Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE:Lazăr își depune candidatura pentru un nou mandat de procuror general

Ziarul de Vrancea
17 mar 2019 607 vizualizări

Ministrul Justiției se chinuie din noiembrie să-l revoce pe șeful Ministerului Public

Augustin Lazăr, actualul procuror general al cărui mandat se termină în aprilie, a anunțat ieri printr-un comunicat de presă că își depune candidatura pentru un nou mandat la șefia Parchetului General. Lazăr și-a anunțat candidatura în condițiile în care ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declanșat procedura pentru a-l revoca din funcție, iar relațiile dintre cei doi sunt extrem de tensionate. “Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Augustin Lazăr, aduce la cunoștința publicului faptul că își va depune candidatura în cadrul procedurii declanșate de ministrul justiției pentru selectarea procurorului în vederea efectuării propunerii de numire în funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, funcție vacantă începând cu data de 28 aprilie 2019”, a transmis, ieri, Parchetul General, printr-un comunicat de presă.

Potrivit documentului, în cursul lunii octombrie 2018, la Forumul Consultativ al Procurorilor Generali și Șefilor Procuraturilor Statelor membre ale Uniunii Europene, Ministerului Public din România i s-au încredințat prerogativele organizării celei de-a 14-a întâlniri a Forumului, alături de Finlanda. Manifestarea va reprezenta primul eveniment judiciar organizat de Ministerul Public din România cu impact pentru toate procuraturile din Uniunea Europeană, având un rol esențial în stabilirea agendei și a temelor care vor fi dezbătute.

De asemenea, în perioada următoare Ministerul Public va co-organiza mai multe evenimente internaționale. Astfel, în cursul lunii aprilie 2019, Ministerul Public din România, în colaborare cu Asociația Internațională a Procurorilor Francofoni (AIPPF) și Organizația Internațională a Francofoniei (OIF), va organiza la București o conferință regională având ca tematică independența procurorilor, respectiv protecția prin mijloacele dreptului penal a patrimoniului cultural național. Totodată, pe 23 mai 2019, sub egida Eurojust, la Haga, în Olanda, va fi organizată cea de-a 4-a Zi împotriva impunității cu privire la infracțiunile de genocid, crime de război și crime împotriva umanității. Ziua Împotriva Impunității se organizează anual, începând din 2016, pe 23 mai, fiind prezidată de statul care asigură președinția Consiliului Uniunii Europene la momentul respectiv, fiind organizată în cooperare cu Rețeaua Europeană de cercetare a genocidului, crimelor de război și crimelor împotriva umanității.

Ministrul Justiției Tudorel Toader a declanșat, joi, procedura de selecție pentru noul procuror general, în condițiile în care mandatul lui Augustin Lazăr în acest post expiră la sfârșitul lunii aprilie. Candidaturile pot fi depuse până la 28 martie, ora 17:30, procedura de selecție urmând să se încheie în 5 aprilie. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, spune că viitorul procuror general trebuie să fie cineva cu abilități manageriale, “care cunoaște sistemul cu bunele și cu mai puțin bunele lui, care are capacitatea de a-l reforma acolo unde este nevoie”. În toamna anului 2018, Tudorel Toader a declanșat procedura de revocare din funcție a lui Augustin Lazăr, demers contestat în instanță de procurorul general. În 27 decembrie, Tudorel Toader a anunțat că i-a trimis din nou președintelui Klaus Iohannis cererea de revocarea din funcție a procurorului general, însă șeful statului a spus în repetate rânduri că nu va da curs acesteia.

