Național

MOZAIC STRI NATIONALE:Minoritățile decid soarta majorității parlamentare

Ziarul de Vrancea
19 iun 2017 1370 vizualizări

Liderul UDMR a lăsat de înțeles că parlamentarii maghiari vor vota în favoarea moțiunii de cenzură depusă de PSD – ALDE n grupul minorităților va vota “după conștiință” n

Președintele executiv al PSD, Nicolae Bădălău, susține că peste 20 de parlamentari de la alte partide vor vota moțiunea de cenzură a PSD și ALDE împotriva premierului Sorin Grindeanu. ”Moțiunea va trece cu un scor extrem de substanțial. Așa cum v-am informat și ieri, consider că și alți parlamentari din alte partide, considerând că moțiunea e un lucru bun, vor veni și vor vota lângă noi”, a declarat Nicolae Bădălău. Întrebat câți parlamentari de la alte partide vor vota moțiunea PSD-ALDE, Bădălău a spus că ”peste 20”.

Pe de altă parte, premierul Sorin Grindeanu și secretarul general al Guvernului, Victor Ponta, s-au întâlnit, ieri dimineață, cu liderii UDMR, a declarat liderul deputaților UDMR, Attila Korodi. Întâlnirea nu pare să fi avut rezultatul scontat. Câteva ore mai târziu, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a sugerat că partidul său va fi alături de tabăra Dragnea din PSD.

„Moțiunea de cenzură este instrumentul majorității și a parlamentarilor din orice grup de a controla, de a da jos guvernul. Eu cred că un principiu trebuie să fie clar pentru toată lumea: cei care au fost votați și dețin majoritatea trebuie să aibă și posibilitatea și dreptul de a schimba miniștrii, inclusiv premierul dacă doresc”, a spus Kelemen Hunor. La remarca presei care i-a spus că din această afirmație se poate înțelege că UDMR va susține moțiunea de cenzură, el a spus că „este posibil și această variantă dacă ne gândim la principiu”. „Oricum noi avem o colaborare parlamentară, o colaborare de jumate de an și noi săptămâna ne întâlnim, liderii se întâlnesc săptămânal și la Senat și la Cameră și noi ne întâlnim dacă nu săptămânal, atunci de două ori pe lună cu domnul Dragnea, cu domnul Tăriceanu și discutăm toate aspectele din politică”, a completat Kelemen Hunor. El a precizat  formațiunea sa nu a luat o decizie.

Liderul grupului minorităților din Camera Deputaților, Varujan Pambuccian, a declarat ieri că deputații grupului au decis să voteze fiecare cum crede de cuviință la moțiunea de cenzură.  ”Niciunul dintre noi, însă, nici eu, nu va ști cum votează celălalt coleg al lui, ca în felul acesta grupul să treacă protejat printr-o încercare la care n-a avut absolut niciun fel de contribuție”, a declarat Varujan Pambuccian. El a mai spus că a fost sunat și de Liviu Dragnea și de Victor Ponta, dar a refuzat să se întâlnească cu vreunul din ei.

Grupul minorităților din Parlamentul României numără 17 membri.

Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu va fi dezbătută și votată în plenul reunit al Parlamentului, mâine, de la ora 11.00.

Moțiunea este semnată de 222 parlamentari de la PSD și ALDE și ca să treacă, este nevoie ca 233 de parlamentari să voteze în favoarea acesteia.

