Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE:Un profesor acuzat de multiple agresiuni sexuale a continuat să predea la liceul condus de fratele său, candidat PSD

Ziarul de Vrancea
10 dec 2024 1165 vizualizări

Cel puțin cinci eleve minore, de gimnaziu, au fost agresate sexual și hărțuite de Mihail Cornescu (55 de ani), profesorul lor de matematică, arată mărturiile și probele obținute de site-ul independent de investigații Snoop. Deși i s-a deschis dosar penal, acesta a continuat să predea la Liceul Tehnologic din Turceni. Școala e condusă de fratele său, fost candidat PSD la primărie și fost inspector școlar. „Îl auzeam și începeam să tremur”, a povestit una dintre victimele lui minore. 

Mihail Cornescu, profesor de matematică la gimnaziu, în cadrul Liceului Tehnologic din Turceni, Gorj, a abuzat sexual și a hărțuit cel puțin cinci eleve la meditații și la școala unde predă, scrie site-ul de investigație Snoop.ro. Cazurile au avut loc în perioada 2019-2022.  9.177 de dosare cu minori victime ale infracțiunilor sexuale aveau parchetele din țară de soluționat în 2023, conform datelor Parchetului General, furnizate pentru Snoop. Doar 824 de cazuri au fost trimise în judecată. 

Fratele profesorului acuzat este directorul general

Bianca, una dintre minorele care au discutat cu jurnaliștii Snoop, a făcut plângere penală în 2022, când era elevă în clasa a VII-a. Alte două fete au dat la rândul lor declarații la poliție despre abuzurile aceluiași profesor, Mihail Cornescu.  Ancheta penală a durat peste de doi ani, iar procurorul a închis dosarul în decembrie 2024. „Probele referitoare la vinovăție nu sunt sigure și complete”, se arată în ordonanța de clasare. 

Cazul nu este singular. Majoritatea dosarelor cu minori agresați sexual se clasează.  Potrivit legii, Mihail Cornescu nu avea voie să mai predea în toamna acestui an, în urma unei ordonanțe de urgență adoptate de Guvern. 

„Dacă un cadru didactic e cercetat pentru infracțiuni incompatibile cu funcția didactică, pe perioada desfășurării cercetării penale nu va desfășura activități didactice cu elevii”, a spus, pentru Snoop, Ligia Deca, ministrul Educației. 

Ministra a precizat și că va trimite Corpul de control pentru verificări la Liceul Tehnologic Turceni.  Fratele profesorului acuzat, Doru Cornescu, este directorul general al liceului, fost candidat PSD la primăria Turceni, fost consilier local și inspector școlar. Iar soția lui Mihail Cornescu este directoare adjunctă a liceului. 

„Nu puteam să deschid un asemenea subiect în sala de clasă”

Contactat în repetate rânduri de reporterul Snoop, care a mers la liceul din Turceni, Mihail Cornescu nu a răspuns la mesaje și la apeluri.  La întrebările publicației a răspuns, între alții, o profesoară din școală: 

„Nu puteam să deschid un asemenea subiect în sala de clasă. (…) Ce face domnul Mihail Cornescu în viața lui privată nu mă privește”, a subliniat aceasta. 

„În ore, pur și simplu îl auzeam (pe hol, n.r.) și începeam să tremur, pentru că atunci când mă pipăia, era în spatele meu, nu îl vedeam. Auzindu-i vocea, îmi aminteam lucrurile alea”, a spus Bianca, una dintre elevele agresate, pentru Snoop. 

Școala nu a ajutat-o cu nimic pe Bianca. A trebuit să se mute în alt oraș pentru a scăpa de profesorul Cornescu.

