Național

MOZAIC STRI NATIONALE:Magistrații și juriștii susțin un prag redus pentru abuzul în serviciu

Ziarul de Vrancea
3 iul 2017 967 vizualizări

Pragul trebuie considerat atins și prin cumul a mai multe infracțiuni mai mici, consieră unii magistrați

Reprezentanții sistemului judiciar, ai asociațiilor profesionale ale magistraților și ai mediului academic și profesiilor juridice liberale prezenți la cea de-a doua dezbatere organizată de Ministerul Justiției privind modificarea dispozițiilor din Codul penal referitoare la abuzul în serviciu au susținut că este necesară impunerea unui prag valoric privind această infracțiune, însă trebuie pus un prag redus pentru a nu încuraja încălcarea legii. Ei au mai spus că trebuie stabilită și gravitatea faptei, dar și că noua reglementare trebuie să precizeze că pragul a fost atins inclusiv prin cumul de infracțiuni. „Nu putem ignora deciziile Curții Constituționale. Infracțiunea de abuz în serviciu nu este singura din Codul Penal, iar alte infracțiuni nu sunt supuse pragului. Dar instituirea unui prag valoric ar aduce o predictibilitate. Anumite state pedepsesc abuzul în serviciu, altele nu, dar cele care o fac nu au prag. Eu cred că acest prag ar trebui stabilit pornind de la o sumă minimă, care să nu încurajeze încalcarea legii. Exista situații când răspunderea penală poate fi înlăturată dacă prejudiciul este sub o anumită sumă sau este reparat. Semantica acestei infracțiuni trebuie avută în vedere, să spunem ce înseamnă grav”, a declarat reprezentantul Asociației Forumului Judecătorilor din România, Ciprian Coadă. El a subliniat că este necesară stabilirea pragului, dar trebuie instituit un prag redus pentru a nu constitui un prilej pentru încălcarea legii.

Infracțiuni speciale pentru achizițiile publice

Judecătorul a adăugat că impunerea unui prag mai consistent ar crea inclusiv discriminări între cetățeni, punct de vedere susținut și de procurorul DNA Marius Bulancea, care a spus că valoarea care ar trebui avută în vederea este salariul minim pe economie, întrucât o valoarea mai mare ar crea o discriminare nejustificată între funcționarii publici și demnitari. „Cred că este evident ce vrea CCR și CCR vrea introdus un prag. O lege care nu va impune un prag ar putea fi declarată neconstituțională. (...) Dacă ar fi necesar un asemenea prag - noi vedem zi de zi infracțiuni de abuz în serviciu și s-ar putea să fim organul care se întâlnește cel mai des cu astfel de infracțiuni -, cred că trebuie făcută o analiză de la ce prag magistrații cred că infracțiunea este prea puțin gravă. Cred că o asemenea analiză ne-ar da valoarea de referință”, a spus procurorul.

Paul Cosac, consilierul șefului DIICOT, consideră că noua reglementare trebuie să precizeze că pragul a fost considerat atins și prin cumul a mai multe infracțiuni mai mici. „Decizia CCR impune un prag în acest moment. Reglementarea trebuie să vizeze și intensitatea vătămării intereselor prevăzute de textul de lege. Considerăm că noua reglementare ar trebui să precizeze că acesta a fost considerat atins prin mai multe infracțiuni. Dacă prin mai multe infracțiuni s-a atins pragul, trebuie considerat atins prin cumulul lor”, a spus consilierul.

Bogdan Gabor, președintele Asociațiilor Procurorilor din România (APR) a spus că ar trebui instituite niște infracțiuni în clauze speciale în ceea ce privește achizițiile publice. „Din nevoia de respectare a celor două decizii ar trebui instituite infracțiuni speciale la nivelul achizițiilor publice, pentru că se pot încalca proiecte și aduse prejudicii imense. În Codul Penal ar trebuie să fie trecute infracțiuni specifice”, a subliniat acesta.

Și alți reprezentanți ai instituțiilor de judecată și ai asociațiilor au spus că trebuie stabilit pragul, însă trebuie stabilită și gravitatea faptei pentru care inculpatul este condamnat sau amendat penal.

La finalul dezbaterii, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a spus că nu oferă pe loc o concluzie, dar este convins că în final se va ajunge la o înțelege comună.