Liberalii vor fi prezenți la moțiune, dar nu vor vota

Parlamentarii PNL vor fi prezenți la plenul reunit de miercuri în care se va dezbate moțiunea de cenzură, dar nu vor vota, a anunțat liderul PNL Ludovic Orban, ieri, după ședința Biroului Executiv al partidului. "Somăm partidul de guvernământ să pună capăt acestei crize care a fost provocată de ei, din interese obscure și cu obiective pe care noi nu le putem înțelege. Suntem azi în situația în care un impostor ocupă abuziv Palatul Victoria, iar în Parlament nu știm dacă mai există o majoritate care să fie conformă cu voința exprimată de cetățeni. Perpetuarea crizei politice poate să aibă grave consecințe pentru România, ca atare am decis să nu ne amestecăm ca partid politic în această răfuială între două clanuri din interiorul PSD, pentru că noi suntem și împotriva clanului Dragnea, și împotriva clanului Ponta-Grindeanu”, a declarat președintele PNL, Ludovic Orban. El a spus că are încredere că toți parlamentarii PNL vor respecta poziționarea partidului. "PNL este în opoziție, nu voi mai îngădui nicio negociere pe sub masă, nicio negociere de culise și niciun blat cu partidul de guvernământ (...) Cred că nimeni din C.A.P-ul vechililor roșii nu își imaginează că poate să negocieze cu mine, mai ales pe tema răfuielii dintre ei”, a mai precizat Orban

Iohannis i-a explicat Angelei Merkel ce s-a întâmplat

Președintele Klaus Iohannis, aflat în vizită oficială la Berlin, a discutat, ieri, cu cancelarul Angela Merkel și despre criza politică de la București. În conferința de presă comună, cei doi au fost întrebați despre criza politică, cancelarul german spunând că nu se pronunță asupra problemelor interne.

La rândul său, președintele Iohannis a spus că subiectul a fost abordat în discuțiile cu Merkel. ”În ce privește criza politică de acasă, în mod natural doamna cancelar nu dorește să exprime o opinie, dar am avut o scurtă discuție pe această temă și cred că am reușit să transmit mesajul că avem o criză în interiorul coaliției de guvernare, dar că România este o țară stabilă, solidă, cu o economie funcțională, și că am solicitat celor implicați în divergențe să găsească soluții urgente, ceea ce fără îndoială că se va și întâmpla”, a afirmat Klaus Iohannis. Întrebat de un jurnalist german dacă actuala criză internă va afecta politica externă a României, șeful statului a replicat: ”Nu are absolut niciun efect, avem o criză politică interă, pe care am definit-o ca fiind interpartinică. Politica europeană și politica externă a României nu sunt influențate sub nicio formp de această criză”. ”Este vorba de domenii în care eu am o implicare foarte puternică și interesul meu este să limitez lucrurile, iar toți politicienii importanți din România sunt de aceeași părere cu mine. În mod interesant, în România suntem de aceeași parere cu privire la importanța politicii externe”, a declarat, de asemenea, președintele Iohannis

Parchetul General anchetează “vorbele” șefei DNA

DNA a sesizat parchetul de pe lângă instanța supremă după apariția în presă a unor înregistrări cu Laura Kovesi, convorbiri considerate a fi contrafăcute n

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat, ieri dimineață, că a sesizat Inspecția Judiciară, în urma înregistrărilor cu șefa DNA, Laura Codruța Kovesi. De asemenea, Inspecția Judiciară a anunțat că s-a autosesizat în acest caz. ”În limitele competențelor pe care le are, Inspecția Judiciară va face verificările de rigoare, iar dacă va constata că anumite verificări îi depășesc competențele, sigur vor fi antrenate și alte autorități cum ar fi, de exemplu, în vederea efectuării unei expertize tehnice. Vom vedea primele rezultate venite de la Inspecția Judiciară”, a spus Tudorel Toader.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Inspecției Judiciare, Alexandru Bogdan, a declarat că instituția s-a sesizat din oficiu, în urma apariției înregistrărilor de la postul Romania TV, făcându-se verificări prealabile ”pentru stabilirea existenței unei eventuale abateri disciplinare”.

România TV a prezentat, duminică seară, mai multe înregistrări cu procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi. În una dintre ele, Kovesi i-ar spune procurorului Jean Uncheșelu că își dorește să "ajungă mai repede" la "domnul premier” care a semnat "contractele cu casele". "Uncheșelu (procurorul Jean-Nicolae Uncheșelu, care l-a trimis în judecată pe Victor Ponta în dosarul Turceni-Rovinarii- n.r.), știți ce îmi doresc? Să decapați instituțional în dosarul ăla cu casele și să ajungem la domnul premier care a semnat contractele alea. (...) și-am avut o discuție la Cheile Grădiștei și tot nu am auzit ce s-a întâmplat. Poate așa, că suntem toți, ne lămurim ce s-a întâmplat", ar spune procurorul șef al DNA. În alte înregistrări, Kovesi le reproșează procurorilor că nu își fac treaba, că "de cinci săptămâni nimeni nu a învinuit pe nimeni în DNA", iar cine s-a speriat sau nu are chef de muncă să plece.