Partidele pro-europene ar putea susține un candidat unic la prezidenţiale

Partidele pro-europene - PSD, PNL, USR, UDMR şi Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale - au anunţat, marţi seara, la finalul primei runde de consultări politice, angajamentul pentru un program de guvernare comun şi susţinerea unui posibil candidat comun pentru alegerile prezidenţiale. "Astăzi, formaţiunile pro-europene PSD, PNL, USR, UDMR şi Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale anunţă angajamentul ferm pentru formarea unei majorităţi pro-europene în Parlamentul României, a unui guvern pro-european şi susţinerea unui posibil candidat comun pro-european la alegerile prezidenţiale", se precizează într-un comunicat de presă transmis de formaţiunile participante la consultări. Conform sursei citate, în cadrul primei întâlniri organizate în urma semnării Rezoluţiei comune de săptămâna trecută au fost discutate câteva priorităţi esenţiale: începerea dialogului pentru formarea rapidă a unui guvern pro-european şi creşterea ritmului actual de investiţii şi a reformelor din PNRR. "În zilele următoare, cele patru partide şi reprezentanţii minorităţilor naţionale vor lucra la un program comun de guvernare, bazat pe dezvoltare şi reforme şi care va avea în vedere priorităţile cetăţenilor României. Astfel, părţile au agreat să constituie o Comisie comună pentru realizarea programului de guvernare şi grupuri de lucru pe domenii de activitate. Am convenit că este necesar un plan concret de eficientizare şi de reducere a cheltuielilor publice şi a birocraţiei în administraţia publică. (...) Momentul actual este unul decisiv pentru România. Este nevoie de o schimbare profundă, iar partidele pro-europene îşi asumă această responsabilitate. Partidele pro-europene se angajează să crească încrederea în instituţii şi în clasa politică, prin bună guvernare, transparenţă în cheltuirea banului public şi respect faţă de cetăţean", se precizează în comunicatul de presă. 

Custodele Coroanei: Niciodată România nu s-a bucurat de un nivel mai ridicat de securitate

România nu s-a bucurat, niciodată în istoria sa modernă, de un nivel mai ridicat de securitate şi de condiţii mai bune pentru prosperitate economică decât cel din prezent, în calitate de membru cu drepturi depline în UE şi NATO, a declarat, marţi, Custodele Coroanei, Margareta. Custodele Coroanei române, Margareta, a găzduit un eveniment dedicat Corpului Diplomatic, la Palatul Regal. "Oricine susţine că ne-am putea descurca cumva mai bine devenind aşa-numitul 'copil dificil' al NATO sau UE pur şi simplu nu înţelege cum funcţionează aceste organizaţii. Iar orice politician care sugerează că România ar putea prospera cumva în afara acestor instituţii nu face decât să ne condamne naţiunea la sărăcie şi servitute", a spus aceasta. Ea a subliniat că rolul Coroanei Române nu este acela de a se pronunţa asupra chestiunilor politice. "Însă, misiunea Coroanei a fost întotdeauna de a proteja şi de a promova interesele noastre naţionale", a subliniat sursa amintită mai sus. Custodele Coroanei, Margareta, s-a referit la recentul proces electoral. "În ultimii ani, alegerile din multe ţări au fost dominate de dispute aprinse privind respectarea procedurilor, îndoieli cu privire la veridicitatea rezultatelor şi schimbări semnificative de opinie în rândul electoratului, care s-a îndepărtat de partidele politice consacrate, precum şi de un val global de voturi împotriva administraţiilor în exerciţiu. Din acest punct de vedere, România nu reprezintă o excepţie, chiar dimpotrivă, reflectă o situaţie des întâlnită în rândul democraţiilor contemporane", a punctat ea.

