Național

Noutățile propuse de Ministerul Educației pentru anul școlar 2017-2018: Probele orale de la „bac“, date în februarie, iar lucrările, corectate de acasă de profesori

Ziarul de Vrancea
30 aug 2017 982 vizualizări

Toate lucrările examenelor naționale ar urmă să fie corectate online, acasă, de către profesori, potrivit unui proiect propus de Ministerul Educației Naționale în cadrul Comisiei de Dialog Social, conform președintelui Asociației Elevilor. Totodată, probele orale ale examenului de bacalaureat ar urma să se desfășoare în luna februarie, potrivit proiectelor ordinelor de ministru prin care se aprobă calendarul și metodologiile examenelor naționale din anul 2018.

„A fost doar una dintre propuneri, nu s-a decis încă nimic. Prin ordinul de ministru pe care l-am avut astăzi (alaltăieri, n.r.) pe masă se lasă această portiță, nu se spune nici da, nici nu, având în vedere că acolo scrie că modul de corectare se stabilește prin procedură specifică înainte de examenul de bacalaureat. Ministerul are posibilitatea să stabilească și corectare în formatul online. Dacă propunerea lansată va fi acceptată, corectarea se va face pe o platforma dedicată, securizată de cei de la STS, lansându-se ideea, cu care noi nu suntem de acord, că profesorii să între de acasă pe platforma pentru a corectă. Noi considerăm că spațiul personal de acasă nu este un mediu prielnic pentru a corectă lucrări de la examenele naționale. Încă nu știm dacă va fi sau nu așa, dar Ministerul dorește să fie așa“, a declarat pentru Hotnews președintele Asociației Elevilor, Alexandru Manda. Potrivită acestuia, Ministerul ar dori să testeze metoda de corectare la simulările de Bac, iar metodata să fie implementată la examenele din vară. Ordinul privind organizarea examenelor naționale ar urmă să prevadă desfășurarea probelor orale în luna februarie, potrivit unui proiect privind ordinul de organizare a examenelor naționale, prezentat marți în Comisia de Dialog Social.

Alte prevederi

„Ca probele orale ale examenului de Bac să se desfășoare în timpul anului am propus și noi în luna iunie, având în vedere condițiile meteo nefavorabile din timpul verii și faptul că dacă elevii ar da competențele în timpul anului școlar, elevii ar avea mai mult timp să se pregătească pentru probele scrise, cele care contează la rezultatele finale. Propunerile au fost luate în considerare, iar probele orale ar urma să fie date în luna februarie. De asemenea, având în vedere că, anul viitor, între Evaluarea Națională și Bacalaureat calendarele propuse de Minister ne oferă o săptămână tampon, am propus că Bacalaureatul să fie devansat o săptămână, în săptămâna 18-22, față de 25-29 cum a propus Ministerul. Ni s-a comunicat că s-a luat la cunoștință propunerea“, a spus președintele Asociației Elevilor. El a mai spus că discuțiile din Comisia de Dialog Social se poartă „pe baza proiectelor de acte normative, nu doar vorbe în vânt“. „Ceea ce înseamnă că acestea, de principiu, dacă așa era varianta pusă în discuție, cel mai probabil așa vor fi și semnate de ministrul Educației. Cu sau fără amendamentele propuse de noi astăzi. Asta vom vedea și noi atunci când le vom vedea pe site și în Monitorul Oficial, respectiv pe 31 august, de obicei, adică în ultima zi a anului școlar“, a subliniat acesta.

Poziția oficială a MEN

Ministerul Educației Naționale nu a oferit presei o poziție oficială, singurul răspuns, transmis pe mail, sub formă de comunicat de presă, exprimă doar numele proiectelor de act supuse discuțiilor. Potrivit Ministerului Educației, pe ordinea de zi au fost incluse drafturile ordinelor de ministru prin care se aprobă calendarul și metodologiile examenelor naționale din anul 2018 (Evaluarea Națională pentru elevii de clasa a VIII-a, Bacalaureat și Definitivat), dar și a admiterii în învățământul profesional de stat și în învățământul dual pentru anul școlar 2018-2019. De asemenea, au fost luate în discuție proiectul metodologiei-cadru privind reglementarea utilizării auxiliarelor didactice în unitățile de învățământ preuniversitar, respectiv metodologia de organizare a programului „Școală după școală“.

Un alt subiect l-a constituit proiectul de hotărâre de guvern pentru aprobarea regulamentului privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, mărimea concretă a sporurilor pentru condiții de muncă, precum și condițiile de acordare a acestora pentru personalul din sistemul de învățământ. În ceea ce privește învățământul profesional și dual, MEN a lansat în consultare publică hotărârea de guvern privind modalitatea de subvenționare de către stat a costurilor pentru elevii care frecventează învățământul profesional („Bursă profesională“) și un ordin privind aprobarea contractului de pregătire practică a elevilor din învățământul dual.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.