Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE:Ministrul Sănătății crede că la Bruxelles e ca la București: Bodog: Nu contează ce vor angajații EMA, decizia e politică

Ziarul de Vrancea
29 sep 2017 1319 vizualizări

Afirmația ministrului vine în contextul unui studiu realizat în rândul salariaților Agenției care arată că nouă din 10 angajați ar prefera să demisioneze decât să se mute în București

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a declarat vineri că opțiunea specialiștilor care lucrează în cadrul Agenției Europene a Medicamentului nu este un criteriu de alegere a țării în care va fi relocată aceasta, decizia urmând a fi una politică. „Sondajul intern nu este criteriu de alegere a țării în care va fi relocată EMA. Ne dorim ca România să găzduiască EMA, la fel cum își doresc și celelalte țări candidate. Noi suntem în grafic cu toate activitățile pe care le-am dorit, după cum știți, zilele trecute am fost la Bruxelles și am prezentat candidatura EMA. Pe de altă parte, am avut două întâlniri cu comisarul european pentru sănătate cu care am discutat și despre candidatura EMA, chiar dacă dânsul nu are niciun drept și nu a făcut nicio afirmație cu privire la o anumită țară”, a declarat Florian Bodog. Ministrul a subliniat că dorința angajaților Agenției Europene a Medicamentului nu este un criteriu care se evaluează, iar decizia va fi, probabil, una politică. Potrivit ediției europene a politico.eu, un studiu recent realizat în rândul salariaților Agenției Europane a Medicamentului arată că mai puțin de jumătate dintre salariați ar fi dispuși să se mute în nouă dintre cele 19 țări candidate, iar nouă din 10 angajați ar opta pentru demisie dacă ar trebuie să se mute în orașe precum Varșovia, Sofia sau București.

Agenția Europeană pentru Medicamente, una dintre cele mai mari și importante agenții europene, își are în acest moment sediul la Londra. Este un organism descentralizat al Uniunii Europene, care are ca principală responsabilitate protecția și promovarea sănătății publice, prin intermediul evaluării și supravegherii medicamentelor destinate uzului uman.

Cercetătorii din Timișoara lucrează la primul vaccin împotriva alergiei la ambrozie

Cercetători din cadrul Centrului OncoGen din Timișoara, alături de specialiști de la Universitatea din Viena (Austria), lucrează la crearea unui vaccin împotriva alergiei la ambrozie. Cercetătorii au anunțat că sensibilitatea la polenul de ambrozie a atins cote alarmante în vestul țării, acesta fiind motivul pentru care, împreună cu cercetători din Viena au reușit să identifice primele alergene din planta de ambrozie și au început munca pentru crearea primului vaccin. ”Primele trei alergene majore din ambrozie au fost clonate și produse în centrul nostru. Sunt primele alergene clonate în România, această tehnologie de ultimă oră nu mai este un secret pentru cercetătorii noștri, așa că suntem în situația de a putea merge mai departe și pentru acest an ne propunem să izolăm toate cele 11 fragmente patologice din polen, adică vom ști ce este rău în ambrozie, vom putea să studiem aceste fragmente și pe baza acestor studii vor putea hotarî cum trebuie să arate vaccinul perfect pentru tratamentul alergiei la ambrozie”, a declarat medicul alergolog Carmen Bunu Panaitescu, din cadrul OncoGen Timișoara. Însă, până la crearea vaccinului care îi va putea vindeca pe bolnavi de alergia la polenul de ambrozie, la Timișoara va fi creat și primul site de alertare a pacienților. Sistemul va funcționa după aceleași principii ca și cele de alerte meteorologice și este posibil să fie funcțional chiar de anul viitor. „România este printre puținele țări din Uniunea Europeană care nu are un sistem de alertare a populației afectate de alergia la ambrozie. În vestul Europei, țările și-au pus la punct aceste sisteme de alarmare la apariția valurilor de polen, care au cosecințe asupra populației. Aceste site-uri seamănă cu cele de meteorologie și includ un cod de culori, în funcție de concentrația valului de polen care se apropie. Sistemul de alertare ar trebui să se facă exact ca în cazul alertelor meteo, cu o aplicație pe telefonul mobil, care să te anunțe care este situația, într-un mod specific, apoi să vezi pe telefon harta modului în care se apropie valul de polen”, a declarat Virgil Păunescu, directorul Centrului OncoGen din Timișoara.

