MOZAIC STRI NATIONALE:Scandalul ”bilelor”: Comisie de anchetă privind votul la moțiunea de cenzură?
Potrivit înregistrărilor video, doar 249 de parlamentari au votat, în condițiile în care în urne s-au numărat 251 de bile n PSD anunță astăzi propunerea de premier
USR a anunțat că discută varianta inițierii unei comisii de anchetă privind votul de săptămâna trecută de la moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, după ce în presă au apărut filmări care ar arăta că au fost introduse în urne mai puține bile decât au fost numărate. USR discută și posibilitatea de a cere acordarea voturilor la moțiunile de cenzură electronic. ”După cum s-a văzut în sală și pe înregistrările video, am verificat personal urnele înainte de vot și erau goale. De numărat, după deschidere, le-am numărat de două ori, împreună cu vicepreședintele Senatului din partea PNL, Iulia Scântei, și au fost 251. Așadar, dacă înregistrările video dovedesc că doar 249 de parlamentari au introdus bile în urne, există o suspiciune mai mult decât rezonabilă că unii dintre cei care au votat secret au introdus mai multe bile în urnele de vot”, a declarat vicepreședintele Senatului Mihai Goțiu, care a fost membru în comisia de numărare a voturilor. Potrivit unui comunicat de presă al formațiunii, reprezentanții USR discută adoptarea și implementarea unui sistem de vot electronic secret în cazul moțiunilor de cenzură (și a altor voturi prevăzute de legi și regulamente interne ca având caracter secret) exprimate în Senat, Camera Deputaților și în plenul reunit al Parlamentului, ca urmare a actualei situații.
Cele două inițiative vor fi discutate azi, în cadrul unei ședințe comune a grupurilor parlamentare USR de la Senat și Camera Deputaților.
Andronescu: PSD are majoritate să treacă Guvernul
Pe de altă parte, senatorul PSD Ecaterina Andronescu a declarat, ieri, la Digi 24, că parlamentarii care nu au participat la votul privind moțiunea de cenzură sau l-au susținut pe Sorin Grindeanu "din motive sentimentale" au anunțat că vor vota noul Guvern PSD, astfel încât există o majoritate necesară votului de încredere. Andronescu a spus că, în acest moment, există "categoric" o majoritate PSD-ALDE. "Și cei care, să spunem, au fost convinși sau au avut și motive sentimentale, că au aparținut unei organizații din care făcea parte premierul, n-au venit la vot, vin la votul Guvernului. (...) Au anunțat că vor vota Guvernul", a spus senatorul. Ea a afirmat că există în Parlament voturi "peste ceea ce este necesar ca să trecem un Guvern".
Social-democrații au avut ieri o ședință de urgență la Palatul Parlamentului. Potrivit informațiilor intrate în posesia Antenei 3, lista pentru premier s-a redus la două nume, fără ca acestea să fie făcute publice. Nominalizarea urmează să fie votată azi în Comitetul Executiv. Anterior, potrivit unor surse, Antena3 informa că pe lista scurtă pentru premier s-ar afla Florin Georgescu, Mihai Fifor, Carmen Dan, Viorica Dăncilă, dar și Olguța Vasilescu.
Traian Băsescu, președinte al unui partid ”unionist” de peste Prut
Traian Băsescu a participat ieri, la Chișinău, la primul congres al Partidului Unității Naționale (PUN). Cu această ocazie, fostul șef al statului român a fost ales președinte de onoare al partidului nou înființat. De asemenea, deputatul PMP Constantin Condreanu va fi prim-vicepreședinte al PUN. Partidul Unității Naționale a fost înregistrat săptămâna trecută la tribunal și este condus de fostul Ministru al Apărării din Moldova, Anatol Șălaru, care s-a remarcat ca fiind unul dintre cei mai mari susținători ai integrării în NATO a Moldovei. PUN își propune să devină principala forță de dreapta și să coaguleze în jurul său toate mișcările unioniste. Liderul său a declarat într-un interviu acordat presei moldovene, zilele trecute că formațiunea sa este ”un partid românesc, unionist şi promovăm integrarea în spaţiul euro-atlantic. În acelaşi timp, împărtăşim valorile creștin-democrate: morala creştină, patriotism luminat, dreptate socială, solidaritate, subsidiaritate”
Deși președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a semnat un decret de retragere a cetățeniei moldovenești a lui Traian Băsescu, cazul se judecă încă în instanțele de peste Prut, fostul președinte al României având încă dublă cetățenie.
Proiect: Sancțiuni mai aspre pentru șoferii care nu opresc la semnalele polițiștilor
Un proiect depus în Parlament prevede sancționarea mai aspră a șoferilor care nu opresc la semnalele polițiștilor rutieri, riscând să rămână fără carnet pentru o perioadă de 90 de zile. În acest moment, nerespectarea semnalelor polițiștilor se sancționează cu 4-5 puncte de amendă și ridicarea carnetului de conducere pentru 30 de zile. Proiectul prevede majorarea acestei perioade la 90 de zile, alături de sancționarea cu 9-20 de puncte de amendă. Potrivit inițiatorilor, măsura este necesară și pentru descurajarea curselor ilegale de mașini. "Vedem cum oamenii legii s-au confruntat cu foarte multe situații în care participanții la trafic au ales să nu oprească vehiculele, iar polițiștii rutieri au fost nevoiți să pornească în urmărirea lor, în unele cazuri fiind nevoie de întăriri și chiar de utilizarea focului de armă. Deseori, șoferii profită de orele târzii, de lipsa radarelor și de numărul redus de echipaje de poliție pe timpul nopții pentru a participa la curse ilegale cu mașini și motociclete modificate extensiv pentru a crește puterea și a atinge viteze foarte mari", explică inițiatorii. Proiectul a fost inițiat de grupul deputaților PMP și a fost depus la Senat, Camera Deputaților fiind forul decizional.
Lui Iohannis i-au scăzut încasările din chirii
Administrația Prezidențială a publicat, sâmbătă, declarația de avere a președintelui Klaus Iohannis din care reiese că veniturile din salarii ale șefului statului și soției au crescut, în timp ce sumele încasate din chirii au scăzut considerabil. Potrivit sursei citate, veniturile salariale ale lui Iohannis au înregistrat o creștere anul trecut, șeful statului încasând 196.155 de lei, față de 133.879 lei cât a câștigat în 2015, creștere venită o dată cu adoptarea Ordonanței Guvernului, în 2015, de majorare a salariilor demnitarilor. și Carmen Iohannis a încasat mai mulți bani din salarii, soția președintelui câștigând în total 28.122 de lei, față de 22.554 cât a obținut în 2015. În schimb, veniturile obținute din chirii au scăzut considerabil. Dacă în declarația de avere precedentă șeful statului arăta că încasează 59.960 de lei din închirieri, în ultima declarație apar venituri de doar 19.017 lei. Președintele mai deține un cont în valoare de 221.000 de lei, înregistrându-se și aici o scădere față de 2015, când avea în cont suma de 295.000 lei. Totodată, Klaus Iohannis arată că încasat din vânzarea publicațiilor 34.654 de lei.