MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE:Timișorean, arestat Procurorul General: Ne îngrozim când aflăm că se ia mită așa cum ai respira
68 la sută dintre români percep corupția ca fiind unul dintre domeniile care le afectează viața de zi cu zi n între timp, parlamentarii PSD propun reglementări în favoarea celor anchetați sau condamnați pentru corupție
Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat ieri că se poate observa "succesiunea exasperantă" a actelor de corupție, anchetatorii îngrozindu-se că se ia mită "așa cum ai respira". "Și noi ne îngrozim când aflăm că într-un dosar sau altul cu milioanele sau cu zecile de milioane s-a luat mită așa cum ai respira. Dar cum se ia mită? Nu oricum, ci într-o manieră sistematică, ceea ce ne spune ceva", a afirmat Lazăr, citat de Agerpres. Prezent la o dezbatere cu tema "Corupția în sistemul public de sănătate”, el a spus că este un studiu foarte relevant și interesant nu doar pentru procurori, ci și pentru societate. "În esență, ar trebui să vedem portretul robot al indivizilor care comit astfel de fapte și ar trebui să vedem matricea culturală care este transmisă - după câte se pare - din generație în generație. Nu mă simt în largul meu când spun lucrul acesta pentru că mereu am afirmat: corupția nu este un fenomen și nicio altă infracțiune nu este un fenomen specific românesc", a susținut Lazăr.
Kovesi și exemplul managerului de spital
Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a prezentat, ieri, cu aceeași ocazie, concluziile unui raport care vorbește despre corupție, în special despre corupția din sistemul sanitar românesc, apreciind că există ”vulnerabilități majore în cadrul sistemului de sănătate publică”. ”Corupția în sistemul public de sănătate se traduce în costuri suportate de pacienți”, a afirmat Kovesi care a precizat că au fost identificate cinci domenii majore unde se manifestă corupția în sănptate. În plus, procurorul șef al DNA a precizat că 68 la sută dintre români percep corupția ca fiind unul dintre domeniile care le afectează viața de zi cu zi. Kovesi a dat exemplul unui manager de spital care a fost cercetat în mai multe dosare, fiind condamnat definitiv la închisoare în două dintre acestea. ”Într-o perioadă de timp de trei – patru ani, un manager de spital, deși a fost trimis în judecată în mai multe dosare, a reușit să realizeze profituri de milioane folosindu-se de funcția pe care o deținea”, a spus Kovesi. Potrivit acesteia, ”faptele sunt repetitive”, iar ”atunci când anumite proceduri nu se schimbă, atunci când nu se introduc mecanisme de prevenire, atunci când mecanismele de control interne ale instituției sau mecanismele de control ale altor instituții ale statului nu funcționează, o să avem în continuare fapte de corupție în domeniul sănătății”. ”Corpuția în sistemul public de sănătate se traduce în costuri suportate de pacienți, în mod direct pentru că suportă din buzunaru lor, sau în mod indirect pentru că este afectat sistemul asigurărilor sociale”, a mai spus Kovesi. Aceasta a citat rezultatele unui raport Eurobarometru, publicat în octombrie 2017, care arată că 68 la sută din respondenții români percep corupția ca fiind unul dintre domeniile care le afectează viața de zi cu zi. ”Acest procent a poziționat România pe primul loc în topul țărilor Uniunii Europene. La nivelul UE cei care consideră că viața de zi cu zi le este afectată de corupție este de doar 25 la sută”, a mai spus Kovesi, care a explicat că în România, sistemul de sănătate publică a fost cel mai des menționat la domenii în care se manifestă corupția.