Un infractor le spune procurorilor ce trebuie să investigheze

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, vineri, înaintea Comitetului Executiv al partidului, că CFR SA trebuie să plătească 142 de milioane de euro unor firme private, ca pretenții și că poate procurorii investighează și acest lucru între două HG. ”Avem 142 de milioane de euro pe care o societate de stat, CFR, trebuie să le plătească ca și pretenții. Eu cred, părerea mea, că procurorii, între două, trei HG pe care le investighează, care sunt și legale, poate ar trebui să investigheze și de ce statul român, prin diverse companii de stat trebuie să plătească unor firme private, în general străine sute de milioane de euro și în baza unor hotărâri judecătorești, să vadă cum reușim noi în România și pe autostrăzi și pe căi ferate să nu facem lucrări, în schimb să plătim. și asta nu e de azi”, a declarat Dragnea, condamnat definitiv în dosarul Referendumului.  El a spus că, teoretic, Guvernul ar trebui să trimită acest caz la procurori, ”pentru că nu e în regulă”. Liderul PSD a menționat că acești bani trebuie plătiți pentru ”tot felul de pretenții”. ”Nu se fac lucrări și, după părerea mea, este cu complicitatea unora din companiile respective. Nu facem lucrări, dar găsim o virgulă în contract pusă poate în acord cu cei care au făcut contractul sau caietul de sarcini și cerem bani”, a adăugat Dragnea.

Inspecția Judiciară face verificări la DNA Ploiești, în cazul Pătru

Inspecția Judiciară face verificări la DNA Ploiești, după ce fosta președintă a AEP Ana Maria Pătru a afirmat că i-a fost sunat copilul spunându-i-se că este chemată la audieri. Miercuri, la sosirea la DNA, unde a fost chemată în caliiate de suspectă într-un al doilea dosar de corupție, Ana Maria Pătru a invocat numele procurorului Onea, despre care a spus că împreună cu fostul președinte SIVECO, denunțător în dosar, se gândește ce dosare să îi mai facă. Ea a spus despre cei doi că fac parte dintr-un "grup infracțional organizat". Fosta șefă a AEP a susținut că i-a fost sunat copilul la școală pentru a-i spune că ea trebuie să vină în calitate de suspect la DNA. "S-au gândit ei așa frumos ieri să îmi sune copilul și să îi spună că trebuie să vin eu la dumnealor astăzi. Asta e maniera în care fac dumnealor anchete. Mi-au sunat copilul la școală. știți că pot să probez lucrul acesta", le-a spus ea jurnaliștilor. Ana Maria Pătru a fost plasată sub control judiciar, miercuri după-amiază, în al doilea dosar de corupție deschis pe numele ei de către DNA Ploiești. Procurorii o acuză că a cerut de la firma Siveco un milion de euro și a primit 600.000 de euro, susținând că va interveni la directorul unei instituții să soluționeze în mod favorabil o investigație care privea firma de software. Pătru spune că denunțătoarea sa este Irina Socol și susține că aceasta este ”bolnavă”, amenințând că îi va face plângere penală.

Constanța: Bărbat reținut de polițiști după ce și-a șantajat fosta iubită

Un bărbat a fost reținut de polițiștii constănțeni, după ce și-a șantajat fosta iubită, cerându-i 8.000 de euro pentru a nu publica pe internet imagini video compromițătoare cu aceasta. Potrivit IPJ Constanța, în data de 26 septembrie, o femeie în vârstă de 29 de ani din Techirghiol, i-a sesizat pe polițiști despre faptul că fostul ei iubit, în vârstă de 33 de ani, tot din Techirghiol, a amenințat-o cu publicarea pe internet a unei înregistrări video compromițătoare cu aceasta. Bărbatul i-a cerut femeii suma de 8.000 de euro pentru a nu publica imaginile respective. Polițiștii constănțeni, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, au realizat joi, un flagrant, în zona Gării CFR din municipiul Constanța, ocazie cu care l-au prins pe bărbat.