PNL a sesizat CCR privind neconstituționalitatea legii de celebrare a Centenarului Marii Uniri

Senatorul PNL Iuliana Laura Scântei a anunțat că partidul din care face parte a sesizat Curtea Constituțională a României privind organizarea manifestărilor dedicate celebrării centenarului Marii Uniri. "PNL a formulat o sesizare la CCR privind neconstituționalitatea legii de celebrare a Centenarului Marii Uniri și a Războiului pentru reîntregirea neamului, întrucât coaliția PSD — ALDE nu a dorit să includă acțiuni concrete în an de Centenar, care să privească nu doar Iașul, regiunea Moldovei, ci și întreaga țară. Secundar au inclus prevederi neconstituționale. Au refuzat să mențină prevederea prin care se acorda titlul de 'Oraș al Marii Uniri' orașelor Iași, București și Alba Iulia. Au dorit să evite prevederile constituționale și prerogativele prezidențiale, în virtutea poziției curente a președintelui Klaus Iohannis, ignorând un act fundamental, și posibilitatea și distincția pe care o pot avea cele trei orașe prin decret prezidențial, indiferent cine este președintele în funcție", a spus Iuliana Scântei.

Liberala, care este și vicepreședinte al Senatului României, a adăugat că a sesizat CCR cu privire și la alte aspecte de neconstituționalitate incluse în această lege. "Principalul inițiator al legii neconstituționale, cel care și-a dorit practic să personalizeze într-un stil demagogic această lege, este actualul ministru al Culturii, Lucian Romașcanu care, în calitate de președinte al Comisiei de Cultură și Media din Senat, a făcut tot posibilul pentru a minimaliza din punct de vedere guvernamental și parlamentar tot ceea ce este legat de Centenarul Marii Uniri, tot ceea ce este legat de Iași, și este rezultatul muncii sale politice de a îngropa practic evenimentele Centenarului", a afirmat Scântei. Totodată, ea a criticat faptul că, deși ne aflăm în luna iulie, Guvernul României nu are un program concret de acțiuni, "nu de machete, medalii, festivități și băi de mulțime, prezentări în drumuri publice". "La aceasta se rezumă până acum calendarul acțiunilor publice pentru Centenar. O sută de ani de existență a României trebuiau marcați în primul rând prin niște proiecte concrete care să dureze măcar 100 de ani, precum Spitalul Regional de Urgență, prima sapă sau primii 500 de metri din autostrada care să lege Transilvania de Moldova sau Nord-Sud, dar care să lege ceva de care românii să își amintească și să citească în cărți de istorie așa cum noi acum sărbătorim ceva ce acum regăsim în cuprinsul cărților de istorie", a mai spus senatorul PNL.

Un pamfletar, numit consilier de stat în Guvernul Tudose

Felix Rache, realizatorul pastilei ”Deziluzia optică” de la Antena 3, a fost numit consilier de stat la cabinetul premierului Mihai Tudose, anunță Pagina de media. Conform sursei citate, pamfletarul Felix Rache a fost numit consilier pe probleme de comunicare și pe proiectul Centenarului Marii Uniri din 1918. Ultima emisiune prezentată de Felix Rache la Antena 3 a fost vineri, 30 iunie. În ultimii 20 de ani, Felix Rache a lucrat ”Jurnalul Național” (redactor-șef adjunct), ”Evenimentul Zilei”, ”Academia Cațavencu”, Realitatea TV și Antena 3.

Temperaturi de până la 32 de grade în următoarele două săptămâni

Vremea se va încălzi treptat în următoarele zile, iar media temperaturilor maxime va avea valori între 22 și 32 grade, ușor mai scăzute la munte, în majoritatea regiunilor țării, conform prognozei Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), aferentă perioadei 3-16 iulie, dată ieri publicității.

În Moldova, în intervalul 3 — 11 iulie, vremea se va încălzi treptat, de la o medie a valorilor termice diurne de 23 de grade în prima zi, până la 29-30 de grade în ultima zi. Între 12 și 16 iulie media temperaturilor maxime se va situa în jurul valorii de 29 de grade. Tendința temperaturilor minime va fi de scădere până în dimineața de 5 iulie, când media lor va fi de 12 grade, apoi de creștere, astfel că în intervalul 11 — 16 iulie media pe întreaga regiune va ajunge la 15-16 grade. Vor fi averse aproape în fiecare zi, în intervalul 6 — 16 iulie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.