Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE:Vaccinare, fără vaccinuri: Zeci de mii de beneficiari, reprogramați

Ziarul de Vrancea
26 ian 2021 923 vizualizări

Persoanele care desfășoară activități esențiale și care ar fi trebuit să primească prima doză de vaccin anti-COVID din 28 ianuarie vor fi reprogramate n practic, cei programați în perioada 28 ianuarie - 11 februarie se transferă10 zile mai târziu, potrivit autorităților n cei care urmează să primească rapelul nu vor fi afectați, promite Valeriu Gheorghiță

Persoanele care desfășoară activități esențiale și care ar fi trebuit să primească prima doză de vaccin anti-COVID din 28 ianuarie vor fi reprogramate, urmând să fie imunizate începând cu data de 8 februarie.a anunțat ieri, coordonatorul campaniei de vaccinare la nivel național, medicul Valeriu Gheorghiță. “Începând cu data de 28 ianuarie se reprogramează cu 10 zile toate persoanele care deservesc activități esențiale pentru doza 1, ceea ce reprezintă 35.304 persoane, vor fi reprogramate în ordinea programării din 28 ianuarie. Practic persoanele programate în intervalul 28 ianuarie - 11 februarie se translatează cu zece zile mai târziu, începând cu data de 8 februarie în ordinea programării inițiale. Se menține același ritm de vaccinare cu doza 1 pentru restul persoanelor programate ceea ce înseamnă 176.861 de persoane. La acest deficit de doze noi avem calculat un procent de 10% doze suplimentare tocmai pentru a asigura acest procent de persoane care nu sunt programate și fiind reprezentate de excepții menționate”, a declarat marți, Valeriu Gheorghiță. El a precizat că va fi asigurată doza de rapel pentru persoanele deja vaccinate. “Se asigură doza de rapel pentru persoanele care au fost deja vaccinate până în acest moment și reprezintă un număr total de 441.149 de persoane care își efectuează rapelul din data de 27 ianuarie până în perioada lunii februarie. Perioada dificilă pentru noi este până pe 15 februarie. Este un moment pe care dorim să îl depășim împreună, să îl depășim prin solidaritatea și cred că la acest moment mai mult ca niciodată este nevoie să avem răbdare”, a explicat Gheorghiță.

El a mai afirmat că programarea va fi decalată automat și persoanele vor fi anunțate de această modificare.

Ce se întâmplă cu profesorii

Valeriu Gheorghiță a mai anunțat că vaccinarea cadrelor didactice depinde de momentul în care noi tranșe de vaccin vor ajunge în România. Medicul a precizat că mai puțin de 10.000 de cadre didactice și personal din domeniul învățământului s-au vaccinat până în prezent. “Vaccinarea personalului din învățământ, în momentul acesta depinde de momentul în care celelalte tipuri de vaccinuri, așa cum s-a menționat, de la Astra Zeneca, vor ajunge în România după ce se obține autorizarea de punere pe piață și în momentul acela vom putea deschide noi centre de vaccinare în care să se poată programa inclusiv personalul din învățământ. Dar deschiderea școlilor nu este condiționată de vaccinare, este o decizie interministerială care depinde de situația epidemiologică”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Acesta a precizat că în momentul în care autoritățile vor primi calendarul de livrare din partea companiilor Moderna și Astra Zeneca vor putea anunța și data la care vor fi deschise centrele de vaccinare. “Până pe 14 aprilie, 72% dintre locurile ocupate pentru vaccinare sunt pentru persoanele cu vârstă peste 65 de ani și persoanele cu boli cronice. Numărul de doze disponibile ne limitează capacitatea pe care o avem de programare și respectiv de vaccinare. Nu putem să deschidem mai multe sloturi pentru programare neavând certitudinea datelor la care vin aceste vaccinuri”, a adăugat Gheorghiță.