Deputatul “mitralieră” cere reducerea pedepsei pentru dare de mită
Executarea la domiciliu a pedepselor pentru condamnările de până în trei ani și pentru infracțiuni fără violență sau pedepsirea cu închisoare sau amendă a divulgării informațiilor dintr-un dosar se numără printre amendamentele depuse de parlamentari ai PSD și UDMR la proiectul de lege privind modificarea Codului penal. De asemenea, un alt amendament este ca măsura de confiscare extinsă ”să se poate aplica asupra bunurilor dobândite ulterior intrării în vigoare a Legii pentru modificarea și completarea Codului Penal numai dacă există probe certe că bunurile respective provin din activități infracționale”. Deputatul PSD Cătălin Rădulescu propune un amendament la Legea 286/2009 privind Codul penal potrivit căruia persoanele care au condamnări de până la trei ani de închisoare să execute pedeapsa la domiciliu, dacă faptele comise nu au fost violente. Tot Rădulescu propune ca pedepse cu închisoarea la domiciliu să se aplice și în cazul persoanelor care au condamnări de peste trei ani, dar au vârsta de cel puțin 60 de ani sau suferă de boli grave sau incurabile stabilite prin lege, al mamelor cu copii și al gravidelor, cu excepția persoanelor care au săvârșit infracțiuni cu violență. Rădulescu vrea și ca prin consecințe deosebit de grave să se înțeleagă o pagubă materială mai mare de 4 milioane lei, față de 2 milioane lei cât este în prezent în lege, și pedeapsa la darea de mită să scadă și să fie închisoarea de la 6 luni la 5 ani, față de 2 la 7 ani. Totodată, deputatul UDMR Marton Arpad vrea ca măsura de confiscare extinsă ”să se poate aplica asupra bunurilor dobândite ulterior intrării în vigoare a Legii pentru modificarea și completarea Codului Penal numai dacă există probe certe că bunurile respective provin din activități infracționale”. De asemenea, deputatul PSD Eugen Nicolicea a depus un amendament care prevede ca ”cei care divulgă date privind desfășurarea urmăririi penale, de natură a afecta imaginea publică a celor cercetați, a induce în opinia publică ideea vinovăției lor sau a zdruncina în orice fel prezumția de nevinovăție să fie pedepsiți cu închisoare de la șase luni la doi ani sau cu amendă”.La comisia parlamentară specială au fost depuse 105 amendamente la proiectul privind Codul penal, de către PSD, UDMR, ALDE și PNL: Comisia specială pentru legile justiției, condusă de deputatul PSD Florin Iordache, a început marți dezbaterea asupra Codului penal, urmând că membrii Comisiei să se întâlnească și miercuri, și joi, iar săptămâna viitoare să fie supuse la vot modificările. Deputatul USR Stelian Ion a supus la vot amânarea ședinței de astăzi, pe motiv că amendamentele depuse sunt foarte multe și necesită timp pentru a fi studiate, cererea acestuia fiind respinsă.
DNA cere trei ani de închisoare pentru Tăriceanu
DNA a cerut ieri, trei ani de închisoare pentru Călin Popescu Tăriceanu la ultimul termen al procesului în care acesta este acuzat de mărturile mincinoasă și de favorizarea făptuitorului în contextul anchetei privind retrocedarea unei suprafețe din Pădurea Snagov și a Fermei Băneasa. Alături de președintele Senatului a fost trimis în judecată și Dorin Marian, fost șef al Administrației Prezidențiale a României în anul 2000, acesta fiind acuzat tot de mărturie mincinoasă. Președintele Senatului a afimat ieri, la Curtea supremă, că acuzațiile pe care i le aduc procurorii DNA ““se bazează pe mistificări și contradicții grave”“. "Toate declarațiile pe care le-am făcut au fost făcute sincer, cu bună credință. Mă consider nevinovat și nu am dorit să îngreunez cercetarea penală sau tragerea la răspundere a inculpaților. Acuzațiile se bazează pe mistificări și contradicții grave. Am detaliat și în ce a constat legătura cu Dan Andronic și durata și în ceea ce îl privește pe Tal Silberstein. Este un proces de intenție și se dorește cu totul și cu totul altceva decât scoaterea la lumină a adevărului. Se fac foarte multe broderii și supoziții, care unele dintre ele nu se găsesc astăzi în rechizitoriu", a declarat Tăriceanu. Conform DNA, în cadrul actelor de cercetare privind retrocedarea nelegală a unei suprafețe din pădurea Snagov și a Fermei Băneasa, Tăriceanu a făcut, sub jurământ, la data de 15 aprilie 2016, declarații necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esențiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat și nu a spus tot ce știe, urmărind prin aceasta îngreunarea tragerii la răspundere penală a inculpaților cercetați în dosarul trimis în judecată.
Șefa SRTv, Doina Gradea, se teme că va fi crucificată
Președintele-director general al SRTv, Doina Gradea, a spus marți, în Comisia de cultură a Camerei Deputaților, că înregistrările făcute de Dragoș Pătraru reprezintă săvârșirea acțiunii de violare de viață privată, iar despre afirmația sa la adresa unei colege – pe care a numit-o “cap de porc” –, a spus că este o “uzanță” a colegilor din media de a-și atribui porecle. “Am fost permanent criticată de anumiți oameni din media, fără drept de apel, fără vreun motiv anume. Am fost jignită continuu, profesional, de acești oameni, lăsând loc unor comentarii care s-au constituit în jigniri personale ce mi-au afectat întreaga imagine. Toate acestea în numele dreptății, al libertății de exprimare, al dreptului de a critica. (...) Dacă eu, ca orice om, comentez în discuții private, așa cum toți colegii din media o fac, sunt blamată total, crucificată și nimeni nu se întreabă cum e posibil să mai fim ascultați, înregistrați nelegal, la aproape 30 de ani de la Revoluție”, a spus Doina Gradea. Ea a susținut că înregistrările care au stat la baza montajului prezentat de Dragoș Pătraru pe blogul personal, lipsind-o astfel de posibilitatea legală de a solicita un drept la replică, sunt fapte care pot conduce la ideea săvârșirii de violare a vieții private. ”Referitor la discuția privată pe care am avut-o, înregistrată nelegal de domnul Pătraru, menționez faptul că referirea mai puțin academică pe care am făcut-o la adresa unei colege, pentru care mi-am cerut scuze și îmi cer scuze încă o dată, este o uzanță a colegilor din media de a-și atribui diverse porecle”, a mai spus ea. Doina Gradea susține că la rândul ei are o poreclă și că nu a vrut să îi lezeze imaginea colegei, toată discuția cu aceasta fiind una privată. Gradea afirmă că a analizat activitatea lui Dragoș Pătraru de pe blogul său și din cadrul emisiunilor televizate, constatând că acesta “încalcă în mod flagrant” contractul. “Am mai constatat că niciuna din susținerilor domnului Pătraru cu privire la o presupusă cenzură sau măsuri opresive dispuse împotriva angajaților TVR nu au nicio bază factuală reală, neexistând nicio astfel de măsură disciplinară sau de altfel dispusă de mine”, a explicat președintele-director al SRTv.
