentru intervalul 29 octombrie - 11 noiembrie, publicată ieri de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

În Moldova, în ultimele zile ale lunii octombrie, vremea va rămâne deosebit de caldă, cu medii ale temperaturilor maxime cuprinse între 22 și 24 de grade. În noiembrie se va răcori treptat, iar până în ziua de 11 valorile termice diurne vor ajunge la 12 grade. Temperaturile medii nocturne se vor situa în jurul valorii de 11 grade până spre sfârșitul primei săptămâni, apoi vor scădea și vor ajunge la aproximativ 4 grade la finalul intervalului de prognoză. Doar izolat vor fi condiții pentru ploi slabe sau burniță.

PNL ar putea depune o moțiune de cenzură după 15 noiembrie

Parlamentarilor PNL li s-a transmis ieri să nu plece din București între 14 și 21 noiembrie, existând o variantă ca atunci să fie depusă moțiunea de cenzură pe care liberalii anunțaseră că o vor depune în această sesiune parlamentară, au precizat surse politice pentru HotNews.ro. Deocamdată nu s-a luat o decizie în aceast sens.

Liderul deputaților PNL Raluca Turcan afirma joi că cei care insistă pentru depunerea unei moțiuni de cenzură acum "îi fac jocul lui Liviu Dragnea". Reacția sa, postată pe Facebook, a venit după ce fostul președinte Traian Băsescu, acum senator PMP, și fostul premier Dacian Cioloș, au cerut opoziției din parlament să depună moțiune de cenzură. Pe de altă parte, Turcan afirmă că PNL va depune moțiune de cenzură în această sesiune parlamentară, adică până sfârșitul anului.

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.