Eficacitatea vaccinurilor este păstrată și pentru tulpina din Marea Britanie

Valeriu Gheorghiță mai afirmă că datele existente la acest moment arată că vaccinurile anti-COVID-19 imunizează inclusiv în ceea ce privește tulpina virusului care a apărut în Marea Britanie și care a fost confirmată la mai mulți pacienți și în România. “Ca atare, a fost un motiv pentru care noi ne-am dorit accelerarea campaniei de vaccinare și creșterea numărului de persoane vaccinate zilnic, tocmai pentru a asigura protejarea unui număr cât mai mare de persoane într-un interval cât mai scurt de timp”, a explicat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

Ce trebuie să facă o persoană infectată după prima doză de vaccin

Valeriu Gheorghiță a precizat ieri că studiile arată că o persoană infectată după ce a fost imunizată prima oară trebuie să aștepte vindecarea și la circa o lună poate face rapelul sau poate relua schema de vaccinare complet.

“Chiar astăzi am emis o instrucțiune în acest sens. Dacă o persoană este depistată, dacă este diagnosticată cu infecție SARS-CoV-2 după efectuarea primei doze, evident că se așteaptă vindecarea bolii și la un interval de circa o lună de zile se poate efectua rapelul sau se reia schema complet, dacă perioada dintre prima doză și doza de rapel depășește intervalul de 6 săptămâni, de 42 de zile”, a afirmat Gheorghiță. El a explicat că Centrul pentru Controlul Bolilor din SUA “nu recomandă reluarea schemei complete, doar doza de rapel”. “În momentul de față, comisia științifică din România pledează pentru reluarea schemei complete, repet, dacă intervalul dintre prima doză și următoarea depășește cele 6 săptămâni. La acest moment, lucrurile sunt în dezbatere, am cerut un punct de vedere oficial și de la compania Pfizer, având în vedere că datele de eficacitate la acest moment sunt disponibile pentru administrarea celor 2 doze. Împreună cu compania Pfizer și împreună cu comisia științifică vom lua decizia potrivită, dar, da, se recomandă cel puțin doza de rapel la aceste persoane”, a mai declarat medicul.

A fost arestat șoferul care și-a dus victima în pat și a ținut-o până a murit

Un bărbat din județul Suceava a fost arestat pentru 30 de zile, după ce și-a lovit unchiul cu mașina, iar apoi l-a transportat acasă și, deși victima se afla în stare gravă, nu a i-a acordat îngrijiri medicale, abandonând-o. Bărbatul rănit a murit două zile mai târziu.

Potrivit procurorilor, pe data de 5 ianuarie, în jurul orei 19.30, un bărbat conducea o autoutilitară, iar la un moment dat a lovit un bărbat care se deplasa pe marginea drumului. Șoferul a luat persoana rănită în autovehicul, iar în acel moment și-a dat seama că bărbatul rănit este unchiul său și l-a dus acasă. “Deși victima prezenta leziuni grave care nu-i permiteau deplasarea, având membrele inferioare fracturate, și cunoștea că aceasta locuiește singură, a lăsat-o fără supraveghere, fără a-i acorda minime îngrijiri medicale. Urmare a acțiunii inculpatului și a imposibilității de a se interveni pentru salvarea vieții victimei, aceasta a decedat la data de 7 ianuarie”, a transmis, ieri, Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava.

Bărbatul a fost arestat preventiv pe data de 26 ianuarie pentru comiterea infracțiunii de omor.

Deschiderea unui cont pe o rețea de socializare folosind numele altei persoane este infracțiune

Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că este infracțiune fapta unei persoane de a deschide și utiliza un cont pe o rețea de socializare pe numele unei alte persoane, unde sunt postate fără acordul acesteia informații, fotografii și imagini video.