“Aoleu, mânca-ți-aș gura”

Înregistrările cu șefa DNA nu sunt autentice, ci conțin ”o serie de fragmente realizate prin juxtapunere, menite a altera conținutul real al afirmațiilor” făcute de Kovesi în diverse împrejurări, cum ar fi ședințe publice ori ședințe de lucru cu procurorii secțiilor operative, arată DNA. Instituția a precizat ieri că a sesizat procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Inspecția Judiciară. DNA susține că între fragmentele care se aud pe înregistrări au fost intercalate o serie de sintagme care nu aparțin procurorului șef al DNA, dar și anumite expresii licențioase pe care nu le-a folosit și nu le folosește.

DNA exemplifică prin fragmente "vădit nereale": "Uncheșelu, știți ce-mi doresc: să "decapați" instituțional în dosarul ăla cu casele și să ajungem la domnul premier care a semnat contractele alea", "Dar altceva mă îngrijorează, că la ăștia cu dosarele vechi, fiecare știți ce aveți. Mă îngrijorează de ce nu-i înhățăm!”, "Eu după decizia Curții Constituționale mi-aș fi dorit să ieșim cu un dosar cu un ministru, că mă gândesc că totuși presăm. Sau, mă rog... ceva dosare importante”, "Iar colegii au dovedit că s-au depus documente în procesul legislativ și Curtea a venit și... aoleu, mânca-ți-aș gura... Pățesc că de la Constanța...”.

DNA spune că, în consecință, a sesizat Parchetul General pentru a aprecia asupra necesității sesizării din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de inducere a în eroare a organelor judiciare. "Sesizarea a fost întemeiată pe faptul că înregistrările care conțin un amestec de fragmente reale cu sintagme obținute prin colaționare riscă să conducă la acreditarea unei idei false și anume că procurorul șef al DNA ar da ordine ca procurorii să investigheze anumite persoane sau să direcționeze ancheta într-un anumit sens", menționează sursa citată.

De asemenea, procurorii DNA s-au sesizat din oficiu pentru infracțiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații care nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații. "Sesizarea a fost întemeiată pe faptul că la ședințele cu procurorii din secțiile operative se discută aspecte ce țin de managementul intern al acestei unități de parchet, împrejurări care nu sunt destinate publicității", motivează DNA.

Potrivit DNA, o parte a acestor înregistrări par a fi făcute în contextul organizării a două ședințe de analiză, ambele la data de 30 martie 2017, la care au participat, în mod separat, procurorii din cadrul a două secții operative din cadrul Structurii Centrale: Secția de combatere a corupției și Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție. Conform celor două procese verbale întocmite, în cadrul acelor ședințe, la care alături de Kövesi au participat și cei doi adjuncți ai DNA, s-a discutat despre "operativitatea soluționării cauzelor, ritmicitatea în administrarea probelor, respectarea cu strictețe a normelor de procedură penală”.

Parchetul General a anunțat, aseară, că a deschis dosar penal în urma sesizării DNA.