BBC: Amestecul în alegeri atribuit Rusiei a exploatat nemulţumiri reale în România

Românii sunt încă uimiţi de anularea în ultima clipă a alegerilor lor prezidenţiale, după acuzaţii de amestec „masiv” şi „agresiv” al Moscovei pentru a distorsiona votul în care un candidat de extremă dreapta a fost propulsat de TikTok aproape de victorie, scrie, de la Bucureşti, corespondenta BBC pentru Europa de Est într-o analiză în care ajunge la concluzia că presupusele strategii folosite au exploatat nemulţumiri reale ale românilor. Rusia neagă orice amestec în alegeri. Dar săptămâna trecută, într-o mişcare extrem de neobişnuită, agenţiile de informaţii de la Bucureşti au declasificat documente care detaliază o operaţiune majoră de influenţă folosind aplicaţia de social media TikTok. Decizia a venit după o victorie şoc în primul tur a lui Călin Georgescu, o figură de la extremitatea politicii româneşti. Curtea Constituţională a oprit alegerile pe motive de securitate naţională, iar întregul proces va fi reluat anul viitor, rezumă BBC. Dar în timp ce TikTok a amplificat în mod clar mesajele naţionaliste, religioase şi adesea bizare ale lui Georgescu, românii înşişi au fost cei cărora le-a plăcut ceea ce a spus, adaugă corespondentul BBC. „României i-a trecut glonţul pe la ureche”, spune Mircea Geoană, fost adjunct al secretarului general al NATO. „Dacă Moscova poate face acest lucru în România, care este profund antirusească, înseamnă că o poate face oriunde”, avertizează fostul oficial al NATO. „Ruşii sunt extrem de sofisticaţi. Dar este extrem de greşit să credem că toate acestea au fost doar din cauza Rusiei”, atrage atenţia Geoană. „Există un întreg cocktail de nemulţumiri în societatea noastră”, adaugă el. În ceea ce ar fi trebuit să fie ziua alegerilor, Georgescu a apărut în faţa unei secţii de votare închise pentru a denunţa anularea votului drept „un abuz şi o crimă”. Flancat de gărzi de corp, el a fost întâmpinat de o mână de fani şi de scandări de genul „Georgescu preşedinte”. Un bărbat în halat alb şi barbă lungă flutura un steag uriaş. Un altul ţinea o icoană mare de argint deasupra capului lui Georgescu, notează BBC. „Oamenii de aici nu sunt mulţumiţi de actualul regim. Ei nu au făcut absolut nimic timp de 35 de ani. Doar câteva borduri noi, atâta tot”, se plânge Adriana, pensionară, în timp ce omul pe care şi-l dorea preşedinte dispărea din peisaj în mijlocul unei aglomeraţiei de camere şi jurnalişti.

Cum justifică Arhiepiscopia Tomisului declarațiile de simpatie ale lui ÎPS Teodosie față de criminalul Putin

Arhiepiscopia Tomisului afirmă că articolul din ziarul francez Le Figaro, în care este citat IPS Arhiepiscopul Teodosie, urma să apară după alegeri, deci în afara campaniei electorale, aprecierile ierarhului tomitan la adresa unor persoane despre care a fost întrebat făcând referinţă la recunoaşterea firească a unor "calităţi" cu care cineva poate fi înzestrat. "Jurnaliştii respectivi au cules materialul pentru un articol care urma să apară după alegeri, deci în afara campaniei electorale; Aprecierile IPS Sale la adresa persoanelor despre care a fost întrebat în cadrul interviului sunt expresia recunoaşterii fireşti a unor calităţi cu care cineva poate fi înzestrat (credinţă, respect faţă de valorile creştine, principialitate, pacifism etc.), putând astfel fi numit, potrivit unei vorbe din popor, 'om al lui Dumnezeu'", se arată în precizarea Arhiepiscopiei Tomisului, postată pe grupul de WhatsApp al Patriarhiei Române. Patriarhia Română a anunţat marţi că Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, va fi cercetat pentru încălcarea repetată a hotărârilor Sfântului Sinod privind campaniile electorale şi precizează că se delimitează ferm de afirmaţiile făcute de înaltul ierarh într-un interviu oferit cotidianului "Le Figaro" cu privire la candidatul independent Călin Georgescu şi la preşedintele rus Vladimir Putin. "Patriarhia Română se delimitează ferm de afirmaţiile făcute de Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în cadrul interviului oferit publicaţiei "Le Figaro" cu privire la domnul Călin Georgescu şi la preşedintele rus Vladimir Putin. În proxima şedinţă de lucru a Sfântului Sinod cazul Înaltpreasfinţitului Părinte Teodosie va fi cercetat pentru încălcarea repetată a hotărârilor Sfântului Sinod privind campaniile electorale", a precizat, marţi, Biroul de Presă al Patriarhiei Române, într-un comunicat de presă referitor la afirmaţiile politice controversate ale ÎPS Teodosie.