Instanța supremă a fost sesizată de Curtea de Apel Brașov, într-un dosar în care un bărbat a fost condamnat în primă instanță la 3 ani și 8 luni închisoare pentru șantaj, fals informatic și violarea vieții private, după ce a deschis un cont fals pe o rețea de socializare și pe un site pentru adulți, unde a postat fotografii și filmulețe compromițătoare cu aceasta. Potrivit actului de acuzare, în decembrie 2018, bărbatul respectiv și-a amenințat fosta iubită că, dacă nu va relua relația cu el, va da publicității pe internet mai multe fotografii care o înfățișau dezbrăcată și filmulețe în care cei doi apăreau întreținând relații sexuale. Ulterior, bărbatul a creat pe un site de adulți un profil cu numele femeii, unde a postat fotografii cu ea dezbrăcată și un filmuleț în care fosta iubită întreține relații sexuale cu el, precum și un profil fals pe Facebook cu numele persoanei vătămate, de pe care a trimis altei persoane fotografii cu femeia dezbrăcată.

Curtea de Apel Brașov a motivat sesizarea prin faptul că în dosare asemănătoare privind săvârșirea infracțiunii de fals informatic prin creare de conturi false pe rețelele de socializare instanțele au dat decizii contrare, de la condamnare la achitare sau schimbarea încadrării juridice.

Instanța supremă a decis în acest caz că este infracțiune fapta unei persoane de a deschide și utiliza un cont pe o rețea de socializare pe numele unei alte persoane, fără acordul acesteia.

DNA cere cel puțin 12 ani de închisoare pentru Elena Udrea în dosarul finanțării campaniei electorale

Procurorul DNA a cerut ieri, la Curtea de Apel București (CAB), o pedeapsă de 12 ani de închisoare plus spor pentru Elena Udrea în dosarul penal privind finanțarea campaniei electorale din 2009, în care fosta ministră PDL este acuzată de spălare de bani și instigare la luare de mită.

În cazul Ioanei Băsescu, fiica fostului președinte, reprezentantul parchetului anticorupție a cerut o pedeapsă orientată spre maximul prevăzut de lege în cazul delapidare, ceea ce înseamnă 15 ani.

În același dosar, pentru Dan Andronic, procurorul DNA a cerut o pedeapsă cu închisoarea cu executare.

Infectată cu COVID 19 pe 7 ianuarie, Elena Udrea a ieșit din carantină și a participat azi la ultimul termen din procesul de corupție legat de finanțarea campaniei electorale din 2009.

Udrea a aflat de infectare chiar înaintea ultimului termen din proces, care inițial ar fi trebuit să aibă loc pe 8 ianuarie.

În mai 2017, procurorii DNA i-au trimis în judecată la instanța supremă pe fostul ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului Elena Udrea, pe care o acuză de instigare la luare de mită și spălare a banilor, pe fostul secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului Gheorghe Nastasia, pe fostul președinte al Consiliului Județean Tulcea Victor Tarhon, pentru luare de mită, pe Ioana Băsescu, fiica cea mare a fostului președinte Traian Băsescu, pentru instigare la delapidare și instigare la spălarea banilor și pe Ioan Silviu Wagner, director general al unei societăți comerciale cu capital majoritar de stat, pentru delapidare.

De asemenea, DNA a dispus trimiterea în judecată a jurnalistului Dan Andronic pentru mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului.

Ponta nu mai vrea fuziune cu Tăriceanu

Biroul Executiv (BEx) al PRO România s-a reunit ieri pentru a discuta raportul Grupului de lucru privind fuziunea cu ALDE, partid condus de Călin Popescu Tăriceanu. Conform concluziilor prezentate în urma discuțiilor cu reprezentanții ALDE, BEx a decis convocarea online a Congresului PRO România, pentru întreruperea demersurilor de fuziune a celor două formațiuni politice, pe data de 27 februarie, ora 15.00. „Acceptând și respectând diferențele doctrinare și de viziune, PRO România și ALDE se vor concentra să reprezinte cât mai fidel interesul electoratului propriu. Cele două partide își vor continua eforturile și lupta pentru apărarea celor loviți deopotrivă de criză și de actuala guvernare”, arată un comunicat de presă al PRO România, partid fondat de Victor Ponta.