Aproape un milion de români consumă droguri

Centrul Internațional Antidrog și pentru Drepturile Omului (CIADO) estimează că, în România, sunt aproape 900.000 de consumatori ocazionali de droguri, cu vârste între 14 și 64 de ani. Directorul CIADO  România, Gigel Lazăr, a precizat că o statistică exactă este imposibil de realizat având în vedere că există destule persoane care își procură diverse substanțe de pe internet. "La 14-64 de ani sunt 900.000 de consumatori ocazionali de droguri; pe cifrele de la INS cu acel consum de 6,1%, sunt 900.000 de persoane. Le putem aprecia ca și consumatori ocazionali de droguri, că unul a consumat o dată de două, de trei ori. La segmentul de 16 ani, la elevi este acel procent de 10%, iar la studenți de 21%. Nici comisia nu riscă să dea cifre la nivel european, din motivul acesta, e foarte greu pe prevalență, fiind o afacere ascunsă să o și calculezi", a spus Gigel Lazăr.  El a precizat că drogul cel mai consumat este marijuana. "În primul rând marijuana, apoi extasy, amfetamine, metamfetamine, în general. Cocaina mai puțin că e mai scumpă decât aurul", a mai spus Lazăr.

Percheziții de amploare pentru destructurarea unei rețele de hoți de buzunare

Polițiștii și procurorii au făcut, ieri, zeci de percheziții în România, dar și în Paris, pentru destructurarea unei rețele specializate în trafic de minori, peste 120 de persoane fiind implicate în dosar. Suspecții sunt bănuiți că trimiteau la cerșit și furat copii cu vârste cuprinse între 10 și 13 ani, chiar propriii copii în unele cazuri, peste șaptezeci de minori urmând a fi audiați.

Perchezițiile s-au desfășurat în municipiile Iași, Roman și în județul Prahova. Probatoriile au evidențiat faptul că pe raza municipiilor Iași și Roman s-a constituit o grupare infracțională specializată în comiterea infracțiunii de trafic de minori. ”Membrii grupării sunt bănuiți că și-ar fi exploatat propriii copii minori, cu vârste cuprinse între 10 și 13 ani, determinându-i să comită furturi din buzunare, din genți sau din incinta unor societăți comerciale, bunurile fiind însușite de membrii grupării. Minorilor li s-ar fi impus să fure constant, susținând în acest mod stilul de viață al părinților”, precizează Poliția Română. Potrivit polițiștilor, minorii ar fi fost explotați atât pe raza municipiului Iași, cât și în Paris. Aceștia ar fi fost determinați și îndrumați să comită furturi din buzunare în mijloacele de transport în comun, stațiile mijloacelor de transport în comun și în incinta marilor complexe comerciale. Bunurile sustrase, constând în portofele, telefoane, bani sau alte bunuri de valoare erau predate părinților care le valorificau. ”Adulții organizau în detaliu activitatea infracțională a copiilor, stabilind programul de lucru, modul de acțiune, locurile unde se ascundeau bunurile furate pentru a fi ulterior recuperate. De asemenea, minorilor li se impuneau sume zilnice pe care ar fi trebuit să le aducă acasă în funcție de zona unde erau trimiși să fure”, mai spun polițiștii. După ce erau instruiți pe raza municipiului Iași minorii erau duși în Paris, în mai multe tabere, de unde ulterior erau îndrumați de propriii părinți în activitatea infracțională.

Temperaturi de peste 30 de grade, în următoarele săptămâni

Temperaturile aerului vor crește în următoarele două săptămâni, potrivit prognozei Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), aferentă perioadei 19 iunie - 2 iulie 2017, dată publicității ieri.

Pentru zona Moldovei, se anunță o vreme ce va intra într-un proces de încălzire, astfel încât pe 20 și 21 iunie media regională a maximelor se va situa în jurul valorii de 29 de grade. În 22 iunie se va produce o ușoară răcorire, dar în zilele de week-end vremea va deveni călduroasă, cu medii ale temperaturilor maxime de 30 — 32 de grade. În prima parte a celei de-a doua săptămâni nu se vor înregistra variații semnificative ale regimului termic diurn, iar ulterior media maximelor va coborî spre 26 — 27 de grade. Pe parcursul celor două săptămâni, media temperaturilor minime va fi de 13 — 15 grade, chiar mai ridicată în intervalul 24 — 28 iunie, spre 16 — 17 grade. Probabilitatea pentru averse, descărcări electrice și cantități de apă mai însemnate va fi mai ridicată în intervalele 21 — 22 iunie și 28 iunie — 2 iulie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.