Ce au căutat românii pe Google în 2024

Cele mai populare căutări ale românilor pe Google în 2024 au fost anunţate recent. Oamenii au fost interesaţi de candidatul surpriză din alegerile prezidenţiale Călin Georgescu, de cel mai recent model iPhone, de ciocolata Dubai, „Dune 2” sau definiţia „Non-binar”. Evenimentele sportive care i-au interesat pe români au fost: Campionatul European de Fotbal, acolo unde echipa României a ajuns până în optimile de finală ale competiţiei, Jocurile Olimpice, unde sportivii românii au obţinut rezultate foarte bune. De asemenea, candidatul surpriză din alegerile prezidenţiale Călin Georgescu, cel mai recent model iPhone sau informaţiile despre personalităţi precum Florin Piersic, Nicu Covaci sau Alain Delon au interesat publicul. Formaţia Coldplay, care a susţinut două concerte anul acesta la Bucureşti, nu lipsite de controverse, şi desertul la modă Ciocolata Dubai au fost subiecte des căutate pe Google.  Cele mai populare filme, „Dune2” şi „Inside Out 2” au atras atenţia iar românii au fost interesaţi şi de târgurile de Crăciun din ţară şi din străinătate.

Fostul mercenar Horaţiu Potra, apropiat al lui Călin Georgescu, plasat sub control judiciar

Fostul mercenar Horaţiu Potra, în prezent politician şi apropiat al candidatului Călin Georgescu, a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, propunerea procurorilor de arestare preventivă a acestuia fiind respinsă de instanţă. Decizia nu este definitivă. Printre alte restricţii impuse de controlul judiciar, Potra are interdicţia de a depăşi limita teritorială a judeţului Sibiu fără încuviinţarea prealabilă a organului judiciar; nu are voie să deţină, să folosească şi să poarte arme şi este obligat „să comunice lunar informaţii relevante despre mijloacele sale de existenţă”.  Horaţiu Potra nu are voie să părăsească judeţul Sibiu, pe perioada controlului judiciar, conform deciziei Judecătoriei Ploieşti. De asemenea, el nu are voie să folosească sau să poarte arme şi trebuie să „comunice informaţii relevante despre mijloacele sale de existenţă”.

Pod rutier peste râul Tisa, între Ucraina și România

Guvernul Ucrainei a apobat marţi acordul cu România pentru construirea unui pod rutier peste râul Tisa, conform anunţului făcut de şeful Executivului de la Kiev Denîs Şmîhal. El a afimat că podul rutier peste râul Tisa va deveni un nou hub logistic la punctul de trecere Bila Ţerkva – Sighetu Marmaţiei. ”Podul va extinde oportunităţile noastre de export şi va accelera circulaţia persoanelor şi mărfurilor peste graniţă. Aceasa face parte dintr-un program mai amplu de modernizare a logisticii pe direcţia Vestică”, a explicat premierul ucrainean. Guvernul român a aprobat în mai 2023 un memorandum care vizează încheierea unui Acord între Guvernul României şi Cabinetul de Miniştri al Ucrainei privind deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei de stat româno-ucrainene Sighetu Marmaţiei şi Bila Ţerkva, noul punct de trecere a frontierei de stat româno-ucrainene Sighetu Marmaţiei (România) - Bila Terkva (Ucraina) urmând a fi realizat prin construirea, la Sighetu Marmaţiei, a unui pod de beton armat peste râul Tisa.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.