Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE:Totul despre "bac"-ul de anul viitor

Ziarul de Vrancea
30 aug 2018 592 vizualizări

BAC 2019: examenele scrise încep pe 1 iulie, prevede calendarul în discuție la Ministerul Educației n elevii cer dotarea sălilor de examen cu aer condiționat n

Calendarul examenului de Bacalaureat 2019 este în discuție, în acest moment, la Ministerul Educației. Potrivit surselor HotNews.ro, varianta aflată în dezbatere în Comisia de dialog social este următoarea: examenul scris de Limba și literatura română - pe 1 iulie 2019, Matematică și Istorie - pe 3 iulie 2019, iar proba la alegere pe 4 iulie 2019. Parte dintre elevi și studenți critică, însă, planificarea examenelor scrise în cea mai călduroasă lună din an. "Este inuman să dai BAC-ul în iulie", a declarat pentru HotNews.ro fostul președinte al Elevilor din Constanța, care cere Ministerului Educației ca, împreună cu autoritățile locale, să doteze sălile de examen cu aparate de aer condiționat. 

Calendarul examenului de Bacalaureat 2019 a intrat în discuțiile finale, la Ministerul Educației, iar mâine este ultima zi în care poate fi aprobat. HotNews.ro a intrat în posesia variantei în discuție în aceste momente, cu următoarea structură:

Constantin-Alexandru Manda, fost președinte al Asociației Elevilor din Constanța, a declarat că nu este de acord cu decalarea probelor scrise de la Bacalaureat până în luna iulie. "Această dată presupune pentru elevi un disconfort din punct de vedere termic. Este inuman să dai BAC-ul în iulie, vă spun din perspectiva cuiva care a dat recent Bacalaureatul", a afirmat Manda. "În primul rând, eu reclam disconfortul termic pe care un elev de clasa a XII-a îl are, dacă susține examenul în iulie. Dacă Ministerul Educației are de gând să planifice examenele așa, atunci să le dăm elevilor și ceva complementar, pentru a asigura în sălile de examen condițiile prielnice. Împreună cu autoritățile locale, Ministerul Educației să doteze sălile de examen, în mod obligatoriu, cu aparate de aer condiționat", a declarat pentru HotNews.ro fostul președinte al Asociației Elevilor din Constanța. 

Atenție mare la SMS-urile de la Fisc: ar putea fi o escrocherie!

n persoane necunoscute trimit SMS-uri în numele ANAF: Fiscul precizează că s-ar putea ascunde o fraudă

​​Fiscul atrage atenția contribuabililor cu privire la persoane necunoscute care transmit în numele ANAF SMS-uri aparent inofensive, dar care ar putea ascunde o fraudă, se arată într-un comunicat de presă al instituției. "În ultimele 24 de ore, persoane necunoscute au transmis în numele ANAF SMS-uri aparent inofensive, dar care ar putea ascunde o fraudă. Atragem atenția că ANAF nu transmite aceste mesaje, iar contribuabilii, pentru a evita o eventuală pierdere de bani,  ar trebui să nu transmită vreun reply sau să acceseze linkuri indicate în mesajele text", se arată în document.

Cu privire la situația expusă, ANAF va sesiza organele competente. Agenția Națională de Administrare Fiscală precizează că nu transmite SMS-uri contribuabililor pentru a-i informa cu privire la situația fiscală personală. ANAF transmite SMS-uri doar de la nr. 1300 și numai la solicitarea contribuabilului, dar în care nu sunt transmise informații personale, sume de plată sau alte informații confidențiale.