Toți cei 40 de medici de la UPU-SMURD Oradea au demisionat
Cei 40 de medici din cadrul UPU-SMURD Oradea, în frunte cu medicul șef, au demisionat din funcție, fiind nemulțumiți de modificarea unor sporuri, în urma unei decizii de săptămâna trecută a Consiliului Local Oradea Fostul medic șef al UPU-SMURD Oradea, Hadrian Borcea, a declarat ieri, că el a demisionat săptămâna trecută, iar demisia a intrat în vigoare încă de luni, iar pe data de 7 mai toți cei 40 de medici din cadrul secției respective și-au dat demisia, care va intra în vigoare pe data de 14 mai.El a spus că principala sa nemulțumire este legată de micșorarea unor sporuri pentru cei care lucrează în condiții grele. “Nemulțumirea principală este legată de ștergerea dintr-un pix a unui principiu care ne-a făcut să funcționăm în ultimii 15 ani și anume motivarea celor care lucrează în condiții grele. Până în februarie existau șapte sau opt paliere de motivare. Eu stabileam niște criterii și se acordau sporuri diferențiate în funcție de aceste condiții grele. De exemplu cel care lucra pe elicopter sau triaj avea sporul cel mai mare, îngrijitoarele de curățenie aveau sporul cel mai mic. Acest principiu a dispărut, toată lumea primește același spor, fie că este asistentă, fie că este medic, în aceeași categorie”, a afirmat fostul medic șef, care a precizat că sporul a fost plafonat la medici la 22 la sută, la asistenți la 41 la sută, iar pentru restul personalului auxiliar a crescut.El spune că există discuții cu reprezentanții Primăriei Oradea pentru găsirea unor soluții. Primarul Ilie Bolojan a explicat, prin intermediul unui comunicat de presă postat pe site-ul Primăriei, de ce s-a ajuns la această situație.El a afirmat că, dacă s-ar aplica la toți angajații din spitalele din Oradea sporurile minime prevăzute de lege, s-ar crea un deficit de 29 la sută la Spitalul Județean, iar la Spitalul Municipal, pentru că are mai multe specialități, s-ar înregistrat un deficit de 45 la sută.
Două mari universități cer demisia ministrului Educației
Conducerea Universității din București (UB) s-a alăturat demersului Universității Babeș Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca și solicită premierului Viorica Dăncilă demiterea ministrului Educației Naționale, Valentin Popa, invocând ”măsurile controversate luate”. În plus, universitarii bucureșteni anunță că au atacat în instanță alocarea locurilor bugetate pentru anul universitar 2018 – 2019. ”Conducerea UB se alătură demersului UBB din Cluj-Napoca. Având în vedere măsurile controversate luate de ministrul Valentin Popa, care au afectat grav sistemul de învățământ superior din România, reprezentanții conducerii Universității din București solicită demiterea ministrului Educației, Valentin Popa”, au anunțat, ieri, reprezentanții Universității București. Și conducerea Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca a solicitat premierului Viorica Dăncilă să-l demită pe ministrul Educației Naționale pentru ”erorile pe care le-a făcut în procesul de alocare a locurilor bugetate pentru anul universitar 2018-2019”.
Un bărbat a legat o vacă de un tractor și a târât-o pe șosea
Polițiștii din Timișoara s-au autosesizat, după ce pe internet au apărut imagini cu o vacă legată de un tractor și târâtă pe asfalt. Bărbatul care apare în imagini a fost identificat și este cercetat pentru rănirea și schingiuirea animalelor. Pe Facebook au fost publicate imagini cu un tractor de care a fost legată o vacă. Animalul, care pare bolnav și nu poate să se ridice și să meargă, a fost târât pe șosea, în viteză. La un moment dat, vaca se ridică cu greutate și șchiopătează în urma utilajului. La prima intersecție, aceasta se prăbușește la pământ și este târâtă în curtea unei case. Imaginile au fost surprinse de un trecător care a vrut să tragă un semnal de alarmă cu privire la comportamentul oamenilor față de un animal neputincios și fără apărare. Imaginile au fost filmate în comuna Giroc, aflată la marginea orașului Timișoara.