Național

MOZAIC STRI NATIONALE: Cine este noul președinte al PNL

Ziarul de Vrancea
18 iun 2017 1788 vizualizări

Liberal de la începutul anilor ’90, Ludovic Orban a fost unul dintre puținii lideri PNL care s-au împotrivit proiectului USL

Ludovic Orban a fost ales președinte al PNL sâmbătă, în cadrul congresului partidului desfășurat la Romexpo. Potrivit anunțului oficial, Orban a obținut 3.518 voturi, în vreme ce contracandidatul său, Cristian Bușoi, a primit abia 952 de voturi., în timp ce 34 de voturi au fost declarate nule. Rezultatul votului a fost primit cu aplauze și urale de delegații PNL prezenți la congres.

Ludovic Orban a devenit, astfel, al optulea președinte post-decembrist al Partidului Național Liberal. El este membru PNL de mai bine de 25 de ani și a deținut o serie de funcții atât alese, cât și numite din partea partidului. În mai 2016, la numai o săptămână după ce partidul l-a desemnat pentru a treia oară candidat la Primăria Bucureștiului, Orban a fost pus sub acuzare de DNA, fiind acuzat că, în calitate de candidat la Primăria Capitalei, și-ar fi folosit funcția politică și ar fi cerut 50.000 de euro de la omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu ca să își susțină campania electorală din vara anului trecut. El a fost achitat în ianuarie 2017, de către instanța supremă, decizia nefiind definitivă.

Radierea delictului de opinie

Ludovic Orban, în vârstă de 54 de ani, este membru PNL din 1992 și are o experiență de 15 ani în administrația locală, fiind, pe rând, consilier local la sectoarele 1 și 3, dar și viceprimar al Capitalei. În perioada 2000 - 2010, a fost președintele PNL București. În 2007, el a fost numit ministru al Transporturilor în Guvernul Tăriceanu, după eliminarea PDL de la guvernare.

La congresul PNL din 2009, Ludovic Orban a candidat în echipa lui Crin Antonescu, cel care a reușit să-l detroneze pe Călin Popescu Tăriceanu de la șefia PNL, și a fost ales prim-vicepreședinte al partidului. După numai un an însă, a pierdut funția în urma disputelor cu liderul partidului.

Ludovic Orban s-a remarcat ca un fervent critic al conducerilor PNL, atât în perioada în care partidul era condus de Călin Popescu Tăriceanu, cât și atunci când la președinția formațiunii s-a aflat Crin Antonescu. Orban s-a pronunțat public și a votat împotriva înființării USL în 2011, spunând că amestecarea stângii cu dreapta nu este sănătoasă pentru democrație.

În 2007, când era ministru al Transporturilor, a fost implicat într-un controversat accident rutier în urma căruia i-a fost suspendat permisul de conducere pentru că s-a prezentat la poliție la mai mult de 24 de ore de la producerea acestuia. 

Moțiunea depusă de Ludovic Orban, în baza căreia a intrat în competiția internă pentru președinția PNL, este intitulată ”Partidul Național Liberal, Forța Dreptei” și are ca obiective câștigarea alegerilor prezidențiale, a alegerilor locale și parlamentare, precum și formarea Guvernului de către PNL. Documentul prevede și că unul dintre obiectivele principale ale viitoarei conduceri va fi desăvârșirea fuziunii între PDL și vechiul PNL, care, pentru a deveni realitate, trebuie să facă ”să dispară etichetarea și discriminarea” între membrii partidului. Ludovic Orban își propune instituirea ”unei reale democrații” în partid prin ”radierea” delictului de opinie, respectarea ”cu strictețe” a instituției votului secret și eliminarea ”interimatelor prelungi” numite de către conducerea centrală.

Loteria fiscală : Bonurile în valoare de 59 lei emise pe 30 mai, câștigătoare

Bonurile în valoare de 59 lei emise pe 30 mai au ieșit câștigătoare la extragerea lunară a loteriei fiscale, astfel încât toate persoanele care dețin astfel de bonuri își pot revendica premiul printr-o cerere depusă la ANAF în următoarele 30 de zile, fondul total de un milion de lei fiind împărțit la maxim 100 de premianți.