Comisie de anchetă: cum s-a gestionat pesta porcină?

n PNL și PMP au depus la Biroul permanent al Camerei Deputaților solicitarea pentru înființarea Comisiei parlamentare de anchetă privind gestionarea pestei porcine africane

Deputații PNL și PMP au inițiat ieri demersurile pentru înființarea Comisiei parlamentare de anchetă în cazul gestionării pestei porcine africane, informează președintele PNL, Ludovic Orban. Acesta acuză Guvernul de incompetență și spune că ministrul Agriculturii, Petre Daea, și ceilalți responsabili trebuie să dea explicații cu privire la situație. Potrivit unui comunicat de presă transmis de liderul PNL Ludovic Orban, au fost înregistrate la Biroul Permanent al Camerei Deputaților solicitarea și proiectul de hotărâre privind înființarea unei Comisii parlamentare de anchetă a Camerei Deputaților privind verificarea modului prin care autoritățile statului român au pus în aplicare prevederile Programului național de supraveghere, prevenire și control al pestei porcine africane. “Scopul comisiei este acela de a determina cauzele care au condus la apariția focarelor de pestă porcină africană în România, la extinderea extrem de rapidă a acestei molime, erorile autorităților în gestionarea unei situații de criză cu impact economic major asupra tuturor categoriilor de populație, precum și afacerile colaterale care au speculat această tragedie. În vreme ce în alte țări în care pesta porcină africată și-a făcut apariția cu 2 ani de zile înainte de România, acestea au reușit să țină sub control focarele (Polonia – 99 focare, Ucraina – 64, Lituania – 45), în țara noastră în doar două luni de zile s-a ajuns la 732 de focare”, mai spune Orban în același comunicat. El susține că răspunderea pentru situația creată de pesta porcină africană este a Guvernului, acuzând “cinismul și ticăloșia actualei puteri”. “Răspunderea exclusivă pentru această situație gravă este a Guvernului, care a scăpat din mână situația și a neglijat avertismentele timpurii, iar acum există pericolul ca Uniunea Europeană să introducă în zonă de restricție întreaga țară, cu ample repercusiuni economice. În plus, este abominabil cinismul și ticăloșia actualei puteri care a furnizat informații privilegiate apropiaților săi politici, iar aceștia au speculat acest dezastru pentru a obține profit”, a mai transmis liderul PNL. El explică faptul că, în cadrul comisiei de anchetă, ministrul Agriculturii, Petre Daea, alături de ceilalți responsabilii din domeniu, vor trebui să dea explicații în privința “incompetenței și indolenței de care au dat dovadă în această perioadă, fapt care a generat un dezastru zootehnic”.

Președintele Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Geronimo Răducu Brănescu, a anunțat miercuri că s-au înregistrat 781 de focare de pestă porcină, în zece județe, peste 120.000 de porci fiind deja sacrificați.

Vin dozele de vaccin antigripal

n MS: Un milion de doze de vaccin gripal vor fi distribuite în țară, începând din 15 septembrie, pentru a fi folosite în campania gratuită de imunizare

Un milion de doze de vaccin gripal vor fi distribuite direcțiilor de sănătate publică din țară, începând din 15 septembrie, anunță Ministerul Sănătății (MS). Acestea vor ajunge apoi la cabinetele medicilor de familie, pentru imunizarea persoanelor din categoriile cu risc ridicate de îmbolnăvire, între care personalul medical, cei cu vârsta peste 65 de ani, cei cu boli cronice, copii și bătrâni instituționalizați, femei gravide. Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de Ministerul Sănătății, un milion de doze de vaccin gripal vor fi utilizate, în acest an, pentru imunizarea populației din categoriile de risc, în cadrul campaniei gratuite de vaccinare antigripală. În baza unui acord-cadru, Ministerul Sănătății a semnat contractul subsecvent pentru achiziționarea dozelor de vaccin gripal și a stabilit calendarul de livrare în teritoriu. Valoarea cu TVA a contractului este de 11.205.200 de lei. Conform contractului încheiat cu câștigătorul licitației, livrarea se face de către furnizor la direcțiile de sănătate publică, începând din 15 septembrie."Am luat toate măsurile astfel încât anul acesta să nu mai avem întârzieri în asigurarea vaccinului gripal. Achiziția se realizează în baza unui acord-cadru încheiat pe o perioadă de 2 ani și astfel reușim să asigurăm aprovizionarea la timp și să demarăm campania de vaccinare în beneficiul celor care au nevoie de acest tip de prevenție", a declarat ministrul Sănătății, Sorina Pintea, citat în comunicat. Potrivit MS, campania de vaccinare gratuită vizează reducerea la maximum a îmbolnăvirilor prin gripa de sezon. Ea se va derula la cabinetele medicilor de familie și în unități sanitare cu paturi, iar beneficiarii sunt persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire: personalul medical, persoane cu vârsta peste 65 de ani - una dintre categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii și cardiovasculare, boli metabolice, copii și bătrâni instituționalizați, gravide, conform recomandărilor OMS și ECDC. Odată cu venirea toamnei, specialiștii recomandă populației să respecte cu strictețe regulile de igienă personală pentru evitarea îmbolnăvirii: spălarea cu apă și săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse.