Orban le cere parlamentarilor de la alte partide să voteze proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin

Președintele PNL, Ludovic Orban, i-a invitat ieri pe parlamentarii de la alte partide să sprijine proiectul depus de PNL în Parlament pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi, “care conferă cu adevărat legitimitate primarilor”. “Există proiectul de lege care este depus de PNL, care, din păcate, a primit aviz negativ în Comisia de administrație și Comisia juridică. Vom solicita - am mandatat grupul de la Cameră (Camera Deputaților - n.r.) să solicite în plen retrimiterea la comisie în încercarea de obținere a unui raport favorabil, astfel încât să putem să revenim la acest sistem de alegere, care conferă cu adevărat legitimitate primarilor. Ne-am bucura ca orice fel de parlamentar, indiferent din ce formațiune politică este, să sprijine acest proiect de lege inițiat de PNL”, a declarat Ludovic Orban. El a mai spus că parlamentarii ALDE au votat împotriva revenirii la alegerea primarilor în două tururi. “Îi așteptăm să se țină de cuvânt, pentru că la Senat nu au respectat o declarație dată de un lider important al ALDE și au votat împotrivă”, a mai spus liderul PNL.

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat ieri că alegerea primarilor în două tururi este un sistem mai democratic și că este necesară o discuție mai amplă pentru modificarea legislației în acest sens, la care să participe toate partidele parlamentare.

PNL a depus anul trecut o propunere legislativă privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, aceasta fiind respinsă de Senat și figurând pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, for decizional. Până la alegerile locale din 2012, primarii erau aleși în două tururi de scrutin, legea fiind modificată, la inițiativa președintelui de atunci Traian Băsescu, de către fostul PDL.

Dragnea, ironizat de un prelat catolic

Purtătorul de cuvânt al Arhidiecezei Romano-Catolice, Francisc Doboș, a scris pe Facebook că are un proces, că nu a putut să se îmbolnăvească și să se interneze în weekend ca să scape, postând apoi mai multe reflecții despre ipocrizie. Remarcile sale vin în contextul în care liderul PSD Liviu Dragnea trebuia să se prezinte ieri la Înalta Curte, în procesul privind angajările fictive la Protecția Copilului Teleorman, însă s-a internat în spital. “Am un proces azi. N-am putut să mă îmbolnăvesc și să mă internez în weekend ca să scap. Oricum nu mi-ar fi folosit pentru că procesul meu e unul de conștiință. Voiam de fapt să vă/îmi (re)propun reflecția despre ipocrizie de zilele trecute. Sigur prinde bine cuiva. În primul rând mie”, a scris Doboș pe pagina sa de Facebook, “Ipocrizia (încerc să o demasc mai întâi în mine). Să fim persoane, nu personaje”, continuă el. “Și există o mare diferență între persoană și personaj. Personajul înseamnă corupția persoanei. Persoana este un chip, personajul este o mască. Persoana este nuditate radicală, personajul este tot îmbrăcăminte, tot machiaj. Persoana este autentică și esențială, personajul este ficțiune și artificial. Persoana are convingeri, personajul joacă un scenariu”, a scris Francisc Doboș.

Fost deputat PSD, condamnat la patru ani și opt luni de închisoare

Fostul deputat Cristian Rizea, trimis în judecată de DNA alături de omul de afaceri Lucian Colțea, a fost condamnat ieri la patru ani și opt luni de închisoare cu executare pentru trafic de influență și spălare de bani. În primă instanță magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis condamnarea lui Rizea la trei ani de închisoare pentru trafic de influență și spălare de bani, iar pentru infracțiunea de influențare a declarațiilor instanța a dispus pentru fostul deputat doi ani de ani închisoare. În final, fostul parlamentar va avea de executat patru ani și opt luni de închisoare, iar decizia a fost menținută ieri.

Decizia ICCJ este definitivă. În martie 2016, deputatul PSD Cristian Rizea a fost trimis în judecată pentru trafic de influență și spălare de bani, alături de omul de afaceri Lucian Colțea, care i-ar fi dat 300.000 de euro ca să intervină la RAAPPS pentru retrocedarea unui teren într-o zonă rezidențială din București și la Primăria Chiajna pentru un teren aflat în litigiu.

Anchetatorii îl mai acuză pe Rizea că, în decembrie 2015, în timpul desfășurării anchetei penale, i-a abordat pe doi dintre martori și le-a spus să nu relateze adevărul organelor de urmărire penală.

