Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE:Marea Britanie: Români, în centre de detenție, pentru că nu aveau permis de muncă

Ziarul de Vrancea
11 mai 2021 843 vizualizări

Mai mulți europarlamentari români cer Comisiei „acțiuni urgente”

Aproximativ 30 de cetățeni ai unor state membre UE, printre care și români, au fost reținuți de autoritățile britanice în centre de imigrare pentru că au încercat să intre în Marea Britanie pentru a munci acolo fără să aibă permis de muncă sau statut de reședință. Este o nouă lovitură în relațiile post-Brexit dintre Regatul Unit și UE, potrivit Politico. Europarlamentarii USR-PLUS au cerut Comisiei Europene acțiuni urgente în cazul acestei măsuri, pe care o consideră disproporționată. „Plasarea în centre de detenție pentru imigranți a zeci de cetățeni europeni, printre care și români, este în mod clar o măsură disproporționată luată de Marea Britanie dacă ne uităm la riscul potențial al acestor oameni, de multe ori tineri care își caută un loc de muncă și nu sunt la curent cu noile reguli de muncă ce se aplică după ieșirea UK din UE”, se arată într-o scrisoare a delegației USR PLUS în Parlamentul European, adresată președintei Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, și vice-președintelu Maros Sefcovic.

„Este total inacceptabil ca cetățenii europeni să fie tratați ca niște potențiali infractori de către Marea Britanie, mai ales în condițiile în care încercăm acum să construim o relație de încredere și de respect reciproc după Brexit. Cerem Comisiei Europene să intervină urgent pentru a pune capăt acestei practici, să investigheze situația acestor cetățeni transferați în centre speciale pentru imigranți și să asiste statele membre, inclusiv România, în repatrierea lor”, se mai arată în scrisoare.

Șapte zile de detenție

De altfel, potrivit Politico, mai mulți diplomați din UE și-au exprimat îngrijorarea cu privire la situația cetățenilor UE. Aceștia sunt reținuți până la șapte zile în centre de detenție pentru imigranți, înainte de a fi trimiși în țările lor de origine.

Ministerul de Interne din Marea Britanie nu a publicat încă date oficiale privind numărul cetățenilor UE deținuți în astfel de centre de la începutul anului. Potrivit Politico, sunt 30 de cazuri în care sunt implicați cetățeni germani, greci, italieni, români și spanioli. Ambasadele europene de la Londra oferă consiliere juridică și intervin pentru a încerca să scurteze perioada de detenție, deși nu toți cetățenii UE au solicitat sprijin consular.

Potrivit diplomaților europeni, în majoritatea cazurilor este vorba despre tineri care încearcă să intre în Marea Britanie pentru a lucra în regim au pair (muncă în schimbul cazării și mesei) sau pentru locuri de muncă temporare cu calificare scăzută - o practică obișnuită înainte ca Marea Britanie să iasă din UE.

Durata detenției în centrele pentru imigranți este explicată parțial de restricțiile de călătorie impuse din cauza pandemiei COVID, ceea ce înseamnă că există mai puține zboruri disponibile pentru întoarcerea cetățenilor UE în țările lor și că trebuie testați împotriva COVID înainte de îmbarcare. Cu toate acestea, un diplomat a declarat că unele guverne europene consideră că durata detenției este „disproporționată” și ar dori ca UE să adopte o poziție mai dură față de Marea Britanie.

După Brexit, cetățenii UE nu mai pot merge la muncă în Marea Britanie fără viză de muncă sau statut de reședință.

Cetățenii UE pot intra în Marea Britanie fără viză în scopuri turistice și pot sta acolo până la 90 de zile. Cu toate acestea, Poliția de Frontieră a Regatului Unit are dreptul să respingă cetățenii UE dacă are motive întemeiate să suspecteze că aceștia intenționează să lucreze în Marea Britanie, dar nu au actele necesare.

Obligativitatea vaccinări, considerată discriminatorie de studenți de la UMF Iași

Mai mulți studenți ai Universității de Medicină și Farmacie (UMF) Iași sunt nemulțumiți de varianta ca susținerea examenelor să fie condiționată de prezentarea unui certificat de vaccinare sau a unui test PCR negativ, considerând că este o decizie discriminatorie.

Studenții au adresat o scrisoare deschisă membrilor Consiliului de Administrație din UMF Iași, fiind inițiată și o petiție online în acest sens.

Autorii scrisorii își arată dezacordul față de posibilitatea ca susținerea examenelor din sesiunea de vară să fie condiționată de prezentarea unui certificat de vaccinare, a unui test RT-PCR negativ sau a unei adeverințe care să ateste antecedente de infecție COVID-19.

“Discuția lansată nu este pro sau contra vaccinării, ci vizează modul abuziv, neconstituțional și injust prin care se încearcă constrângerea studenților Universității de Medicină și Farmacie “Gr. T. Popa” Iași de a se vaccina în vederea susținerii examenelor din sesiunea de vară. Conform surselor oficiale, în România, vaccinarea împotriva COVID-19 este voluntară / neobligatorie și, ca orice act medical, este asumată de către cel în cauză. Considerăm că aprobarea unei astfel de decizii, care trece peste voința studenților de a nu se vaccina, încalcă libertatea de alegere și transformă vaccinarea într-o obligativitate / constrângere a unor drepturi și libertăți”, arată studenții care au inițiat documentul.

Ei afirmă că nici alternativa prezentării unui test RT-PCR negativ înainte de fiecare examen nu este echitabilă, întrucât supune studenții la un stres financiar, psihic și emoțional.