Orban: PNL va avea 23 de prefecți, USR-PLUS va avea 14 prefecți

Ludovic Orban a anunțat că PNL va avea 23 de prefecți și 47 de subprefecți, USR-PLUS va avea 14 prefecți și 28 de subprefecți, iar UDMR va avea 5 prefecți și 10 subprefecți. Liderul liberalilor a adăugat că va fi un BPN al partidului în această săptămână, după ce va fi încheiată evaluarea candidaților pentru diferite funcții, iar premierul Florin Cîțu va veni cu o propunere pentru poziția de secretar general al Guvernului. „Am început discuțiile. Într-o săptămână, două cred că vom finaliza și negocierile legate de prefecți și subprefecți, astel încât să fie așezarea la guvernare finalizată. Obiectivul nostru e săptămâna aceasta să finalizăm evaluarea candidaților noștri pentru secretari de stat, președinți de agenții, vicepreședinți de agenți, autorități, oficii. Nu e simplu. De exemplu pentru Agenția Națională de Resurse Minerale avem mai multe candidaturi, normal că ne dorim să alegem cel mai bun candidat pe care să îl propunem colegilor noștri”, a afirmat ieri Ludovic Orban.

Arad: Un fost profesor a fost găsit în locuința sa împușcat în cap

Un fost profesor a fost găsit împușcat în cap, ieri, în locuința sa din municipiul Arad, iar primele cercetări ale polițiștilor indică faptul că este vorba de o sinucidere, fiind folosită o armă de vânătoare. Cadavrul a fost descoperit de apropiați ai bărbatului, care era pensionar și avea 66 de ani.

Comisarul-șef Adrian Șimon, adjunct al șefului Inspectoratului de Poliție Județean Arad, a declarat că bărbatul era vânător autorizat și deținea legal arma de vânătoare găsită lângă cadavru. “Din primele cercetări rezultă că a fost o sinucidere”, a spus Șimon.

Surse din rândul anchetatorilor, care au discutat deja cu apropiați ai fostului profesor, au declarat că pensionarul era în depresie în ultima perioadă, pentru că în luna septembrie i-a decedat soția.

CCR: Banii acordați profesorilor, în contextul pandemiei, un favor nejustificat

Curtea Constituțională motivează, cu privire la măsurile de stimulare acordate personalului din învățământ în contextul situației epidemiologice, că acestea constituie un avantaj sau favoare nejustificată acordată unei persoane sau categorii de persoane, iar această deosebire de tratament trebuie să se bazeze pe un criteriu obiectiv și rațional.

„Situațiile în care se află anumite categorii de persoane trebuie însă să difere în esență pentru a se justifica deosebirea de tratament juridic, iar această deosebire de tratament trebuie să se bazeze pe un criteriu obiectiv și rațional”, arată judecătorii Curții, în motivarea deciziei de admitere a sesizării Guvernului asupra proiectul de lege al PSD care prevede acordarea lunară a unor stimulente de risc pentru cadrele didactice, în valoare de 2.000 lei, pe perioada stării de urgență și a stării de alertă, adoptat de Parlament.

CCR a constatat că legea criticată nu este de natură să evidențieze vreo deosebire fundamentală de situație juridică între cadrele didactice și alte categorii de personal plătit din fonduri publice, care să susțină tratamentul diferit instituit de legiuitor.

Dosar penal pentru o informare meteo superficială

Parchetul General a anunțat, ieri, trimiterea în judecată a unui bărbat și a unei asociații în cazul avalanșei din Munții Retezat, din aprilie 2017, în care au murit alpiniștii Dor Geta Popescu și Erik Gulacsi. Asociația și reprezentantul acesteia sunt acuzați că, prin informarea superficială asupra condițiilor meteo, alegerea unui echipament inadecvat, neutilizarea unui ghid montan calificat și călăuzirea pe un traseu montan nerecomandat în condiții de iarnă au favorizat surprinderea grupului de către o avalanșă, ceea ce a dus la decesul celor doi alpiniști.

În 22 aprilie 2017, o avalanșă produsă în Munții Retezat a surprins șapte persoane, cinci dintre acestea fiind rănite. În avalanșă, Dor Geta Popescu și Erik Gulacsi, doi adolescenți alpiniști renumiți, având la activ numeroase recorduri mondiale și europene, și-au pierdut viața.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.