În februarie, avocatul său a anunțat că Rizea „se plimbă din loc în loc” în țară și străinătate pentru că nu mai are bani și nici domiciliu stabil, iar în prezent se află la niște rude în SUA.

Dăncilă, despre protestul pentru autostrăzi: “Circ”

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, ieri, la Craiova, că oamenii au dreptate să fie nemulțumiți pentru ritmul în care s-a lucrat la dezvoltarea infrastructurii de transport rutier, dar a afirmat că cinci sute de kilometri de autostradă au fost realizați în guvernările PSD. În plus, Dăncilă a spus că Guvernul pe care-l conduce a “luat în piept această provocare” și va demonstra că se pot face autostrăzi în România, dar doar “punând umărul la acțiune, nu făcând circ și declarații politice”.

Declinul demografic s-a accentuat în ianuarie

Populația României a continuat scăderea din cauze demografice, iar declinul s-a accentuat în ianuarie, când s-au pierdut 9.867 de locuitori, față de 6.495 în aceeași lună a anului 2018, arată datele publicate, ieri, de Institutul Național de Statistică (INS). În decembrie 2018, populația României a continuat scăderea din cauze demografice: s-au pierdut 10.739 de locuitori, față de 6.918 în aceeași lună a anului 2017. În ianuarie, s-au născut 16.969 copii, cu 2.150 mai puțini decât în decembrie 2018 și cu 159 mai puțini față de aceeași lună din 2018. Totodată, în ianuarie, s-au înregistrat 26.836 decese, cu 1.278 mai multe decât în decembrie 2018 și cu 3.213 mai multe față de ianuarie 2018.

În luna ianuarie 2019, la oficiile de stare civilă s-au înregistrat 5.270 căsătorii, cu 1.929 mai puține decât în luna decembrie 2018. Numărul divorțurilor pronunțate prin hotărâri judecătorești definitive a fost de 896, cu 1.827 mai puține decât în luna decembrie 2018.

Un procuror din dosarul lui Ghiță cere sesizarea CCR în legătură cu OUG 7

Un procuror de la Parchetul General a solicitat, ieri, judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție sesizarea Curții Constituționale cu o excepție de neconstituționalitate a unui articol din OUG 7/2019 care modifică legile justiției. Solicitarea a fost făcută de procurorul de ședință în cadrul procesului în care fostul deputat Sebastian Ghiță este judecat alături de foști șefi din poliție și parchete din Prahova.

Una dintre modificările introduse de OUG 7 se referă la exercitarea căilor de atac în dosarele care sunt de competența Secției de investigare a infracțiunilor din justiție (SIIJ), inclusiv în cauzele preluate de această secție de la alte parchete și care se află pe rolul instanțelor. Avocații au solicitat judecătorilor trimiterea unei adrese către SIIJ, pentru ca această structură de parchet să spună dacă își menține apelul în acest dosar, pe motiv că procurorii de la DNA Ploiești care l-au trimis în judecată pe Ghiță sunt cercetați de Secția de investigare a magistraților. Solicitarea avocaților a fost respinsă, urmând ca cererea procurorului de sesizare a CCR să fie dezbătută la următorul termen al procesului, din 10 iunie.

Pe 14 iunie 2018, fostul deputat Sebastian Ghiță a fost achitat pentru două infracțiuni de dare de mită, cumpărare de influență, spălare de bani, șantaj și două infracțiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității. DNA a făcut apel.

Fostul deputat Sebastian Ghiță se află în Serbia. El a fugit din țară în decembrie 2016 și are pe rolul instanțelor și parchetelor din România mai multe dosare penale.