Toader: Giuliani este și el un om până la urmă

Tudorel Toader, spus că refuză să comenteze scandalul provocat în România de Rudolf Giuliani, ministrul Justiției mărginindu-se să declare că  acesta ”este și el om, până la urmă.Întrebat cum comentează situația creată de declarațiile lui Giuliani, Toader a răspuns: "Eu nu sunt comentator. Sunt atâția care cred că le știu pe toate și își dau cu părerea cu privire la toate. Giuliani este și el un om până la urmă, din Statele Unite", a afirmat Toader, potrivit Agerpres.

Giuliani a fost plătit de o firmă globală de consultanță pentru a trimite președintelui României scrisoarea ce contrazice poziția oficială a guvernului SUA, scrie Politico.eu. Giuliani a declarat că scrisoarea ”s-a bazat pe un raport pe care l-am consultat”, realizat de fostul director FBI Louis Freeh, care conduce o firmă globală de consultanță, numită Freeh Group International Solutions. ”Ei îmi plătesc onorariul”, a spus Giuliani despre Freeh Group.

Nesimțire? Pictorial incendiar cu Elena Udrea însărcinată în 8 luni

Fostul editor al revistei care l-a publicat se dezice de o astfel de decizie editorială

"O fetiță se pregătește să devină marea iubire a femeii care a vrut să conducă România și care acum este refugiată, trăindu-și viața departe de țară, în Costa Rica. Revista VIVA a reușit performanța de a obține cele mai vânate fotografii ale momentului, fotografii care dezleagă, în sfârșit, puternicul mister creionat în jurul întrebării: este sau nu Elena Udrea însărcinată?". Cu acest text de introducere revista Viva publică un pictorial cu Elena Udrea gravidă în 8 luni.

"Elena Udrea, însărcinată acum în luna a șaptea și viitoare mamă, la 44 de ani, a acceptat să le ofere cititorilor VIVA! imagini exclusive care risipesc misterul gravidității sale, dar și informații în premieră despre povestea de dragoste ce i-a schimbat radical toate percepțiile. Au trecut mai bine de șase luni din momentul în care i-am trimis primul mesaj Elenei Udrea. Era o zi geroasă de sâmbătă când a anunțat că este însărcinată și iată că, acum, la jumătate de an distanță, a venit momentul în care toate controversele și misterele sunt clarificate. Le lămurește chiar Elena Udrea, aflată în Costa Rica, țara în care a ales să trăiască, momentan, insistă ea, și să-și nască fetița.", mai scrie revista Viva, în materialul de promovare a ediției de vineri, 31 august.

Pictorialul a provocat reacții diverse în mediul virtual, și nu numai. Iată ce spune fostul editor șef: "Acum am plecat si cu sufletul de la Viva. Acum 3 ani am plecat fizic, dar cumva mintea si sufletul mi-au ramas acolo... Si la toate revistele pe care le-am coordonat. De azi s-a inregistrat un alt standard si aceasta nu este revista pe care eu si echipa mea am facut-o atitia ani. Am refuzat subiectul Elena Udrea de atitea ori, dar uite ca acum s-a publicat", spune Cristina Stănciulescu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.