“Orice student care refuză actul medical din diverse motive, având în vedere că acesta (vaccinarea anti-COVID-19) nu este obligatoriu, și nu-și permite din punct de vedere financiar plătirea testelor RT-PCR nu poate fi discriminat prin înlăturarea sa de la activitățile la care au dreptul și colegii lui care s-au vaccinat împotriva COVID-19 și nici nu poate fi ostracizat de către societate și instituția din care face parte. Totodată, studenții nu pot fi opriți din a-și desfășura activitățile necesare evoluției lor academice, precum participarea la stagii, cursuri și examene, deoarece acest lucru ar depăși cadrul legal existent în România. Punerea în aplicare a unei astfel de decizii constituie o acțiune discriminatorie față de un număr considerabil de studenți”, se mai arată în document.

Studenții susțin că adoptarea deciziei prin care s-ar condiționa prezentarea certificatului de vacinare la examene sau a unui test PCR negativ încalcă propriul regulament de funcționare al UMF Iași, dar în același timp i-ar afecta pe studenții care au o situație financiară precară și nu își permit efectuarea unui test, dar și pe cei care au diverse afecțiuni și nu li se recomandă vaccinul.

Studenții de la UMF Iași solicită ca sesiunea de vară să aibă loc cu respectarea măsurilor de protecție, respectiv purtarea corectă a măștii, folosirea dezinfectantului și păstrarea distanței minime de 1,5 m între persoane.

INS: Aproape 30.000 de decese în luna martie

Numărul nașterilor, deceselor, căsătoriilor și divorțurilor înregistrate în luna martie a crescut atât față de luna februarie, cât și față de martie 2020. În luna martie s-au înregistrat 29.899 de decese, cu 6.179 mai multe decât în luna februarie 2021 și cu 7.308 mai multe față de luna martie 2020. Numărul deceselor cauzate de boli ale aparatului respirator a fost, în martie 2021, de trei ori mai mare decât cel înregistrat în luna martie 2020, a informat ieri Institutul Național de Statistică (INS).

În anul 2020 numărul deceselor a crescut semnificativ în lunile octombrie, noiembrie și decembrie față de aceleași luni din anul 2019, iar în lunile ianuarie-februarie 2021 se observă un trend descrescător al numărului de decese față de ultimele luni ale anului 2020. În contextul pandemiei COVID19, în luna martie 2021 s-a înregistrat a treia cea mai mare creștere a numărului de decese, după creșterile din lunile noiembrie și decembrie din anul 2020.

Sporul natural s-a menținut negativ (-16.293) în luna martie 2021, numărul persoanelor decedate fiind de 2,2 ori mai mare decât cel al născuților-vii.

În luna martie 2021, la oficiile de stare civilă s-au înregistrat 5.421 căsătorii, cu 562 mai multe decât în luna februarie 2021. Numărul divorțurilor a fost de 2702 în luna martie 2021, cu 488 mai multe decât în luna februarie 2021. De asemenea, numărul născuților-vii înregistrat în luna martie 2021 a fost mai mare cu 1.749 comparativ cu aceeași lună din 2020.

GCS: Numărul celor aflați la ATI este sub 900

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri că s-au confirmat 930 de noi cazuri de coronavirus și 98 de persoane au decedat în ultimele 24 de ore. În total, 29.233 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 5.733. Dintre acestea, 874 erau internate la ATI. Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 7.565.452 de teste RT-PCR și 993.475 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 24.307 teste RT-PCR și 10.236 de teste rapide antigenice.

Ghinea, despre diferențele de opinie dintre București și Bruxelles pe tema PNRR: “Stăm și ne uităm ca olteanul la girafă”

Ministrul Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a declarat, în legătură cu diferențele de viziune privind Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), că “România, ca membru al Uniunii Europene, trebuie să împartă, să facă o punte între două lumi”. “O lume cu așteptări legitime, care vrea rezolvarea unor probleme de la 1960, cum ar fi să avem autostrăzi gata, să avem spitale, să nu fim statul european cu cel mai mare abandon școlar. În România, sunt zone unde să ajungi la facultate e o raritate. Sunt probleme care nu trebuiau să mai existe. În același timp, avem viziunea Uniunii Europene, care crede că astea sunt probleme rezolvate. Și spune că trebuie să pregătim economia europeană pentru decarbonizare, pentru digitalizare, să avem mașini electrice. Și stăm și ne uităm ca olteanul la girafă și spunem 'dom'le, cum facem noi să împăcăm aceste două lumi?”, a declarat Ghinea la DC News TV. “Eu atât mă pricep și cred că mă pricep bine. Cred că am adus PNRR în punctul de echilibru în care se împacă cele două viziuni. Mai avem de negociat încă, irigații, gaze, autostrăzi, avem o înțelegere pe educație, pe sănătate, avem 1,5 miliarde de euro instrumente financiare”, a mai spus ministrul proiectelor europene.

 „Ziua liberă” pentru cei care se vaccinează, pas important în Senat

Inițiativa legislativă prin care se acordă o zi liberă plătită persoanelor care se vaccinează, inclusiv elevilor, studenților și militarilor, a primit ieri raport de admitere de la Comisia de muncă a Senatului. Proiectul, inițiat de deputații USR PLUS Oana Țoiu și Radu Molnar, urmează să intre la vot final în plenul Senatului, care este primă Cameră sesizată în acest caz.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.