Rezultatele extragerii vor fi postate pe site-ul Ministerului Finanțelor, al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) și al companiei Loteria Română pentru o perioadă de minimum 30 de zile. Cererile pentru revendicarea premiilor pot fi depuse de azi la sediile ANAF. Persoanele care merg la Fisc pentru revendicarea premiilor trebuie să depună în original bonul fiscal câștigător, alături de copia actului de identitate și de o cerere. Un bon fiscal este considerat câștigător doar dacă îndeplinește cumulativ condițiile prevăzute de lege, având înscrise elementele obligatorii care arată că a fost emis cu un aparat de marcat fiscalizat.

Tudorel Toader: Încă nu a intrat nimeni în arhiva SIPA

Ministrul demisionar de Justiției, Tudorel Toader, a precizat ieri că "încă nu a intrat nimeni în arhiva SIPA", deoarece comisia nu a fost constituită.

"Comisia pentru arhiva SIPA nu a fost constituită, prin urmare încă nu a intrat nimeni în arhivă! Voi solicita CSM să se consulte cu asociațiile profesionale, apoi să detașeze un judecător sau procuror care, timp de trei ani, să facă parte din comisia pentru arhiva SIPA!", a scris Tudorel Toader pe pagina de Facebook. Reacția vine după ce președintele UNJR, judecătoarea Dana Gîrbovan, a adresat o întrebare privind arhiva SIPA, arătând că atâta timp HG 410/2017 este în vigoare, va exista mereu suspiciunea că decidenții politici ar putea să o folosească în interese proprii. ''Ce se întâmplă în aceste zile pe scena politică confirmă, o dată în plus, justețea motivelor pentru care UNJR și AMR s-au împotrivit MODULUI în care ministrul Justiției Tudorel Toader a inițiat și elaborat hotărârea de guvern, asumată de Guvernul Grindeanu, prin care arhiva SIPA va fi inventariată din nou. (...) HG 410/2017 prevede că acea comisie de inventariere va fi compusă din 5 membri: doi de la Secretariatul General al Guvernului, doi de la Ministerul Justiției și unul de la ANP. Toate aceste persoane care vor reinventaria arhiva SIPA sunt, așadar, numite politic și sub autoritate politică. Conducerea Secretariatului General al Guvernului tocmai a fost schimbată, fapt ce se va reflecta implicit și asupra comisiei de inventariere. Este legitim, așadar, să întrebăm noua conducere a SGG cine din cadrul acestei instituții, după publicarea HG 410/2017, a intrat în arhiva SIPA și pe cine noua conducere va delega să intre mai departe în arhivă. (...) Cât timp HG 410/2017 este în vigoare va exista mereu suspiciunea că decidenții politici vor să folosească arhiva SIPA în interese proprii'', a afirmat, sâmbătă, Dana Gîrbova

Preotul Constantin Necula: Statul român va da drumul la parteneriatele civile

 USR a decis să susțină inițiativa

Preotul Constantin Necula, fondator al Coaliției pentru Familie, spune că statul român va da drumul parteneriatelor civile, chiar dacă va avea loc referendumul pentru revizuirea Constituției, în sensul definirii familiei ca și uniunea dintre bărbat și femeie, nu dintre "soți". "E clar că vom pierde meciul cu statul român. Statul român va face, ca de obicei, jocul teribil de diplomatic cu interesul național. și ei ne vor zice, facem referendumul, semnăm pentru referendum, dar dăm drumul la parteneriatele civile, un fel de trebuie să le dăm și lor ceva. și o să spun că în spiritul democratic este ok, în spiritul moral, mă abțin", a declarat preotul Constantin Necula, în timpul unei dezbateri despre familie, inițiată de Uniunea Salvați România Sibiu. Constantin Necula răspunde criticilor și afirmă că nu este fanatic, nici homofob, dar pentru el, ca și preot creștin ortodox, familia nu este negociabilă.

Purtătorul de cuvânt al USR, Dan Barna, a anunțat, sâmbătă seara, că liderii Uniunii, convocați în Comitetul Politic Național, au decis, după dezbateri „foarte consistente și contondente”, să susțină parteneriatul civil, precum și libertatea de opinie a membrilor față de inițiativa de modificare a Constituției pe tema familiei. În ceea ce privește situația lui Nicușor Dan, Dan Barna a spus că acesta a afirmat că „decizia unei eventuale reveniri în partid o va lua după rezultatele referendumului intern programat în prima parte a lunii august pentru a se avea în vedere poziția membrilor partidului”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.