Scad brusc temperaturile

Temperaturile vor scădea semnificativ la nivelul întregii țări în perioada 19-21 martie și vor apărea și precipitații predominant sub formă de ploaie, potrivit prognozei de specialitate pentru perioada 18 - 31 martie, publicată ieri de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

În Moldova, vremea va intra într-un proces de răcire accentuată, astfel că mediile temperaturilor maxime vor ajunge la 8 - 10 grade în data de 20 martie, pornind de la 20 - 21 de grade. După această dată și până la finalul intervalului nu vor mai fi variații notabile, iar mediile maximelor se vor situa între 6 și 10 grade. Media temperaturilor minime va fi cuprinsă între 0 și 4 grade, în prima săptămână, cu ușoare creșteri și scăderi, iar în a doua săptămână se vor menține în general scăzute, cu valori între -2 și 0 grade. Precipitațiile vor fi, în general, puține și slabe cantitativ, iar probabilitatea de apariție va fi mai ridicată în intervalul 25 - 31 martie.

Bărbat cu HIV, acuzat că a încercat să își infecteze iubita, cu bună știință

Un bărbat de 32 de ani din Botoșani, infectat cu HIV, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani după ce a încercat să își infecteze iubita cu virusul sindromului imunodeficienței umane dobândite (SIDA). Bărbatul se afla în evidențele medicale cu HIV însă acest lucru nu l-a oprit, în 2017, să înceapă o relație cu tânără căreia nu i-ar fi spus de boala de care suferă și nu ar fi protejat-o în timpul relațiilor sexuale. Tânăra a aflat ulterior de boala bărbatului și l-a reclamat la poliție. „Este vorba de o tentativă. În 2017, o tânără a avut o relație pasageră cu bărbatul respectiv. A aflat ulterior că era bolnav. După ce s-au făcut analizele și au trecut toate perioadele de monitorizare din punct de vedere medical, persoana vătămată nu a fost infectată, dar și tentativa este incriminată de lege și dosarul a fost trimis în judecată”, a declarat, ieri, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani, Valeriu Iulian Chihaia. Dosarul în care botoșăneanul este acuzat de „transmiterea sindromului imunodeficitenței umane dobândite (HIV/SIDA)” a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Botoșani, fiind primul de acest fel.

Dacă va fi găsit vinovat, bărbatul riscă până la zece ani de închisoare.

Cristian Borcea, șapte ani și jumătate de închisoare

Curtea de Apel București a contopit cele două pedepse definitive primite de fostul acționar al lui Dinamo, Cristian Borcea, cea de șase ani și patru luni în dosarul “Transferurilor” și cea de cinci ani primită în dosarul retrocedărilor ilegale din Mamaia, astfel încât condamnarea acestuia a ajuns la șapte ani și jumătate de închisoare. Decizia instanței nu este definitivă. Curtea de Apel a decis ca Cristian Borcea să nu poată fi asociat, acționar sau reprezentant al unui club de fotbal pe o durată de doi ani după executarea pedepsei. Instanța a mai hotărât să deducă din pedeapsa rezultată durata executată de la 4 martie 2014 la 2 iulie 2018 și de la 8 februarie 2019 la zi.

Cristian Borcea a fost condamnat de Înalta Curte de Casație și Justiție la cinci ani de închisoare în dosarul retrocedării plajelor, în care au mai fost condamnați fostul primar al Constanței Radu Mazăre și fostul președinte al CJ Constanța Nicușor Constantinescu. Borcea fusese eliberat condiționat în 2 iulie 2018, el fiind la acel moment condamnat definitiv, din 2014, de Curtea de Apel București, la șase ani și patru luni de închisoare cu executare în dosarul “Transferurilor”.

Fostul primar al Constanței Radu Mazăre a fost condamnat ICCJ la nouă ani de închisoare, iar Cristian Borcea și Nicușor Constantinescu la cinci ani de închisoare în dosarul privind atribuirea nelegală a unor întinse suprafețe de teren intravilan din municipiul Constanța, Mamaia, plajă și faleză., decizia fiind definitivă. Prejudiciul în această cauză a fost estimat de DNA la aproximativ 114 milioane de euro, din care 77,77 milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului și 36,16 milioane de euro prejudiciu în dauna municipiului Constanța.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.