Bolnavii de scleroză multiplă din România au acces doar la șapte tratamente, din 13 câte sunt la nivel european

Bolnavii de scleroză multiplă din România au acces doar la șapte tratamente, din 13 câte sunt la nivel european, a declarat vineri Laurențiu Lazăr, director executiv al Asociației de Scleroză Multiplă din România, precizând că speră ca la începutul anului viitor, bolnavii să aibă acces la încă trei tratamente. „O problemă este cea a actualizării listei de tratament. În Uniunea Europeană sunt accesibile 13 terapii, ori în România sunt accesibile de-abia șapte. Nădăjduim că la începutul anului viitor vom avea încă trei terapii, pentru a reduce acest handicap de accesibilitate la tratament”, a declarat Laurențiu Lazăr.

Director executiv al Asociației de Scleroză Multiplă din România a spus că există mai multe probleme pentru bolnavii de scleroză multiplă, una dintre ele fiind și autorizarea noilor centre de tratament, pentru că sunt mulți pacienți care merg sute de kilometri până la una dintre cele 13 clinici din țară, în Iași, Târgu Mureș, Cluj, Timișoara, Oradea și București. De asemenea, el a adăugat că sunt 3.930 de pacienți incluși în Programul național de tratament pentru scleroză multiplă în cele 13 clinici autorizate din România, dintr-un total de peste 10.000 de pacienți estimați la noi în țară.

Dragnea vrea ca CCR să interzică DNA să se atingă de Guvern

Guvernul ar putea sesiza Curtea Constituțională cu privire la existența unui posibil conflict între Executiv și Direcția Națională Anticorupție (DNA), însă nu înainte ca ministrul Justiției, Tudorel Toader, să își prezinte un punct de vedere pe această temă, a anunțat vineri, la Sucevița, președintele Partidului Social Democrat (PSD), Liviu Dragnea. Întrebat dacă Guvernul trebuie să sesizeze Curtea Constituțională, Dragnea, care participă la ședința Comitetului Executiv al PSD de la Sucevița, a spus că premierul Mihai Tudose "așteaptă punctul de vedere al ministrului Justiției". Șeful Executivului analizează posibilitatea de a sesiza Curtea Constituțională pentru constatarea unui posibil conflict între DNA și Guvern în urma instrumentării de către procurori a dosarului Belina.

Elevii ar putea beneficia de o reducere mai mare de 50% pentru transportul în comun

Elevii din învățământul obligatoriu, profesional și liceal vor beneficia de un tarif redus cu minimum 50% pentru transportul local în comun, de suprafață și subteran, transportul intern auto, feroviar și naval, față de procentul fix de reducere cu 50% cum este în prezent, prevede o propunere legislativă inițiată de mai mulți parlamentari PSD. Inițiativa legislativă, semnată de 62 de parlamentari PSD, printre care și premierul Mihai Tudose, precum și de senatorul PNL Florin Cîțu, modifică în acest sens articolul 84 din Legea Educației Naționale. Proiectul mai prevede că elevii vor beneficia, de asemenea, de tarife reduse cu minimum 75% pentru accesul la muzee, la concerte, la spectacole de teatru, de operă, de film și la alte manifestări culturale și sportive organizate de instituții publice, față de procentul fix de reducere cu 75%, cum este în prezent.

Inițiatorii consideră că în forma actuală a Legii Educației se creează o discriminare față de studenții de până în 26 de ani care beneficiază de tarife reduse cu minimum 50% pentru transportul local în comun.

Propunerea legislativă se află în consultare publică la Camera Deputaților.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.